A betegség a sértődött lélek jajkiáltása - Születési hónapunkból kiderül, mire vagyunk hajlamosak?

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
betegség asztma horoszkóp egészség megbetegedés születési idő gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók megállapították, hogy a születési hónapunkból kiderül, milyen betegség fog nálunk a legnagyobb valószínűséggel kialakulni. Vajon lehetséges lehet ez?

A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy a szakemberek létrehoztak egy algoritmust is, amelynek segítségével 55 betegséget tudtak összefüggésbe hozni azzal, hogy ki mikor született.

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A Kolumbia Egyetem tudósai 1,7 millió New York-i beteg kórtörténetét és születési idejét vetették össze 1985 és 2013 közötti adatok alapján, és azt a következtetést vonták le, hogy a születési hónap jelentős hatással van arra, hogy ki milyen betegségben fog szenvedni élete során.

A 6 legrosszabb megítélésű betegség:

Egy betegség sosem jön jókor, kiadásokkal, kellemetlenségekkel, fájdalommal jár. Akadnak azonban olyan kórok is, melyek ezeken túl még a társadalmi érintkezést is kellemetlenné - vagy akár lehetetlenné - teszik.

A Journal of American Medical Informatics Association című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy betegségek tekintetében

a legkisebb kockázati csoportba a májusban, a legmagasabba pedig az októberben születettek tartoznak.

A női lélek kiáltása: mit üzen a betegséged?

A modern orvostudomány szinte csodákra képes, hiszen a legtöbb betegségnek ismerjük az eredetét, és gyógyír is van rájuk, legalább tüneti szinten. Pirulákkal, kenőcsökkel, műtétekkel és egyéb eljárásokkal le tudjuk győzni a legtöbb nyavalyát, ám sokszor tanácstalanul tesszük fel a kérdést: a sokféle kór közül miért épp az alakult ki, ami, miért akkor, és miért tér vissza rendszeresen ugyanaz a nyavalya?

A tanulmány szerzője, Nicholas Tatonetti azt tervezi, hogy az Egyesült Államok más területein is elvégzik kísérleteiket, hogy kiderüljön, vajon a környezeti tényezők is számítanak-e a betegségek tekintetében.

Forrás: Thinkstock

Dr. Tatonetti megjegyezte, hogy pánikra senkinek sincs oka, a születési hónap ugyanis a többi kockázati tényezőhöz képest igazán kis mértékben befolyásolja csak a betegségek kialakulását. Azt azonban elmondta, hogy az asztma például leginkább a júliusban és októberben született gyermekeknél alakul ki, míg a márciusi születésűek a különféle szívbetegségek tekintetében mutatnak magasabb kockázatot.

A szüleink miatt leszünk asztmásak?

Mivel az utóbbi évtizedekben az asztma is felzárkózott a népbetegségek sorába, okkal merül fel bennünk a kérdés, mégis mi okozza ezt a krónikus betegséget. A válasz már jó ideje megosztja a szakértők táborát: vannak, akik fiziológiai okokat, mások inkább pszichés faktorokat sejtenek a hátterében. Korábban utánajártunk, mivel érvelnek az utóbbi tábor tagjai.

Nagy Márta viselkedéselemző:

"A test a lélek színpada, a tudattalan lelki folyamatok különböző tünetek formájában jelentkezhetnek. Vagy ahogy Peter Altenberg fogalmaz: A betegség a sértődött lélek jajkiáltása. Kézenfekvő tehát, hogy kiderítsük, mi okozott fájdalmat a léleknek, és a fizikai tünetek mellett azt is meggyógyítsuk.

Ez a gondolat már a legősibb kultúrákban is felmerült, és végigkísérte az emberiség történetét, ám sokan hajlamosak babonaként tekinteni rá, afféle kuruzslásként, amit modern és hatékony orvosi módszerek híján alkalmaztak eleink.

Érdemes azonban elrugaszkodni a pusztán szomatikus szemlélettől és egységnek tekinteni az embert, hiszen a modern pszichoszomatika is igazolja, hogy a betegségek nem pusztán fizikai folyamatok, hanem annál sokkal komplexebb jelenségek. Épp ezért sokat segíthet, ha feltárjuk a mélyebb, lelki okokat, és megértjük, hogy mit üzen a lelkünk a betegség által, vagy ha úgy tetszik, mit szimbolizál a betegségünk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.