Miért jó játszani? Elképesztő okok állnak a háttérben

Forrás: Thinkstock -
otthon játék család szórakozás felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A játék fontosabb szerepet tölt be az életben, mint azt valaha is gondolnád. Azon túl, hogy remek szórakozás, igazán hasznos is: a gyerekek a játékon keresztül ismerik meg önmagukat és az őket körülvevő világot. 

Kisgyermekkorban a legjobb az, ha hagyjuk a gyereket teljesen szabadon, kedvére játszani. Minél többet játszik a kicsi és minél felszabadultabban, annál jobb. Miért? Mert a játék önállóságra neveli a gyereket, aki a játékok segítségével kipróbálhatja, milyen irányítani valamit és milyen döntéseket hozni. Mert segít meglátni az összefüggéseket, az okokat és a következményeket, továbbá a játék révén megismerheti számos dolog működését, például a munkáét, a kapcsolatokét, az értékekét, a szokásokét és az erkölcsét. Mert a játék magabiztosabbá tesz és fejleszti a szociális készségeket. Segít kifejezni és megérteni a gyermeknek a saját érzelmeit, például az örömöt, a dühöt és a félelmet; továbbá a játék révén felfedezheti a kicsi, hogy az ő érzelmei hogyan hatnak másokra. És talán a legfontosabb, hogy fejleszti a kreativitást és élénkíti a képzelőerőt, illetve segíti az alapvető és a finommotoros készségek fejlődését.

Forrás: Thinkstock

A játék mindent elárul a gyerekről

A játék során megjelennek az elfojtott vágyak, indulatok, konfliktusok. Ezeket megfigyelheted, de soha ne figyelmeztesd a gyerekeket ezek kerülésére, hiszen a probléma pont az által oldódik, ha a gyermekek kijátsszák magukból. Ezt használja ki a játékterápia is, ahol soha nem magyarázzák meg a gyerekeknek, vagy kérdezik meg tőlük, hogy miért voltak agresszívek vagy irigyek a játékban.

A felnőttek miért szeretnek játszani?

A mai világban sajnos egyre kevesebb idő marad arra, hogy játsszunk. „Pedig amikor az ember játszik – akár a négyéves unokaöccsével legózik vagy a baráti társaságban válik újra gyerekké –, hasonló örömöt él át, mint az, aki kokainnal vásárolja meg magának az élményt. Egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyban, a neurotranszmitter szépen átöblíti az agyat és jó érzés, boldogság, felszabadultság érzése keríti hatalmában az embert” – mondta korábban Csernus Imre pszichológus.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.