Amikor az izmok építése elfajul: a férfiak is testképzavarral küzdenek

Forrás: Thinkstock -
betegség izomdiszmorfia férfi testépítés sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szuper izmos test a férfiak non plus ultrája. Míg a nők gazella alakra vagy tökéletesen szálkásított testre vágynak, addig a férfiak minél nagyobbak akarnak lenni. Hulk és Arnold Schwarzenegger után szabadon. Mint a legtöbb túlzásba vitt dolognál, a rengeteg edzés esetében is nem csak komoly egészségi, de mentális problémák is kialakulhatnak, amelyeket sokszor észre sem vesz az illető. A történetünk Matthew sztorijával kezdődik, akit izomemberré való törekvése komoly függőségbe taszított.

Matthew már gyerekkorában is nagyon sovány volt, 16 évesen 183 centiméteres magasságához csupán 68 kilogramm társult. „A szüleim állandóan viccelődtek velem, azt mondták, hogy én csak úgy vagyok.” Torznak és csúfnak érezte magát, állapotára az sem volt jó hatással, hogy a tükörbe nézve vékony karokat és lapos, formátlan mellkast látott. Eleinte csak a testépítő magazinokat kezdte el vásárolni, irigyelte a benne szereplők dagadó izmait, majd húszas éveiben elkezdett konditerembe járni és súlyokat emelni.

Forrás: Thinkstock

Nem csinálta professzionálisan, de lelkes volt, csak a kidolgozott teste lebegett a szeme előtt.

Évek alatt hatalmasra nőtt, miután az edzései mellé csatlakoztak a különböző táplálékkiegészítők. Magasságához már 104 kg társult, izmai dagadni kezdtek, kinézetre egyre inkább hasonlított áhított ideáljához, a fiatal Arnold Schwarzeneggerhez. Matthew még mindig nem volt elégedett magával…

Az izomdiszmorfia egy olyan testképzavar, melyet az izomzat méretével való túlzott, kényszeres foglalkozás jellemez. Ennek a férfiakra jellemző speciális testképzavarnak − ami leginkább a testépítőket veszélyezteti – a legfőbb jellemzője, hogy a személyek erős izomzatuk ellenére soványnak, kicsinek érzik magukat és szeretnének nagyobbak lenni. Az izomdiszmorfiában szenvedők (függők) körében igen gyakori az anabolikus szteroidok használata, illetve a kényszeres testedzés.

Férfiak között szedi áldozatait

Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus elmondása szerint az eddigi felmérések azt mutatják, hogy az izomdiszmorfia sokkal gyakoribb a férfiak körében. A férfiak testükkel kapcsolatos szorongásainak hátterében világosan körvonalazódik a férfiideálok szerepe, az első tünetek 19 éves kor körül jelennek meg.

A Hulk-ember

Kis híján amputálni kellett egy 25 éves, szörnyeteggé vált testépítő karjait, aki Hulkra akart hasonlítani!

Forrás: Thinkstock

A kialakulásban szerepet játszanak hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezők, ezek együttes összefüggéséből alakulhat ki az izomdiszmorfia. A hajlamosító tényezők között az egyéni (biológiai és személyiségbeli), családi és szociokulturális kockázati faktorokról beszélhetünk. Az egyéni tényezők között említhetjük az alacsony önértékelést, a testtel való fokozott elégedetlenséget és a testképzavart. Szociokulturális kockázati tényezőnek számít például az izmos férfi testideál iránti kulturális nyomás.

Arnold Schwarzenegger mozivásznon való debütálása után nagymértékben átalakult a férfi testideál, és mára az izmos férfitest számít követendő példának.


Ahogy a nők testükkel való elégedetlenségéért és az anorexia terjedéséért a különféle médiumok is okolhatók, amiért túlzottan vékony ideált állítanak a lányok és nők elé, úgy a férfiak testükkel való elégedetlenségében és az izomdiszmorfia terjedésében szintén szerepet játszhat a média által sugallt szuper izmos férfitest.

"A kiváltó tényezők között említhetjük a különböző életeseményeket, amelyek az állapot kialakulásához vezethetnek, úgymint pl. a gyerekkori soványságért vagy kövérségért elszenvedett gúnyolódásokat és sérelmeket" – mondja a pszichológus.

Aki sztreoidozik, elveszíti a teste kontrollját!?

A kemény és megterhelő edzések önmagukban még nem jelentenek betegséget, valójában sokkal egészségesebb, mintha egyáltalán nem sportolnánk.

Amikor viszont az edzések és a test fejlesztése felett elvész a kontroll – a kényszeres kézmosáshoz hasonlóan –, akkor ez az egyébként egészséges aktivitás könnyen patológiássá válhat - folytatja Bernadett. Megjegyzendő azonban, hogy nem minden szteroidhasználó szenved izomdiszmorfiában. Sajnos, egy nagyon elterjedt félreértés alakult ki az állapottal kapcsolatban. Tény, hogy sok izomdiszmorfiás férfi űzi a testépítést, csakúgy, mint ahogyan sok anorexiás lány balettezik. Ettől a tendenciától még nem szenved minden testépítő izomdiszmorfiában, ahogy nem szenved minden balerina anorexiában.

"Az eset számos más pszichiátriai zavarral társulhat, melyek tovább súlyosbíthatják a képet. Több tanulmány is rámutatott az izomdiszmorfia evészavarokkal való kapcsolatára. Ezek szerint az állapot egyik jellemzője a speciális (magas fehérjetartalmú) diétához való szigorú ragaszkodás, melynek nyomán olykor bulimia alakulhat ki. A hangulat- és szorongásos zavarok szintén gyakran társulnak az hozzá. Az alacsony önértékeléssel való kapcsolata is jól dokumentált vagyis gyakori, hogy az alacsony önértékelés motiválja az egyént a testépítésre" – mondta a szakértő. Az izomdiszmorfia jelentős hatással van a kapcsolatokra is. Az izomzattal kapcsolatos megszállottság miatt az addig fontos társas vagy párkapcsolatok a háttérbe szorulhatnak, az egyén élete beszűkül a testépítésre és a diétára.

Az izomdiszmorfiában szenvedő férfiaknak nincs betegségtudatuk, ugyanúgy, ahogy az anorexiásoknak sincs. Ennek következtében ritkán fordulnak szakemberhez. Sokkal gyakoribb, hogy az izomdiszmorfiában szenvedő férfi másodlagosan kialakult zavarok – például depresszió, szorongás, párkapcsolati problémák –, vagy a környezet nyomása kér inkább segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.