A „kitüntetés” története 1985-re nyúlik vissza, de hivatalossá csak 1994-ben vált. Olyan elhunyt emberek kaphatják meg, akik valamilyen különös, buta, ügyetlen módon vetettek véget az életüknek. A díjat azért Darwinról nevezték el, mert a kiválasztódásról szóló elmélete értelmében ezek az emberek segítik az emberiséget azzal, hogy nem örökítik tovább a génjeiket.

Persze ez elsőre morbidnak vagy tiszteletlenségnek tűnhet, de néhány példát látva érthetővé válik a dolog. Marino Malerba orvvadász volt, aki lelőtt egy, a feje fölött kiálló sziklán lévő szarvast. Az akció balul sült el, az állat rázuhant és a vadász meghalt.

Illusztráció

Önrobbantás bélyeghiány miatt

1996-ban egy ügyvéd egy irodaház 24. emeletén akart bemutatót tartani az ifjú munkatársaknak. Az ablak törhetetlenségét akarta bizonyítani, melyre garanciát vállaltak a készítők, így teljes erőből nekifutott. Nos, az ablak valóban nem tört be, de kiesett az ablakkeretből és a férfival együtt lezuhant. Egy másik esetben Srí Lankán egy férfi a cigarettáját egy magasfeszültségű trafón próbálta meggyújtani, szintén peches volt, agyoncsapta az áram. A listát egyébként még sokáig lehetne folytatni, díjazták már azt a terroristát is, aki kibontotta a saját levélbombáját, miután a postáról visszajött bélyeghiány miatt, egy másik férfi pedig barátjának akarta bizonyítani, hogy a birtokában lévő kémtoll valóban éles fegyver.

Halálos tolatás

Persze még mielőtt kihegyeznénk a dolgot a férfiakra, be kell ismerni, hogy kis számban ugyan, de nők is szerepelnek a díjazottak között. 2009-ben egy nő, a figyelmeztető jelzések ellenére, belehajtott egy megáradt folyóba. Először a rendőröknek sikerült kimenteniük, de a hölgy úgy döntött, hogy visszaugrik a motorjáért. Másodjára már nem sikerült a mentőakció. Egy másik esetben egy kettős gyilkosság történt, amikor Kínában egy nő tolatni akart. A kocsija mögött álló és neki segítő férjét véletlenül elütötte, majd ijedtében rálépett a gázra, úgy, hogy közben kihajolt az ablakon és így nemcsak férjét gázolta halálra, de ő is elhunyt, mivel a feje beragadt a kocsiajtó és a garázs fala közé.

Mi állhat a háttérben?

Azt be kell ismerni, hogy a férfiak minden évben szép számmal képviseltetik magukat a jelöltek listáján és eddig minden évben első helyen végeztek. Sokan persze egyből azt a következtetést vonják le, amit a nők már évek óta hajtogatnak: a férfiak "idióták". De érdemes a dolgok mögé nézni, és megvizsgálni, hogy vajon mi állhat a háttérben. A British Medical Journal szaklap megjelent tanulmány szerint a férfiak hajlandóak felesleges kockázatot vállalni csak azért, hogy bizonyítsák, ők a legjobbak. Ez tekinthető egyfajta beavatási rítusnak vagy egyszerű nagyzolásnak.

Mások szerint elképzelhető, hogy az adrenalinfüggőség áll a háttérben, hiszen senkinek sem az a célja, hogy meghaljon, hanem azért vág bele egy-egy hajmeresztő akcióba, mert meg van győződve róla, hogy semmi gond sem lehet. 

Forrás: Thinkstock
Verseny az alfahím szerepéért
Csizmadia Dóra Dalma blogjában így ír a függőségről: „Azok az emberek szeretik a veszélyes élményeket, akiknek alapvetően alacsony az izgalmi szintjük. A fokozott élménykeresésből kialakulhat az adrenalinfüggés, ebben veleszületett tényezők és környezeti hatások is szerepet játszhatnak. Elképzelhető tehát, hogy esetleg az ingerszegény környezet, vagy egyszerűbben fogalmazva, az unalom visz rá valakit egy, a fentiekhez hasonló őrültségre. A nők esetében is beszélhetünk efféle függőségről, de valószínűleg a mérleg nyelvét a már korábban említett bizonyítási vágy fordítja a férfiak felé. Az őskor óta tudjuk, hogy a férfiak mindig is versenyeztek az alfahím szerepéért. Persze az más kérdés, hogy ki milyen eszközökhöz nyúl és a pechesebb versenyzők önmagukat diszkvalifikálják ebből a tusából."