Janese Walters ennek ellenére szerencsésnek tartja magát, hogy nem történt nagyobb baj, és csak az egyik szemére veszítette el látását.

Több mint egy hónapon át próbálták kideríteni, miért veszítette el egyik napról a másikra bal szemének világát Janese Walters.

Forrás: Thinkstock

A nő, aki egyik nap félig vakként ébredt, először egy mezei kötőhártya-gyulladást sejtett, ám miután orvosai számára kiderült, hogy otthon macskát tart, nyilvánvalóvá vált: macskakarmolás betegsége van.

Mi a macskakarmolás betegség?
Ahogyan a neve is sugallja, ezt a betegséget a macskák szervezetében élő baktérium okozhatja, amely az állatra nem, az emberre azonban komoly veszélyt jelenthet. A baktériumot nyállal, avagy akár a bundájuk érintésével adhatják át, elég akár csak egy apró seb az ember kezén. Szembe kerülve kitágíthatja az ereket, továbbá májproblémákat okozhat, a gerincvelő jutva pedig agyhártyagyulladást is okozhat - mondta el a Dr. Kris Brickman a Toledo News Now-nak. A macskák körülbelül 40 %-a hordozza ezt a baktériumot.

A Toledo News Now által megkérdezett orvos, Dr. Kris Brickman szerint kétféleképpen lehet védekezni a betegség ellen. Eszerint továbbra is nyugodtan játszhatunk cicánkkal, feltéve, ha utána kezet mosunk, nem hagyjuk, hogy megnyaljon valamilyen nyílt sebet rajtunk, és igyekezzünk elkerülni, hogy a játék hevében megharapjon bennünket. "Szerencsés vagyok, hogy nem terjedt át a másik szememre" - mondta el Walters, aki ezelőtt sosem hallott erről a betegségről.

Házikedvencektől elkapható veszélyes betegségek
Ma már a háziállatokat nem csupán hasznukért tartjuk, legtöbbjük igazi családtaggá is vált: akár az ágyunkba is beengedjük őket, nem is tudva, mit vállalunk ezzel. Ha ugyanis nem vagyunk elég körültekintőek, akár súlyos betegségeket is kaphatunk tőlük - erről bővebben ITT írt a Life.hu.