Pattanáspara - agresszió és öngyilkos szándék - a léleknek is fáj az akne

Forrás: Thinkstock -
betegség bőrbetegségek öngyilkosság egészség akne pattanás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pattanással elcsúfított bőr, különösen, ha az arcot érinti, a beteg teljes életminőségét átírhatja.

Talán azok is emlékeznek még a tinikor legádázabb korszakában jelentkező kínos pattanás-hadjáratra, akiknek az egész csak egy-két évig tartott, és ahogy a hormonjaik elcsitultak, úgy tisztult meg a bőrük is.

Forrás: Thinkstock

Vannak azonban, akik nem ennyire szerencsések, és az akne hosszú időn keresztül keseríti meg a mindennapjaikat. Néha súlyos hegekkel csúfítva el az arc, a hát, a dekoltázs bőrét.

Ám nem csak a bőrt viseli meg az akne jelentkezése: szakértők szerint az aknéban szenvedők mentális egészségét sokkal komolyabban kellene venni, mert kiderült, hogy egyötödük gondolt már életében az öngyilkosságra.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Párkapcsolati válság, munkahelyi gondok

A British Skin Foundation (BSF) alapítvány megbízásából készült felmérés a gyakori bőrbetegség önbizalomra és önbecsülésre gyakorolt hatásáról lebbenti fel a fátylat. A megkérdezettek több mint a fele (56 százalék) szenvedett már el verbális bántalmakat a barátaiktól és családtagjaiktól, 20 százaléka pedig egy párkapcsolatának megszakadásáért az aknét hibáztatja. A kutatás azt is kimutatta, hogy a pattanásos emberek 10 százaléka véli úgy, az akne miatt bocsájtották el jogtalanul a munkahelyéről.

Szépségfüggő lettél? Vagy bevállalnál egy pasit kiütésekkel?

Az Urticaria (csalánkiütés) október 1-ei világnapja alkalmából közzétett 1200 fő bevonásával készült kutatás rávilágított arra, hogy Magyarországon a bőrbetegségek mennyire lehetetlenítik el a társkeresést, miképpen nehezítik meg a karrierépítést, valamint, hogy milyen hatással vannak a sportban és a társadalmi életben való részvételre.

Ebből a felmérésből többek között az is kiderült, hogy minden második ember - a fertőzéstől való félelem miatt - egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadók 53%-a ráadásul meg is bámulja őket, különösen a nők, akik feltűnőbben is reagálnak, mint a férfiak. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Az állapotot a mitesszerek és a gennyel töltött foltok, vagyis a pusztulák együttese okozza. A betegségben érintettek az első jeleket általában a pubertás alatt tapasztalják meg. A betegség súlyossága eltérő lehet, az arcon, a nyakon, a háton és a mellkason előforduló néhány pattanástól egészen a sokkal súlyosabb, hegesedéssel és a beteg önbizalmának sérülésével is járó állapotig.

A BSF felméréséből az is kiderült, hogy a 2 299 megkérdezett mintegy 20 százaléka gondolt már, illetve kísérelt meg öngyilkosságot betegsége miatt. A kutatók szerint ez a statisztika jól bizonyítja, milyen szélsőséges következményekkel járhat az állapot a betegek mentális egészségére, önbizalmára és önértékelésére.

Dr. Anjali Mahto bőrgyógyász, a British Skin Foundation szóvivője így nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban:

Az a legszomorúbb, hogy az akne az emberek többségénél kezelhető bőrbetegség, és senkinek sem szabadna együtt élni ezzel a rendellenességgel. Egy jó bőrgyógyász számos lehetséges kezelést ajánlhat, amelyeket személyre lehet szabni az egyes betegek számára. Sajnos a bőr olyan látványos szerv, hogy természetes, az önbecsülés szorosan kapcsolódik hozzá. Az emberek alábecsülik az aknét és a betegekre gyakorolt hatását. Mostani eredményeink azonban azt támasztják alá, hogy az aknét sokkal komolyabban kell vennünk.”

Forrás: Thinkstock

De mi is az az akne?

Kérdéseinkre Dr Kaszab Csilla bőrgyógyász, a Life.hu szakértője válaszolt. Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, ilyenkor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőhöz tartozik (tulajdonképpen belenyílik) egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy váladékot termel, ami egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és finom védőbevonatot képez a bőrön, a hajas fejbőrön is. Akkor van baj, ha túlzott mértékű a faggyútermelés, mert ilyenkor ez az elhalt hámsejtekkel együtt felhalmozódhat a szőrtüszőben. Megszilárdul és dugót hoz létre. Ugyan az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, valóban komoly érzelmi stresszt okozhat, különösen, ha maradandó hegeket hoz létre a látványos frontokon.

Négy fajtáját ismerjük az aknénak

Zárt comedók: a szőrtüsző nyílását elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el, emiatt a szőrtüsző kitágul, és a szokásosan termelt váladék felgyűlik.

Mitesszerek (nyílt comedók): a zárt comedókhoz hasonló képződmények, de sötétre színeződnek, a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ürülni tud.

Pattanások: a pattanások a bőr felszínéből is kiemelkednek. Színük pirosas, ezeket a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése okozza.

Ciszták (tömlők): A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, amelyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Érdemes az enyhének ítélt aknés bőrrel is szakorvoshoz fordulni, leginkább azért, hogy a fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy a bőrgyógyász megállapítsa bőrünk típusát, az akne kialakulásának pontos okát, így teljesen helyzetre szabott megoldást tud javasolni, a szájról szájra terjedő házi szerek használata helyett.

Akadnak persze jó tippek is. A Life.hu is összegyűjtötte ezeket egy cikkében. Ilyenek például a megfelelő étrend, a bőr higiéniája, a nyomkodás mellőzése, a smink és az öltözkődés. Ám a szemüveg tisztántartása is jelentős lehet az arc bőrének tisztasága szempontjából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.