A fehérvérűség az egyik leggyakoribb rosszindulatú rákos megbetegedés gyermekkorban. Izraeli kutatók szerint a szoptatás lehet a megelőzés kulcsa.

Sokkal kevésbé hajlamosak a leukémiára azok a gyerekek, akiket édesanyjuk szoptatott - állítja a JAMA Pediatrics lapban publikált izraeli tanulmány, amely 18 korábban készült kutatás és 28 ezer olyan kisgyermek egészségügyi adatainak vizsgálata alapján készült, akik közül 10 ezren estek át a betegségen.

Forrás: Thinkstock

A leukémia továbbra is vezető haláloknak számít a kis- és a serdülőkorú gyermekeknél. A tudósok régóta gyanítják a szoptatás védőhatását a betegség ellen tudván, hogy az anyatej számos ellenanyagot és immunerősítő vegyületet tartalmaz.

A nemrég készült tanulmány szerint azok a gyerekek, akiket édesanyjuk legalább 6 hónapig szoptatott, 19 %-kal kevesebb az esélyük a leukémiára, mint azoknak, akiknek anyja már korábban abbahagyta, vagy egyáltalán nem is etette ilyen módon gyermekét.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja az anyáknak, hogy szoptassák kisbabájukat legalább 6 hónapig, mert így nem csupán a leukémia esélyét csökkenthetik, hanem a fertőzések, az allergiák és a hirtelen csecsemőhalál szindróma kialakulásának kockázatát is. 

Amikor a női mell látványától felfordul a gyomrunk
Te elkapcsolod a televíziót, ha egy fedetlen női keblet látsz meg a képernyőn? Nem? Miért nem? És felháborodsz, ha egy édesanya közvetlenül melletted szoptatja meg éhes kisbabáját? Igen? Miért? Ezeknek a kérdéseknek járt utána a Life.hu - a cikket ide kattintva olvashatod el.