Csúcson az influenza. Az elmúlt 10 évben nem jelentettek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, mint most. Nincs mellébeszélés, ez már valóban járvány.

Tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is - áll az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza-jelentésében, ami 2015. január 26. és február 1. közötti időszak adatait összesíti. A laboratóriumi vizsgálatok az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak csaknem feléből igazolták az influenza vírus jelenlétét. 

Forrás: Thinkstock

Hazánkban a becslések szerint az elmúlt héten 71 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben – olvasható az ÁNTSZ Facebook-oldalán.

Mit tegyél, ha elkaptad?

Ha szeretnéd megúszni antibiotikum nélkül, akkor a következő tünetek észlelésekor (hidegrázás, rossz közérzet, torokfájás, légcsőfájdalom, fejfájás) maradj otthon és ne menj emberek közé. Bújj ágyba, igyál sok hárs-, gyömbér- és kamillateát, illetve javasolt napi 3000 milligramm C-vitamin és egy vagy két tabletta D-vitamin szedése. Emellett kalcium és magnézium bevitele is szükséges. Egyél sok gyümölcsöt és kerüld a tejtermékeket. A Life.hu cikkéből még több tippet megtudhatsz, hogyan védd magad a vírustól! 

Látogatási tilalom
A járványügyi helyzetre való tekintettel a Semmelweis Egyetem valamennyi klinikáján látogatási tilalmat rendelt el dr. Szél Ágoston rektor 2015. február 10-től határozatlan ideig. A teljes listát IDE KATTINTVA olvashatod.