Manapság hatalmas iparágat építettek a különböző tisztasági betétek és tamponok köré. A reklámok tele vannak különböző "csodatermékekkel" – de vajon tényleg annyira hasznosak, mint gondolnánk? 

Sok nő úgy tekint ezekre a termékekre, mint a fehérnemű kötelező tartozékaira, pedig ez koránt sincs így, sőt folytonos használatuk akár ártalmas is lehet. Tudnunk kell ugyanis, hogy a hüvely öntisztuló rendszer, és ez a természetes folyamat bizonyos mértékű váladékozással jár.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Terex

Sokan ilyenkor rögtön előveszik a tisztasági betétet, ami ugyanakkor számos problémát okozhat hosszú távon. Gondoljunk bele, hogy általuk valóságos „dunsztkötést” hozunk létre az intim tájékon, mivel a szűk, és műszálas ruhadarabokkal megakadályozzuk a légáteresztést. Ezzel fokozódik az öntisztulással járó váladékozás, sérülhet a hüvelyflóra, és különböző gombás fertőzések sora várhat ránk.   

A tisztasági betétek főleg akkor bizonyulnak hasznosnak, ha egy fertőzés ideje alatt megnő a hüvelyváladék mennyisége, illetve a menstruáció utolsó egy-két napján. Általában kicsik, extrán vékonyak. Kialakításuk olyan, hogy csak kis mennyiségű, sűrűbb folyadékot tudnak elvezetni. Napi használatukat mindenképp kerüld el! Szükség esetén jól nézz körül a piacon, és egyéni igényeid, valamint tapasztalataid szerint válassz. Ha bőrirritációt, vagy bármi szokatlant tapasztalsz, azonnal keress fel egy szakembert!

A magyar nő úgy fizeti a vaginaadót, mint a katonatiszt
Tizenegy-két éves korunktól kezdve annyira az életünk részévé válnak a menzesszel kapcsolatos kiadások, hogy már észre sem vesszük, amikor a boltban bedobunk egy doboz tampont a kosárba, vagy éppen amikor a drogériában matekozunk azon, melyik betétet tudjuk olcsóbban megvenni valamilyen printmagazinból kivágott kuponnal. Aztán egy hónap múlva újra megyünk, és ha nem akarunk napokig vécépapírt tömködni a bugyinkba, akkor bizony perkálunk, úgy nagyjából 35-40 évig. (Mínusz a terhességgel töltött hónapok száma.) A vaginaadóról itt írtunk korábban.