Ötvenéves kor felett, illetve krónikus betegségek esetén körültekintően kell megválasztanunk, milyen sportágban és mennyit sportolunk. A mozgás egészségvédő szerepét viszont egy kis utánajárással jól kombinálhatjuk a testre szabott kezelésekkel.

A mozdulatlanság veszélyei

A 65 év feletti nők 83, a férfiak 75 százaléka elhízott, miközben a rendelkezésükre álló szabadidő 60 százalékát tévénézéssel töltik. Az egészségük érdekében végzett testmozgással csupán 18, illetve nők esetében 7 perc telik el, ami elősegíti nemcsak a túlsúly, de a szív- és érrendszeri problémák, illetve más krónikus betegségek kialakulását. Az időskori torna nagy szerepet játszik az izomtömeg és az izomerő megtartásában, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció javításában és a csonttömeg csökkenésének lassításában - mondta dr. Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa.

Forrás: Thinkstock

 

Idős korban a testedzés célja már nem az állóképesség teljesítményközpontú edzése, hanem a keringési, mozgató- és idegrendszert érintő degeneratív folyamatok ellensúlyozása, az önálló életvitelhez – és a megszokott életminőséghez - szükséges feltételek minél hosszabb időn át való megtartása. Az egyéni adottságok mellett általában az alacsony intenzitású, a lehetőségekhez képest optimális környezeti feltételek között végzett és minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák ajánlhatók. Az egyik legtökéletesebb testmozgás a gyaloglás, mely mindenki számára megvalósítható edzésforma.

Mielőtt hosszabb kihagyás után nekikezdenénk a testedzésnek, mindenképpen beszéljük meg kezelőorvosunkkal, hogy jelenlegi állapotunknak melyik mozgásforma felel meg. Fontos tudni, hogy betegen, még hőemelkedéssel sem szabad sportolni, főétkezések után pedig inkább pihenjünk egy-másfél órát edzés előtt!

Az időskorú lakosság életmódváltását a Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézet egyedi programokkal, tanácsadással, ingyenesen látogatható rendezvényekkel támogatja. December 13-án a Testnevelési Egyetem létesítményeiben az egyetem tanárai, valamint végzős rekreáció és egészségfejlesztő szakos diákjai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek.
 

Idősebb embereknek általában a nagy izomcsoportokat igénybe vevő, folyamatos, ciklikus testmozgásokat, mint a gyaloglás, kerékpározás, úszás, evezés, futás, sífutás, táncolás és a különböző gimnasztikai vagy kondicionáló tornákat ajánljuk" - hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette azt is, amennyiben a mozgásszervi korlátozottság esetén a gyaloglás nem megfelelő mozgásforma, akkor jó például a szobakerékpár is. Tavasztól őszig az udvaron vagy a kertben felállítva lehet "tekerni", míg télen a szobában. Ilyenkor a kissé nyitott ablak biztosítja az elegendő oxigént. A fokozatosság elve még fontosabb ebben a korban, mint a fiatalabbaknál. Míg a harmincasok-negyvenesek terhelésüket hetente 5-10%-kal is emelhetik, addig ez az ajánlott szám időseknél csak 1-2%.

Forrás: Thinkstock

Ajánlott sportágak

- Természetjárás, kirándulás
- Úszás, a vízitorna az úszni tudóknak ajánlott mozgásforma.
- Gimnasztika, a gerinctorna kezdetben mindenképpen szakember vezetésével. 
- Gyaloglás
- Futás, ha korábban is űztük
- A kerékpározás minden korban ajánlott, ha tudunk kerékpározni.
- Társastánc, néptánc
- Sítúrázás
- A labdajátékok (főként asztalitenisz, a tenisz, a tollaslabda vagy a kispályás labdarúgás, ha korábban is űztük).
- A lovaglás, a tájfutás, az evezés, a korcsolyázás, a golf többek között olyan sportágak, melyeket korábbi sportmozgás ismeretek alapján kortól függetlenül, de egyéntől függően lehet űzni idősebb korban is.
- A jóga és a keleti mozgássorok is hasznosak, csak tudni kell, hogy időskorban nehezebben és lassabban sajátíthatók el az egyén számára új sportmozgások.