Hiába vágyunk tökéletes formájú mellekre, még az illúzió megteremtésével is akadnak problémák. Nők milliói viselnek olyan melltartókat, amelyeknek sem mérete, sem kialakítása nem segíti ezt elő, sőt, a nem megfelelő melltartó hosszas viselése súlyos kockázatot is jelenthet az egészségre.

Több felmérés is foglalkozott már ezzel a mindennapi és nagyon is kézzelfogható problémával. Nem véletlenül, hiszen a felmérések arról tanúskodnak, hogy a nők még sportolás közben sem tartják fontosnak a jó melltartó viselését: nem húznak sportmelltartót, akik mégis, azoknak közel 80 százaléka rossz méretet választ.

Forrás: Thinkstock

Ezért fáj a hátad! 

Sammy Margo fizioterapeuta szerint ezzel nagyon sokat ártanak maguknak a nők, akár olyan problémákat is előidézhetnek, amelyeket később már csak sebészi úton lehet helyreállítani. A szakember hozzátette, hogy egy rosszul kiválasztott melltartó nyak-, váll- és hátfájást okozhat, emellett megereszkedett mellet is eredményezhet, sőt, sok esetben a gyomorégés, egyes bőrkiütések vagy az IBS-betegség is összefüggésbe hozható a helytelen méretű fehérneművel.

Elszorított domborulatok

Szakemberek szerint a legtöbb melltartóval az a probléma, hogy túl szoros, de közben nem nyújt megfelelő támaszt a mellnek, ráadásul a rekeszizomra is a szükségesnél nagyobb terhet rak, ami közvetve légzési és emésztési problémákat tud okozni.

A sportmelltartó viselése minden C vagy annál nagyobb kosárméretű hölgynek "kötelező", mert bár nem feltétlenül szexi darab, az alakformáló hatáson felül fontos az egészségvédő hatása is: kiküszöböli a súlyos mell által a vázrendszerre gyakorolt negatív hatásokat. Ráadásul a nagy mellű hölgyek keble hamarabb ereszkedik meg, ha nem viselnek sportolás közben valóban jó melltartót.

Így válassz megfelelő méretet!

Próba nélkül soha ne vedd meg, de a próba sem lehet néhány másodperces forgolódás a tükör előtt. Próbáld fel, és legalább öt percig hagyd magadon. Hajolgass, emelgesd a karod, ülj le, dőlj előre, egyszóval imitáld azokat a mozdulatokat, amik egyébként természetesek. Ha öt perc után sem kellemetlen a viselése – nem buggyan ki a melled a kosárból (nemcsak felül, de oldalt sem), ha feszes, de nem szorít, ha finoman, de határozottan biztosít szép formát, akkor bólints rá. Fontos az is, hogy a melltartó hátsó pántja vízszintesen feküdjön a hátunkon, a vállpánt pedig ne vágjon be túlságosan. 

A mell karbantartása céljából a megfelelő melltartó kiválasztása mellett a rendszeres tornáztatás sem elhanyagolható. A mell-, váll- és nyakizmok erősítése céljából állás közben fordítsuk kifele a vállainkat úgy, hogy hüvelykujjunk közben hátrafele nézzen. Vállainkat mozgassuk fel-le. Tenyerünket tegyük össze, és erősen nyomjuk őket egymás irányába. Kulcsoljuk össze ujjainkat a hátunk mögött, majd nyújtsuk ki a karunkat, amennyire lehet. Ha a fenti gyakorlatokat rendszeresen elvégezzük, a helytelen méretű melltartókat pedig száműzzük a ruhatárunkból, már nagyon sokat tettünk magunkért, a szépségünkért és nem utolsósorban az egészségünkért.

Forrás: Thinkstock
Anyajegyek a mell környékén

Sok esetben merül fel a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a melltartó puszta viselése jelent egészségügyi kockázatot, mert a pántja vagy a kemény kosár drótváza nemcsak a bőrt dörzsöli, de éppen egy vagy több anyajegyet is érint.

A nagyon is életszerű problémáról a Life.hu szakértője, dr. Kaszab Csilla véleményét kérdezte:

"Hosszú távon érdemes sebészi úton megválni az irritációnak kitett anyajegyektől. Azonban a megelőzés a legfontosabb, így az anyajegy sérülése előtt lenne fontos ezt megtenni. Mivel ezek a beavatkozások preventívek, érdemes inkább az őszi–téli időszakra időzíteni a műtétet, hogy szép legyen a heg is."