A Gazdasági Versenyhivatal jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. Így 30 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

A GVH közleménye szerint a Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A versenyhivatal megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutériumcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el. Ráadásul részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt. Korábban a GVH kétszer már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.

Közben reagált a Preventa is. Egyebek mellett azt írják, a deutériummegvonás daganatellenes és egyéb élettani hatása több mint húsz éve igazolt. Alkalmazásával a daganatos betegségek hatékonyan kezelhetők, kiújulásuk megelőzhető, ezért a cég kommunikációjának ezzel kapcsolatos állításai megfelelnek a valóságnak, a tudomány mai állásának, és nem tekinthetők megtévesztőnek... A teljes közleményért kattints IDE!