A magyar nő úgy fizeti a vaginaadót, mint a katonatiszt

Forrás: Thinkstock -
havi vérzés nők tampon pénz menstruáció egyenlőség vérzés vaginaadó áfa egészségügyi betét intim betét férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem túlzás kijelenteni, hogy egészséges, tiszta és igényes nőnek drágább lenni, mint egészséges, tiszta és igényes pasinak. Nemcsak azért, mert a férfiaknak nem kell méregdrága sminkcuccokra költeniük, de egy-egy termékkel könnyen letudják a haj- és a bőrápolást is. Kevesebb pénzt hagynak a fodrásznál, kozmetikusra, manikűrre és pedikűrre pedig sokan nem is áldoznak. Ja, és a legfontosabb, hogy nem is menstruálnak...

Az igazi nő ápolt, sugárzó, és pont

Az egy másik cikk témája, hogy miért kereshetnek kevesebbet a nők, mint a férfiak ugyanolyan munkakörben vagy tevékenységért, így ebbe nem is kell belemászni akkor, ha most csak a kiadási oldalt akarjuk vizsgálni. Amíg ugyanis a rövid haj megszárad a szobában tévézés közben, addig másnak nem csak hajszárító, hajvasaló, de különböző egyenesítő, göndörítő, loknizó és kreppelő berendezésekre van szüksége ugyanehhez. Továbbá hajbalzsamra, hajvégápolóra, hajfényzselére, speciális simítóra, habra, spray-re, miegymásra. (És akkor még csak a sérónk jó, onnantól lefelé még pattanásosak, szőrösek és ápolatlanok vagyunk.)

Forrás: Thinkstock

Persze mondhatjuk, hogy ezekre mind nincs szükség, mert egy körkefével és egy arckémmel is bárkiből lehet bomba nő, vagyis minden, amit ezeken felül megvásárolunk, luxus csupán. Hogy felesleges minden szépítkezésre elköltött forint, akármekkora legyen is az az összeg, amit a szépség oltárán feláldozunk hónapról hónapra, évről évre. Vagyis ez még kevés lenne ahhoz, hogy a nők felemeljék a hangjukat a vaginaadó csökkentéséért, de felmerül a kérdés, hogy ha a szépségápolási és egészség-megőrzési árucikkek szabad választás eredményei, akkor az egészségügyi termékek vásárlása is az? Mert azt eldönthetem, hogy szükségem van-e egy újabb flakon micellás vízre, de arról ki határozott, hogy minden hónapban tampont kell vennem?

Menstruálni őrülten drága

Tizenegy-két éves korunktól kezdve annyira az életünk részévé válnak a menzesszel kapcsolatos kiadások, hogy már észre sem vesszük, amikor a boltban bedobunk egy doboz tampont a kosárba, vagy éppen amikor a drogériában matekozunk azon, melyik betétet tudjuk olcsóbban megvenni valamilyen printmagazinból kivágott kuponnal. Aztán egy hónap múlva újra megyünk, és ha nem akarunk napokig vécépapírt tömködni a bugyinkba, akkor bizony perkálunk, úgy nagyjából 35-40 évig. (Mínusz a terhességgel töltött hónapok száma.)

Nyilván lesz olyan kommentelő, aki szóvá teszi majd, hogy csupán hatszáz forint egy doboz tampon, és ha ezt eddig is kibírták valahogy a nők, akkor miért pont most kell hőbörögni ezen. Nos, azért, mert a normál hatszázas mellé (ha jót akarunk magunknak), megvesszük a nagyobbat a durvább napokra, a szuperminit meg a ciklus végére. És akkor még ott van az éjszakai is, hogy alvás közben se szivárogjunk. Ugyanez betétből, amiből néha kicsi kell, aztán vastag, van, akinek szárnyas vagy éppen tangás. Az intim bevásárlás után pedig még útba ejtjük a gyógyszertárat is, hogy többezres görcsoldót/fájdalomcsillapítót vásároljunk, hogy ha eljön az idő, ki tudjunk lépni a lakásból. (A legperverzebbeknek pedig ott vannak még a különböző mosakodógélek, tisztítókendők, tölcsérek stb.)

Forrás: Thinkstock

Bezzeg a jobb sorsú országokban...

Nem véletlen tehát, hogy egyre több országban érik a gondolat, hogy olcsóbbá tegyék ezeket a termékeket, hiszen a nők nem kedvtelésből vásárolják őket. "Lehet persze azzal érvelni, hogy több ezer évig sem tampon, sem betét nem létezett, de kevés nőt lehetne arról meggyőzni, hogy rongyokat használjon" - írja cikkében az Origo, mely írás annak apropóján jött létre, hogy Kanadában a szövetségi kormány bejelentette, július elsejétől mentesülnek az áfa alól a női higiéniai termékek, köztük a tamponok, a betétek és a menstruációs csészék. Korábban ugyanis több ezer aláírás gyűlt össze az adó ellen, a javaslatot pedig végül az összes párt támogatta, mondván

a menstruációs termékek használata nem választás kérdése.

A Magyarországon drága marad a menstruálás című írásból az is kiderült, hogy a kezdeményezés korántsem nem egyedülálló, sőt. Ausztráliában például 90 ezer aláírás gyűlt össze a "Ne adóztasd meg a menstruációm" elnevezésű petíció keretein belül. A pénzügyminiszter ezért megkérte a szövetségi államokat, hogy vizsgálják meg az adó eltörlésének lehetőségét. De rengetegen lobbiznak a tamponadó eltörléséért az Egyesült Királyságban is, ahol jelenleg csökkentett, ötszázalékos áfa érvényes rá. A brit petíciót eddig 235 ezren írták alá.

Mi azért csak drágán vérzünk tovább:

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Origo kérdésére megerősítette, hogy nálunk nincs tervben hasonló intézkedés, pedig a világon Magyarországon jelenleg is a legmagasabb, 27 százalékos az áfakulcs. A tárca kiemelte, hogy a kormány a munkát terhelő adót akarja csökkenteni, éppen ezért helyezték át az adóztatás súlypontját a fogyasztási-forgalmi-környezetvédelmi típusú adók felé. Azt írták, hogy mivel a női egészségügyi termékek áfájának csökkentése adócsalási szempontból nem indokolt, így a tárca jelenleg nem dolgozik e körben adócsökkentésen.
Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz! Avagy a sokkoló magyar fogállapotokhttp://www.life.hu/drlife/20150528-mutasd-a-fogad-megmondom-hol-elsz-borzaszto-hazank-szajegeszsegi-allapota.htmlÖsszehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa – és így hazánk – lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő...Dr. Life--Amikor a felgyorsult szívverés és az izzadás nem a gyönyör jelehttp://www.life.hu/drlife/20150527-szexualis-averziok-amikor-a-felgyorsult-szivveres-es-az-izzadas-nem-a-gyonyor-jele.htmlSzámtalanszor feltettük már a kérdést, miért nem szeretkezik eleget a magyar, hogy lehetnek ilyen rosszak a statisztikák, mi az oka, hogy folyamatosan csökken a szexszám, miért csak hétvégére korlátozódnak az aktusok, vagyis, hogy mégis miért nem szexel az, aki megtehetné. A héten egy szexuális averziókról szóló rendezvényen jártunk, ahonnan megdöbbentő eredményekkel tértünk haza.Dr. Life--Te végignéznéd, ahogy az édesanyád belehal a csontritkulásba?http://www.life.hu/drlife/20150526-a-csontritkulas-miatt-torest-szenvedett-betegek-80-a-nem-kap-megfelelo-kezelest.htmlHazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával. Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.Dr. LifeThinkstockTényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?http://www.life.hu/drlife/20150522-egy-kutatas-szerint-zsugoritja-a-nok-agyat-a-fogamzasgatlo-ezert-szorongobbak-lesznek.htmlLegyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?Dr. LifeThinkstockOrgazmuskúra: havi 21 magömlés a hosszú élet titka?http://www.life.hu/drlife/20150522-prosztatarak-kialakulasat-csokkenti-a-havi-21-magomles-a-ferfiaknal.htmlEgy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.Dr. Life--Gáz van, ha éjszaka egynél többször kell felkelned pisilnihttp://www.life.hu/drlife/20150521-lehet-hogy-az-alvasi-apnoe-miatt-kelsz-fel-ejszaka-pisilni.htmlOlyan, mintha átok sújtaná a közép- és időskorúakat, ami miatt nem tudnak egy igazán jót aludni, pedig ennek nem kéne így lennie. Az éjszakai vizelés egy meglepő magyarázatára derült fény, ami rámutat arra is, hogy a gyógyulás érdekében lehet, hogy nem urológust, hanem inkább alvásspecialistát kell felkeresni.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.