Bagatell fertőzésnek tűnik, alapvetően magától gyógyul, eltűnik a szervezetből. Annak viszont akár méhnyakrák is lehet a vége, ha a szervezet nem győzi le a magas kockázatú HPV-törzset. De vajon mit tehetsz, ha tudomást szerzel arról, hogy a vírus megtelepedett a szervezetedben?

A humán papillomavírust, mint minden fertőzést, a szervezet általában képes legyőzni, a gyógyulás spontán bekövetkezik, a vírus pedig eltűnik a szervezetből.

Forrás: Thinkstock

Az erős immunrendszer lehet kapuőr 

Gyógyszer, antivirális szer amúgy sincs a vírus ellen, így ilyesmivel nem is lehetne élni. Egyedül arra van lehetőség, hogy az immunrendszert erősítsék, ezzel is segítve, hogy az sikerrel vegye fel a küzdelmet a vírussal szemben. „Ezt elvileg segítheti gyógyszer, de annak hatékonysága megkérdőjelezhető. Általában szükség sincs rá, mert a szervezet védekező rendszere anélkül is legyőzi a vírust, és hála ennek, a magas kockázatú HPV-vel fertőződött nők többsége magától meggyógyul” – mondta dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász. Majd kiemelte, hogy akinél ez nem történik meg, annál alakulhat ki méhnyakrák. Hogy ez elkerülhető, illetve időben kezelhető legyen, nagyon fontos, hogy akinél magas kockázatú HPV-fertőzést azonosítanak, legalább félévente végeztessen méhnyakrákszűrést.
A daganat kialakulására hajlamosíthat az, ha valakinek gyengébb az immunrendszere. Vajda doktor kiemeli azt is, hogy ha a nőknél HPV-fertőzést diagnosztizálnak a nőgyógyászok, akkor mindig jelzik, hogy a beteg párjának is érdemes urológushoz vagy andrológushoz fordulnia. A kivizsgálásra náluk is szükség van, hiszen a fertőzés a férfiaknál is komoly bajt okozhat, annak pedig csak így lehet elejét venni.

Mivel a HPV-fertőzést érdemben kezelni nem lehet, ráadásul úgy okozhat daganatot, hogy azt megelőzően tünetet jellemzően nem is vált ki, kezelése helyett sokkal fontosabb a megelőzése, valamint az, hogy a nők rendszeresen eljárjanak méhnyakrákszűrésre. Erre az Országos Egészségfejlesztési Intézet is felhívja a figyelmet, lévén ezzel a vizsgálattal kimutatható már a rákmegelőző állapot is. Az pedig még gyógyítható, szemben a méhnyakrákkal, amely már csak műtéttel szüntethető meg.

Túl az intim területen

A több mint százféle HPV közül néhány okoz rosszindulatú daganatot, míg jóindulatú betegséget, bőrön megjelenő szemölcsöt és a többek közt a nemi szerveken is kialakuló kondilómát jóval több válthat ki. Ha ezek a jóindulatú képződmények a garaton vagy a gégén jelennek meg, akkor garat- vagy gégepapillómáról beszélünk – tudjuk meg dr. Tamás Lászlótól, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatójától. A doktor kiemeli, hogy ezek ugyan nem rosszindulatúak, viszont roppant kellemetlenek, ha pedig a gégében megnőnek, tumort is utánozhatnak, fulladást is okozhatnak. Kisgyerekeken is előfordulhatnak, ők vélhetően a szüléskor, a hüvelyen való keresztüljutás során fertőződnek meg a vírussal. Férfiaknál felnőttkorban rosszindulatú daganatokat is kiválthat a HPV, főleg a középgaratban, a torok- és nyelvgyöki mandulán. Egy-két éve tudjuk, hogy ezeket 90 százalékban a HPV 16-os okozza, míg 10 százalékban a HPV 18-as. Tehát ugyanaz a típus, mint amelyik nőknél a méhnyakrákot.
Arra, hogy a középgarat daganatainak hátterében gyakran áll a HPV, úgy derült fény, hogy az Egyesült Államokban már jelentősen kevesebben dohányoznak, mint korábban, és ezzel együtt csökkent a dohányzás okozta rákok száma. Kevesebb például a gége- és tüdőrákos beteg, viszont nem csökkent a középgaratrákok száma, sőt még növekedett is. Ezt kezdték el vizsgálni, és ennek során találták meg a mandulákban a HPV vírus DNS-ét. Tamás László kiemeli, hogy ez egyelőre csak teória, bizonyítva még nincs, de a kutatók azt feltételezik, hogy ez az emelkedés az orális szexszel van összefüggésben. Mint mondja, a mandula az immunrendszer része, egyfajta szűrőként működik, szöveti szerkezete hasonló a méhnyak körüli területéhez. Azaz ugyanúgy ezek a szövetek szűrik ki és tartják helyben a HPV-t, ahogyan nőknél a méhnyak körüli immunszövetek teszik ezt. Viszont ez az arra hajlamos betegeknél rákos daganat kialakulásához vezet.
Az igazgató beszámol arról is, hogy az Egyesült Államokban a középgaratrákok 50 százalékáról igazolták, hogy HPV-fertőzés okozta. Betegeiket két éve intézetük is vizsgálja, náluk 44–45 százalékos arányban mutatható ki a vírus jelenléte.

 

Forrás: Thinkstock