Nyakas panaszok - előzd meg a görcsös fájdalmat

Forrás: Thinkstock -
betegség gerincoszlop fájdalomcsillapítás nyak egészség fájdalom ideggyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor estéről estére úgy érzed, szinte mozdítani sem tudod és fáj a fejed, görcsölnek a nyaki izmaid, zúg a füled és szédülsz, akkor nagy valószínűséggel elérted azt a pontot, amit már nem hagyhatsz figyelmen kívül. Az ilyen jellegű nyaki panaszok rendkívül gyakoriak, ahogy az is, hogy szinte csak az utolsó pilanatban kapunk észbe. Pedig a heves fájdalmat okozó ideggyulladásokat az esetek többségében meg lehet előzni. A Life.hu Benke Rita természetgyógyász szakértővel járta körbe a betegséget.

A nyakfájást nagyon sok tényező előidézheti, akár a nem megfelelő testtartás is - amikor egy bizonyos (rossz) pózban maradunk sokáig. Napjainkban jellemzően a számítógépes munka áll a fájdalom hátterében, ilyenkor a szék és a monitor távolsága, valamint a felsőtest, a nyak dőlésszöge nem megfelelő. Ahhoz, hogy jól lássuk a monitort, a hát és a nyak izmait rendellenes helyzetbe kényszerítve akár órákig feszítjük. Valójában munka vagy a netes szörfölés közben is érezzük, nem stimmel valami, akár masszírozgatjuk a is a fájós területet, mégsem tudatosodik bennünk a változtatás igénye. Egészen addig, amíg a fájdalom mellett más tünetek is be nem kopogtatnak.

Forrás: Thinkstock

A nagy mell is okozhat fájdalmat

Rossz testtartást okozhat a nem megfelelő ágy is, ha túl puha a matrac, illetve a túl magas párna, ami szintén természetellenes szögbe merevíti a nyakat. A nagy súlyok cipelése is okozhat nyaki fájdalmakat, még akkor is, ha viszonylag okosan osztjuk el a terhet. Például egy-egy túra után jelentkezhet nyakfájdalom a hátizsák cipelése miatt, de kismamáknál is gyakori panasz a szoptatással összefüggő nyakfájás, főleg, ha a baba táplálása elhúzódik, és naponta több órát görnyed az anyuka egy olyan pózban, ami feszíti a hát, a nyak izmait. Bár sokan irigykedéssel szemlélik azokat a nőket, akiket méretes kebellel ajándékozott meg a sors, jó, ha tudja mindenki, hogy a nagy mell nem feltétlenül jár együtt erős hátizmokkal - a nagy mellű nők egy része görnyedt gerinccel jár, görnyedten ül (előrehúzza a mell súlya), és a hátizmok extra terhelése a nyaki izmokra is hatással van. A nagy mellű (a valóban nagy mellű) nők egy része komoly gerinc- és nyakfájdalmakkal küzd.

Kevesen tudják, de az állkapocs helyzete, egészen pontosan az alsó-felső fogsor nem megfelelő helyzete is okozhat nyakfájdalmat. Ilyenkor a nem jól illeszkedő fogsor (vagy fog) miatt kialakul egy ráharapás jellegű állkapocspozíció, ami folytonos feszítésre kényszeríti a nyak, sőt a hát izmait is.

Depresszió, félelelem, szorongás

Természetesen nyaki fájdalmat, nyakmerevedést, a nyak, a gerinc melletti izmok feszülését, zsibbadását a rossz pozíció mellett más is előidézheti, például megfázás, vírusfertőzés, már kialakult gerincsérv, vagy egyéb, lelki eredetű tényezők: szorongás, sokáig tartó idegfeszültség, depresszió. Ezek mindegyike görcsös hatással bírnak a teljes szervezetre - egy sokáig tartó feszült helyzetben megfigyelhető, hogy hosszú percekre, de akár hosszabb időre is ökölbe szorul a kezünk, megemeljük a vállakat, feszítjük a nyakat, sőt az arc izmai is megfeszülnek.

Forrás: Thinkstock

Miért fáj a hátam, ha szerelmi bánatom van?

A hátfájás hátterében meghúzódó lélektani okok - bár a pszichoszomatikus jelenségek háttere rendkívül összetett - sokszor közel sem annyira rejtélyesek, mint amilyennek első hallásra tűnnek. Felmerül a kérdés: ha nem fáj a karom vagy a térdem, ha szerelmi bánatom van, akkor miért fáj tőle a hátam?
Egyrészt azért, mert nagyon elterjedt betegségről van szó; sok embernek fáj a háta, kézenfekvő rá hivatkozni. Másrészt meg azért, mert a pszichogén hátfájástól szenvedő betegek tudják, vagy inkább érzik, hogy a hátfájás okát pontosan diagnosztizálni sokkal nehezebb, mint pl. a felkarét vagy az alsó lábszárét. A cikk folytatását ide kattintva olvashatod.

Iszappakkolás és masszázs

Tartós és intenzív nyakfájdalmak esetén mindenképp fordulj orvoshoz, az időszakos panaszok jelentkezése során azonban érdemes végiggondolni a kiváltó okot vagy okokat, mert a terápia természetesen az októl függ.

A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok - ha még nem alakult ki valamilyen csigolyadegeneráció - lazító gyakorlatokkal, masszázzsal, valamint gyulladáscsökkentő krémek használatával megszüntethető.

Az átfázásból, meghűlésből eredő súlyos fájdalom gyulladás- és fájdalomcsökkentő szerek, krémek, gyógyszerek alkalmazásával szüntethető meg, illetve ha az orvos így látja jónak, akár a gerinc melletti izomzatba adott szteroid-injekció lehet a gyógymód.
Visszatérő vagy hosszú ideig tartó, krónikus nyakfájás esetén a feljebb említett módszerek mellett szóba jöhet még a gyógytorna is, esetleg fizioterápia (torna, masszázs, súlyfürdő vagy elektroterápia), illetve különböző gyulladáscsökkentő pakolások is.

Forrás: Thinkstock

Ideggyulladás ellen

Amennyiben a panaszok mögött gerincsérv eredetű ideggyulladás áll, rendkívül fontossá válik a fájdalomcsillapítás és a gyulladás egyidejű csökkentése. Ebben az esetben az orvos nagy valószínűség szerint erős fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket rendel el, valamint előírja a nyak tehermentesítését. Fontos a megfelelő idejű és minőségű pihenés - ebben az esetben tényleg nem szabad terhelni a szervezetet, mert az ideggyulladás átterjedhet más területekre is.

Megelőzés

Nyakfájdalmak esetén (is) a leghatékonyabb módszer a megelőzés, hiszen alapvetően életmódbeli problémák állhatnak a háttérben. A mozgásszegény életmód, az elhízás, az ergonómiai szempontokat figyelmen kívül hagyó bútorok használata a kiváltó okok között szerepel. A megelőzés gerincét így a már gyerekkorban elkezdett rendszeres mozgás, a gerinc és nyakizmok erősítését is szolgáló, valamint a területek lazítását is elősegítő gyakorlatok szolgálják. E mellett fontos a megfelelő testtartás elsajátítása és az emberi vázrendszer egészségét megtartó bútorzat, ágy, matrac, párna, szék, asztal használata.

Nyakas vagy?

Szakértőnk, Benke Rita véleménye szerint olykor a megmerevedett izmok kimozdítják helyzetükből az ízületeket, inakat, nyomják az idegeket és ereket és ez nagyon erős fájdalmat okozhat. Ebben a helyzetben érdemes csontkovács segítségét kérni, aki "helyreteszi" a testrészeinket.

Sokat segíthet a talpreflexológia, hiszen amíg a masszázs zajlik a szenvedő idegei kisimulnak, izmai elernyednek, és a test után a lélek és a szellem is ellazul és megnyugszik az értő kezek munkájának eredményeképpen.
Más esetben érdemes azt is vizsgálni, hogy mi az, ki az, ami-aki mellett túl makacsul-görcsösen kitart. Sokszor ugyanis lelki eredetű ok állhat a nyak merevségének, a fájdalom hátterében. Ez lehet idejétmúlt vélemény, esetleg kihűlt kapcsolat.

Erős hátizmokért tornázz fitballal!

Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. Balogh Zsolt crosstréning-oktató a héten három remek háterősítő gyakorlatot mutatott, méghozzá fitballal. Ide kattintva indulhat is az edzés!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.