A pattanással elcsúfított bőr, különösen, ha az arcot érinti, a beteg teljes életminőségét átírhatja.

Talán azok is emlékeznek még a tinikor legádázabb korszakában jelentkező kínos pattanás-hadjáratra, akiknek az egész csak egy-két évig tartott, és ahogy a hormonjaik elcsitultak, úgy tisztult meg a bőrük is.

Forrás: Thinkstock

Vannak azonban, akik nem ennyire szerencsések, és az akne hosszú időn keresztül keseríti meg a mindennapjaikat. Néha súlyos hegekkel csúfítva el az arc, a hát, a dekoltázs bőrét.

Ám nem csak a bőrt viseli meg az akne jelentkezése: szakértők szerint az aknéban szenvedők mentális egészségét sokkal komolyabban kellene venni, mert kiderült, hogy egyötödük gondolt már életében az öngyilkosságra.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Párkapcsolati válság, munkahelyi gondok

A British Skin Foundation (BSF) alapítvány megbízásából készült felmérés a gyakori bőrbetegség önbizalomra és önbecsülésre gyakorolt hatásáról lebbenti fel a fátylat. A megkérdezettek több mint a fele (56 százalék) szenvedett már el verbális bántalmakat a barátaiktól és családtagjaiktól, 20 százaléka pedig egy párkapcsolatának megszakadásáért az aknét hibáztatja. A kutatás azt is kimutatta, hogy a pattanásos emberek 10 százaléka véli úgy, az akne miatt bocsájtották el jogtalanul a munkahelyéről.

Szépségfüggő lettél? Vagy bevállalnál egy pasit kiütésekkel?
Az Urticaria (csalánkiütés) október 1-ei világnapja alkalmából közzétett 1200 fő bevonásával készült kutatás rávilágított arra, hogy Magyarországon a bőrbetegségek mennyire lehetetlenítik el a társkeresést, miképpen nehezítik meg a karrierépítést, valamint, hogy milyen hatással vannak a sportban és a társadalmi életben való részvételre.

Ebből a felmérésből többek között az is kiderült, hogy minden második ember - a fertőzéstől való félelem miatt - egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadók 53%-a ráadásul meg is bámulja őket, különösen a nők, akik feltűnőbben is reagálnak, mint a férfiak. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Az állapotot a mitesszerek és a gennyel töltött foltok, vagyis a pusztulák együttese okozza. A betegségben érintettek az első jeleket általában a pubertás alatt tapasztalják meg. A betegség súlyossága eltérő lehet, az arcon, a nyakon, a háton és a mellkason előforduló néhány pattanástól egészen a sokkal súlyosabb, hegesedéssel és a beteg önbizalmának sérülésével is járó állapotig.

A BSF felméréséből az is kiderült, hogy a 2 299 megkérdezett mintegy 20 százaléka gondolt már, illetve kísérelt meg öngyilkosságot betegsége miatt. A kutatók szerint ez a statisztika jól bizonyítja, milyen szélsőséges következményekkel járhat az állapot a betegek mentális egészségére, önbizalmára és önértékelésére.

Dr. Anjali Mahto bőrgyógyász, a British Skin Foundation szóvivője így nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban:

Az a legszomorúbb, hogy az akne az emberek többségénél kezelhető bőrbetegség, és senkinek sem szabadna együtt élni ezzel a rendellenességgel. Egy jó bőrgyógyász számos lehetséges kezelést ajánlhat, amelyeket személyre lehet szabni az egyes betegek számára. Sajnos a bőr olyan látványos szerv, hogy természetes, az önbecsülés szorosan kapcsolódik hozzá. Az emberek alábecsülik az aknét és a betegekre gyakorolt hatását. Mostani eredményeink azonban azt támasztják alá, hogy az aknét sokkal komolyabban kell vennünk.” 

Forrás: Thinkstock

De mi is az az akne?

Kérdéseinkre Dr Kaszab Csilla bőrgyógyász, a Life.hu szakértője válaszolt. Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, ilyenkor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőhöz tartozik (tulajdonképpen belenyílik) egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy váladékot termel, ami egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és finom védőbevonatot képez a bőrön, a hajas fejbőrön is. Akkor van baj, ha túlzott mértékű a faggyútermelés, mert ilyenkor ez az elhalt hámsejtekkel együtt felhalmozódhat a szőrtüszőben. Megszilárdul és dugót hoz létre. Ugyan az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, valóban komoly érzelmi stresszt okozhat, különösen, ha maradandó hegeket hoz létre a látványos frontokon.

Négy fajtáját ismerjük az aknénak

Zárt comedók: a szőrtüsző nyílását elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el, emiatt a szőrtüsző kitágul, és a szokásosan termelt váladék felgyűlik.

Mitesszerek (nyílt comedók): a zárt comedókhoz hasonló képződmények, de sötétre színeződnek, a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ürülni tud.

Pattanások: a pattanások a bőr felszínéből is kiemelkednek. Színük pirosas, ezeket a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése okozza.

Ciszták (tömlők): A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, amelyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Érdemes az enyhének ítélt aknés bőrrel is szakorvoshoz fordulni, leginkább azért, hogy a fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy a bőrgyógyász megállapítsa bőrünk típusát, az akne kialakulásának pontos okát, így teljesen helyzetre szabott megoldást tud javasolni, a szájról szájra terjedő házi szerek használata helyett. 

Akadnak persze jó tippek is. A Life.hu is összegyűjtötte ezeket egy cikkében. Ilyenek például a megfelelő étrend, a bőr higiéniája, a nyomkodás mellőzése, a smink és az öltözkődés. Ám a szemüveg tisztántartása is jelentős lehet az arc bőrének tisztasága szempontjából.