A hideg, szeles idő, de akár a rendszeres uszodalátogatás is veszélyforrás lehet: az elszaporodó baktériumok könnyen húgyúti fertőzést okoznak ebben az időszakban, ami megfelelő kezelés hiányában rendszeresen visszatérő, kellemetlen téli vendéggé válhat.

Mitől alakul ki a felfázás?

A felfázás néven ismert fájdalmas állapot, azaz a hólyaghurut az esetek legnagyobb részében baktériumfertőzés következménye. Természetesen ritka esetekben előfordulhat, hogy adenovírus, esetleg herpeszvírus fészkeli be magát a szervezetedbe, de alapvetően a nem megfelelő higiéniai viszonyok, illetve a hideg miatt elszaporodó Escherichia coli baktériumok a felelősek. Átmeneti, enyhe panaszokat okozó felfázást is tapasztalhatsz, ekkor a hidegtől összehúzódó erek miatt romló vérkeringés áll a háttérben, ami megnehezíti szervezeted kórokozók elleni védekezését. Megelőzésként nagyon fontos a réteges öltözködés, a vesetájék és a lábak védelme az őszi-téli időszakban, illetve a hideg uszodavíz kerülése. A baktériumok azonban a hüvely vagy a végbél felől is támadhatnak, ahogyan könnyen elkaphatod őket a nyilvános vécékben, illetve a vizes területeken is.

Forrás: Thinkstock

Hajlamosító tényezők

A hólyaghurut senkit sem kímél, ám vannak nők, akik akkor is képesek felfázni, ha minden óvintézkedést betartanak, mások viszont nyugodtan üldögélnek a hideg padon minden gond nélkül, mégsem betegszenek meg. A felfázásra hajlamos emberek általában maguk is fázósak, illetve az esetek nagy részében ugyanaz a néhány típusú kólibaktérium törzs mutatható ki szervezetükben. A fertőzés ismétlődését elősegítheti a rendszeres nemi élet, esetleges érzékenység, a túlzásba vitt intim tisztálkodás, az intim parfümök használata, vagy a nem megfelelő alsónemű viselése. Mindezek mellett a visszatérő fertőzésnek akár lelki okai is lehetnek.

Így előzheted meg a fertőzést!

Alapvetően fontos, hogy napi két liter folyadékot fogyassz, és kerüld a dohányzást, a rendszeres alkoholfogyasztást, az egészségtelen életmódot. A nyilvános vécéknél ha teheted, ne ülj le, vagy előtte fertőtlenítsd az ülőkét, teregesd le papírokkal – még jobb, ha a vécépapír helyett otthonról vitt, csomagolt zsebkendőt vagy készen kapható ülőketakarót használsz. A medencék klóros vize is irritálhatja az érzékeny területeket, ráadásul a vizes fürdőruhán keresztül szinte egyenes út vezet a felfázáshoz, ezért cserélj időben fürdőruhát, és ne felejts el alaposan lezuhanyozni a medencék vagy a szauna használata után.

Forrás: Thinkstock

Mikor fordulj orvoshoz?

A hólyaghurut kezeletlenül hagyva súlyos problémákat is okozhat, ezért idejében érdemes orvoshoz fordulni a tünetekkel – a gyakori vizelési inger, a csípő, égő érzés, az elszíneződött vizelet és az erős alhasi fájdalom pedig azonnali orvosi kezelést igényel. A nőgyógyászok, urológusok jellemzően antibiotikumkúrával űzik el a baktériumokat, de az enyhe panaszokat különböző gyógynövények, étrendkiegészítők, meleg vizes ülőfürdők is elmulaszthatják, illetve segítenek a megelőzésben is.