betegség drog elvonás cukor egészség szénhidrát függés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Édesség utáni kínzó sóvárgásunk éppen olyan, mint a drogfüggők szer utáni vágya. A cukrot drogként emlegetni ugyan szélsőségesnek tűnhet, de a tudósok azt állítják, a cukor a legelső - és tulajdonképpen a legszélesebb körben elterjedt - drog.

Az egyik legalattomosabbnak is titulálják, hiszen a hozzászokás - éppen azért, mert nem vagyunk tudatában azzal, hogy függőséget okoz - észrevétlenül zajlik. A mindennapi táplálkozás részévé válik a cukor, mielőtt betöltenénk a második életévünket.

Forrás: Thinkstock

Édes jutalom az agynak

Mielőtt azonban magunkat hibáztatnánk, vagy a szülőket, amiért nem járnak el gondosabban cukorfronton, érdemes leszögezni, hogy a függőségnek evolúciós magyarázata van. Legalábbis Jordan Gaines, a Penn State Orvosi Kollégium szakembere szerint.
Elmélete alapján a különböző fajok a túlélés érdekében számos olyan módszert fejlesztettek ki, mellyel az agyukat jutalmazták, aminek következtében az agyba bevésődött, hogy bizonyos dolgok kellemesek, így az azzal járó érzést minél többször szeretné átélni. Így aztán idővel kialakult, hogy ha valami kellemes történik velünk, az agyban beindul a dopamintermelődés, ami boldogságérzetet idéz elő.

A cukor a szervezet üzemanyaga

Ezt a boldogságérzetet sok egyéb mellett bizonyos ételek is előidézhetik, az azonban változó, hogy kinél éppen mi, bár az emberek többsége az édes ízt jobban kedveli, mint a savanyút vagy a keserűt. Utóbbi jelenségnek szintén evolúciós okai vannak, az édes íz ugyanis a szénhidráttal hozható összefüggésbe, amire pedig nagy szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy túlélje a nehéz időket. Nélkülözhetetlen, olyan, mint a motornak az üzemenyag, ha nincs cukor, összeomlik a szervezet. A modern ember étrendjében (ezért is) nagy helyet kapott a cukor, egyes felmérések szerint egy átlagos brit például hetente 238 teáskanállal fogyaszt belőle, és egy egyszerű földi halandó számára szinte képtelenség kikerülni ezt az összetevőt, ugyanis majdnem minden feldolgozott vagy késztermékben megtalálható. Az elfogyasztott mennyiség azonban a sokszorosa annak, amire valójában szüksége lenne a szervezetnek, ez pedig már a függéssel magyarázható.

Forrás: Thinkstock

Szorongás, depresszió és agresszió - íme, a cukorhiány tünetei

A hozzáadott cukor a kutatók szerint szinte észrevétlenül okoz függőséget, amit állatkísérletekkel be is bizonyítottak. Miután a cukorra szoktatott patkányoktól megvonták ezt az édességet, a drogosokhoz hasonló elvonási tüneteket tapasztaltak rajtuk - szorongóvá, depresszióssá vagy akár egyenesen agresszívvá váltak. Noha emberkísérletekre egyelőre még nem került sor e téren, mindenki magán tapasztalhatja, milyen nehéz ellenállni egy-egy finom süteménynek vagy egy kocka csokoládénak még akkor is, ha tudjuk, hogy nem tesz jót nekünk, és micsoda örömöt tud jelenteni egy nagy szelet torta, ha éppen levertek vagyunk valami miatt. Az is közismert, hogy a fenti tünetek nagyon gyorsan jelentkeznek diétás probálkozások során, főleg azoknál, ahol a diéta a szénhidrát drasztikus csökkentésére alapozza a fogyást. Sorra meg is dőlnek azok a nem teljesen átgondolt diéták, amelyek nem veszik figyelembe a tényt, hogy a cukor utáni sóvárgás több az édesség utáni vágyakozásnál. Ahogy a keményebb szerekről nem olyan könnyű "lejönni", a cukorfüggést se lehet csak úgy, egyik pillanatról a másikra megvalósítani.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu korábbi cikkében már foglalkozott a cukorról való leszokás keserveivel. Akkor kilenc pontba listáztuk, hogyan lehet okosan, a saját szervezetünket is kijátszva elengedni a sóvárgást és egészséges szintre korlátozni a cukorfogyasztást.
Többek között arra hívtuk fel a figyelmet, hogy iktass be cukormentes napot, fogyassz lédús zöldségeket, valamint ne spórolj, ha édességről van szó: ha már cukrot veszel magadhoz, az legyen igazán minőségi luxusfalat, amit persze csak ritkán engedsz és engedhetsz meg magadnak.

Miért is tedd mindezt? Egy másik cikkünk választ ad erre a kérdésre:

Azért, mert ha nem eszel annyi cukrot, tovább maradsz fiatal. A Cukordetox című könyvnél szerzőként közreműködő dr. Patricia Farris dietetikus és bőrgyógyász szerint a cukorban gazdag étrend fogékonyabbá teszi a bőrt a ráncképződésre és a szárazságra. "Tehát aki túl sok cukrot eszik, idősebbnek néz ki? A válasz egyértelmű igen! Az AGE című szakfolyóiratban közzétett tanulmány alapján 602 embert vizsgáltak meg független szakértők. Az alacsonyabb vércukorszintű egészségesek egy évvel fiatalabbnak tűntek az ugyanolyan korú magas vércukorszintűeknél, illetve másfél évvel fiatalabbnak a cukorbetegeknél. Szintén fontos tudni, hogy a kutatások szerint a hosszú időn keresztül fennálló magas vércukorszint sérülékenyebbé teszi a bőrt. Ez megmagyarázza, hogy a cukorbetegek bőre miért szokott száraz lenni. A vércukorszint szabályozása tehát fontos a bőr egészségének megőrzéséhez."

Megérkeztek a Káma Szútra nyalókák - Nem csak a cukor után fogsz vágyakoznihttp://www.life.hu/intim/20150202-kama-szutra-nyalokak-szexpozokkal.htmlA lánybúcsús kuki-nyalókák ideje lejárt, itt az új őrület, a szexpóz-nyalóka, nem csak édesség imádóknak.Intim--Nassolnivaló cukor nélkül? Készítsd egészséges pudingot!http://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20150130-greta-konyhaja-stohr-greta-receptje-karobos-chia-puding.htmlFogyókúra alatt nem árt hanyagolni a cukros finomságokat, ám vannak olyan desszertek, amik nem hízlalnak, és még egészségesek is!Stőhr Gréta--28 éve él együtt a cukorbetegséggel Hevesi Tamáshttp://www.life.hu/drlife/20150116-napidoktor-hevesi-tamas-28-eve-el-egyutt-a-cukorbetegseggel.htmlHuszonnyolc évvel ezelőtt a futballpályán olyan érzés fogta el, amilyen előtte még soha: reszketést, koncentrációhiányt, kábultságot, verejtékezést érzett. Fogalma sem volt, mi lehet ennek az oka, de szerencsére a közelben lakott, így hazament és kievett a hűtőből mindent, amit csak talált. Így indult Hevesi Tamás betegségének története.Dr. LifeOrigoDögös szaloncukornak öltözött Sarka Katahttp://www.life.hu/sztarszerzok/katz-david/20141203-sarka-kata-szaloncukornak-oltozott-tolvai-reni-a-mellerol-beszelt-horvath-eva-a-fenekerol-a.htmlTolvai Reni a mellei szimmetrikusságát fitogtatta, Sarka Katának csak karácsonykor jöhetnek a csillogó ruhák, Horváth Éva pedig a fele királyságát odaadná, ha fele olyan jó feneke lehetne, mint a fitneszmodell lányoknak. Katz Dávid, a Life.hu celebszomorító riportere kérdezett a fitnesz- és wellness-díjátadón.Katz DávidOrigoAz elhízáson túl - ezt műveli a cukor a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141125-koverit-diabeteszt-okoz-es-emeli-a-koleszterinszintet-a-sok-cukor-ezekre-figyelj-oda.htmlA cukor nem épp a legjobb dolog, amit bevihetsz a testedbe - ezt mindenki tudja, mégis igen kevesen képesek lemondani róla. Íme, 11 megdöbbentő dolog, amit a rosszul kiválasztott és túlzásba vitt édesség művel a szervezeteddel. Ez Zsír!--Többet tudsz a cukorbetegségről, mint egy nyolcadikos?http://www.life.hu/drlife/20141121-cukorbetegseg-tipusairol-es-tuneteirol-beszelgetnek-nyolcadikos-iskolasok-es-szakerto.htmlMikor alakul ki cukorbetegség? Hány típusa van? Meg lehet-e előzni a bajt? A Life.hu egy budapesti általános iskola nyolcadikosait kérdezte, mit tudnak a betegségről, amely Magyarországon minden negyedik felnőttet veszélyezteti. A nyolcadikosokkal Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) dietetikusa beszélgetett.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.