Több komoly egészségi kockázata is van a nyolcórás alvásnak

Forrás: Thinkstock -
pihenés szívderítő kockázat alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sok, az átlagosnál jóval több alvás a hétvégi élvezetek közé tartozik és nincs vele semmi gond, a szervezet a hét közbeni alváselmaradást kompenzálja. Ám a rendszeres, túl hosszú alvás előjele lehet annak, hogy a szervezetben valamilyen egészségügyi probléma van.

Egy friss kutatás szerint azoknak a stroke-kockázata, akik rendszeresen nyolc óránál többet alszanak naponta, nagyobb azokhoz képest, akik hat és nyolc óra közti mennyiséget pihennek.

!

A friss kutatásban, amelyet a Neurology című folyóiratban publikáltak, a kutatók hozzávetőlegesen tízezer 42 és 81 év közötti személyt követtek csaknem tíz évig. Rögzítették, hogy jellemzően mennyit alszanak éjszakánként, és hogy esetleg előfordult-e náluk stroke.
Forrás: Thinkstock

Átlagosan tízből hét férfi és nő aludt hat és nyolc óra közti mennyiséget naponta, és tízből átlagosan egy fő aludt több mint nyolc órát éjszakánként. A legtöbbet alvóknak az átlagosnál 46%-kal magasabb volt a stroke kockázata, amikor a kutatók megvizsgálták a többi változót, amely hozzájárulhatott a kockázatokhoz. A kockázat duplája volt azokéhoz képest, akik az átlagos 8 órás időtartamra hunyták le a szemüket éjszakánként.

A pontos kutatási eredményekért és azért, miképpen kerülheted el a betegséget, kattints a Szívderítő.hu oldalra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.