A rossz melltartó rombolja az egészséged

Forrás: Thinkstock -
betegség keringés bőrbetegségek melltartó egészség anyajegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába vágyunk tökéletes formájú mellekre, még az illúzió megteremtésével is akadnak problémák. Nők milliói viselnek olyan melltartókat, amelyeknek sem mérete, sem kialakítása nem segíti ezt elő, sőt, a nem megfelelő melltartó hosszas viselése súlyos kockázatot is jelenthet az egészségre.

Több felmérés is foglalkozott már ezzel a mindennapi és nagyon is kézzelfogható problémával. Nem véletlenül, hiszen a felmérések arról tanúskodnak, hogy a nők még sportolás közben sem tartják fontosnak a jó melltartó viselését: nem húznak sportmelltartót, akik mégis, azoknak közel 80 százaléka rossz méretet választ.

Forrás: Thinkstock

Ezért fáj a hátad!

Sammy Margo fizioterapeuta szerint ezzel nagyon sokat ártanak maguknak a nők, akár olyan problémákat is előidézhetnek, amelyeket később már csak sebészi úton lehet helyreállítani. A szakember hozzátette, hogy egy rosszul kiválasztott melltartó nyak-, váll- és hátfájást okozhat, emellett megereszkedett mellet is eredményezhet, sőt, sok esetben a gyomorégés, egyes bőrkiütések vagy az IBS-betegség is összefüggésbe hozható a helytelen méretű fehérneművel.

Elszorított domborulatok

Szakemberek szerint a legtöbb melltartóval az a probléma, hogy túl szoros, de közben nem nyújt megfelelő támaszt a mellnek, ráadásul a rekeszizomra is a szükségesnél nagyobb terhet rak, ami közvetve légzési és emésztési problémákat tud okozni.

A sportmelltartó viselése minden C vagy annál nagyobb kosárméretű hölgynek "kötelező", mert bár nem feltétlenül szexi darab, az alakformáló hatáson felül fontos az egészségvédő hatása is: kiküszöböli a súlyos mell által a vázrendszerre gyakorolt negatív hatásokat. Ráadásul a nagy mellű hölgyek keble hamarabb ereszkedik meg, ha nem viselnek sportolás közben valóban jó melltartót.

Így válassz megfelelő méretet!

Próba nélkül soha ne vedd meg, de a próba sem lehet néhány másodperces forgolódás a tükör előtt. Próbáld fel, és legalább öt percig hagyd magadon. Hajolgass, emelgesd a karod, ülj le, dőlj előre, egyszóval imitáld azokat a mozdulatokat, amik egyébként természetesek. Ha öt perc után sem kellemetlen a viselése – nem buggyan ki a melled a kosárból (nemcsak felül, de oldalt sem), ha feszes, de nem szorít, ha finoman, de határozottan biztosít szép formát, akkor bólints rá. Fontos az is, hogy a melltartó hátsó pántja vízszintesen feküdjön a hátunkon, a vállpánt pedig ne vágjon be túlságosan.

A mell karbantartása céljából a megfelelő melltartó kiválasztása mellett a rendszeres tornáztatás sem elhanyagolható. A mell-, váll- és nyakizmok erősítése céljából állás közben fordítsuk kifele a vállainkat úgy, hogy hüvelykujjunk közben hátrafele nézzen. Vállainkat mozgassuk fel-le. Tenyerünket tegyük össze, és erősen nyomjuk őket egymás irányába. Kulcsoljuk össze ujjainkat a hátunk mögött, majd nyújtsuk ki a karunkat, amennyire lehet. Ha a fenti gyakorlatokat rendszeresen elvégezzük, a helytelen méretű melltartókat pedig száműzzük a ruhatárunkból, már nagyon sokat tettünk magunkért, a szépségünkért és nem utolsósorban az egészségünkért.

Forrás: Thinkstock

Anyajegyek a mell környékén

Sok esetben merül fel a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a melltartó puszta viselése jelent egészségügyi kockázatot, mert a pántja vagy a kemény kosár drótváza nemcsak a bőrt dörzsöli, de éppen egy vagy több anyajegyet is érint.

A nagyon is életszerű problémáról a Life.hu szakértője, dr. Kaszab Csilla véleményét kérdezte:

"Hosszú távon érdemes sebészi úton megválni az irritációnak kitett anyajegyektől. Azonban a megelőzés a legfontosabb, így az anyajegy sérülése előtt lenne fontos ezt megtenni. Mivel ezek a beavatkozások preventívek, érdemes inkább az őszi–téli időszakra időzíteni a műtétet, hogy szép legyen a heg is."

4 tipp, hogy egyedül is élvezzük az életet http://www.life.hu/drlife/20150403-az-elet-egyedul-is-sszep.htmlEgyedül kicsit minden nehezebb. Főleg akkor, ha nincs rutinunk a helyzet kezelésében. Amikor még a magányos sétát is kínosnak érezzük, nem is szólva azokról a társas összejövetelekről, ahol partner nélkül jelenünk meg, miközben mindenki oldalán ott feszít az aktuális (vagy régi) társ. Az egyedülléttel kapcsolatos szorongás azonban leküzdhető. De hogyan?Dr. LifeThinkstockAndropauza - Létezik férfi menopauza ishttp://www.life.hu/drlife/20150330-ferfi-menopauza-van-megoldas.htmlAz idő ugyan kegyesebb a férfiakhoz, mint a nőkhöz, kicsit később érkezik el életük nehéz időszaka, a hormonrendszer "öregedése" - az andropauza. A tünetek azonban mutatnak párhuzamot: a nők és férfiak egyaránt idegesebbé, fáradtabbá válnak, koncentrálási nehézségek lépnek fel, csökken a libidó és általános letargia lehet úrrá rajtuk.Dr. LifeThinkstockHogyan űzzük el a fejfájást természetes módszerekkel? Öt csodás tipp fejfájás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150330-fejfajas-ellen-termeszetes-megoldasok.htmlA fejfájás soha nem jön jókor, sőt mindig a legalkalmatlanabb órában érkezik, és nincs tekintettel a körülményekre, a helyzetedre vagy a céljaidra. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.