Szauna, medence, vizes örömök, miért fázunk fel a melegben?

medence szauna betegség felfázás egészség gyulladás intim terület védelme
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg, szeles idő, de akár a rendszeres uszodalátogatás is veszélyforrás lehet: az elszaporodó baktériumok könnyen húgyúti fertőzést okoznak ebben az időszakban, ami megfelelő kezelés hiányában rendszeresen visszatérő, kellemetlen téli vendéggé válhat.

Mitől alakul ki a felfázás?

A felfázás néven ismert fájdalmas állapot, azaz a hólyaghurut az esetek legnagyobb részében baktériumfertőzés következménye. Természetesen ritka esetekben előfordulhat, hogy adenovírus, esetleg herpeszvírus fészkeli be magát a szervezetedbe, de alapvetően a nem megfelelő higiéniai viszonyok, illetve a hideg miatt elszaporodó Escherichia coli baktériumok a felelősek. Átmeneti, enyhe panaszokat okozó felfázást is tapasztalhatsz, ekkor a hidegtől összehúzódó erek miatt romló vérkeringés áll a háttérben, ami megnehezíti szervezeted kórokozók elleni védekezését. Megelőzésként nagyon fontos a réteges öltözködés, a vesetájék és a lábak védelme az őszi-téli időszakban, illetve a hideg uszodavíz kerülése. A baktériumok azonban a hüvely vagy a végbél felől is támadhatnak, ahogyan könnyen elkaphatod őket a nyilvános vécékben, illetve a vizes területeken is.

Forrás: Thinkstock

Hajlamosító tényezők

A hólyaghurut senkit sem kímél, ám vannak nők, akik akkor is képesek felfázni, ha minden óvintézkedést betartanak, mások viszont nyugodtan üldögélnek a hideg padon minden gond nélkül, mégsem betegszenek meg. A felfázásra hajlamos emberek általában maguk is fázósak, illetve az esetek nagy részében ugyanaz a néhány típusú kólibaktérium törzs mutatható ki szervezetükben. A fertőzés ismétlődését elősegítheti a rendszeres nemi élet, esetleges érzékenység, a túlzásba vitt intim tisztálkodás, az intim parfümök használata, vagy a nem megfelelő alsónemű viselése. Mindezek mellett a visszatérő fertőzésnek akár lelki okai is lehetnek.

Így előzheted meg a fertőzést!

Alapvetően fontos, hogy napi két liter folyadékot fogyassz, és kerüld a dohányzást, a rendszeres alkoholfogyasztást, az egészségtelen életmódot. A nyilvános vécéknél ha teheted, ne ülj le, vagy előtte fertőtlenítsd az ülőkét, teregesd le papírokkal – még jobb, ha a vécépapír helyett otthonról vitt, csomagolt zsebkendőt vagy készen kapható ülőketakarót használsz. A medencék klóros vize is irritálhatja az érzékeny területeket, ráadásul a vizes fürdőruhán keresztül szinte egyenes út vezet a felfázáshoz, ezért cserélj időben fürdőruhát, és ne felejts el alaposan lezuhanyozni a medencék vagy a szauna használata után.

Forrás: Thinkstock

Mikor fordulj orvoshoz?

A hólyaghurut kezeletlenül hagyva súlyos problémákat is okozhat, ezért idejében érdemes orvoshoz fordulni a tünetekkel – a gyakori vizelési inger, a csípő, égő érzés, az elszíneződött vizelet és az erős alhasi fájdalom pedig azonnali orvosi kezelést igényel. A nőgyógyászok, urológusok jellemzően antibiotikumkúrával űzik el a baktériumokat, de az enyhe panaszokat különböző gyógynövények, étrendkiegészítők, meleg vizes ülőfürdők is elmulaszthatják, illetve segítenek a megelőzésben is.

Az egyszerű náthától az életveszélyes betegségig: ezek a megfázás szövődményei http://www.life.hu/drlife/20141021-a-megfazas-sulyos-szovodmenyekkel-jarhat.htmlA legtöbb esetben gond nélkül kigyógyulsz egy megfázásból, de ha nem pihened ki magad, és nem kezeled megfelelően a tüneteket, olyan szövődményes betegséget is kaphatsz, ami újabb hetekre ágyba kényszerít.Dr. LifeOrigoÖt tévhit a sürgősségi fogamzásgátlásrólhttp://www.life.hu/drlife/20141108-tevhitek-a-surgossegi-fogamzasgatlasrol.htmlJó néhány legenda kering a sürgősségi fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten káros, és szinte egészségügyi mumusként mutogat a nők egy része erre a sok esetben nagyon is hasznos mentőövre.Dr. LifeThinkstockStressz csokival, cigivel - akár egy évtizeddel is öregebbé válhatsz a valós korodnálhttp://www.life.hu/drlife/20141108-a-stressz-es-a-helytelen-eletmod-katasztrofalis-kovetkezmenyekkel-jarhat.htmlÉlj stresszmentesen! Te is azt gondolod, hogy ez csak üres szólam? Sokan vélik úgy, hogy erről beszélni sokkal könnyeb, mint megtenni. A stressz okozta feszültséget pedig olyan módszerekkel próbálják enyhíteni, amelyek kifejezetten károsak az egészségre. Megmutatjuk, mennyire.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.