Egzotikus útra mész? Ezekre jó, ha felkészülsz!

Forrás: Thinkstock -
betegség védőoltás egzotikus nyaralás biztonságos nyaralás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre elindulsz álmaid útjára. A bőröndöd bepakolva, legalább húsz strandszettet és városnéző ruhát csomagoltál el, és a kedvenc naptejedet is elraktad. Repülőjegy kinyomtatva, útlevél megújítva, indulhatsz is. Biztos vagy benne? Nem feledkeztél meg a védőoltásokról?

Sajnos előfordul, hogy az utazás izgalmában az embernek eszébe sem jut, hogy nemcsak kalandok várnak rá egy egzotikus úton, hanem bizony veszélyek is leselkedhetnek. A statisztikák szerint az utazók 10-15 százaléka megbetegszik külföldön. Ugye, nem akarsz közéjük tartozni?

Forrás: Thinkstock

Összegyűjtöttük, melyik betegség ellen hogyan tudsz felkészülni, és hogy ismered fel a tüneteket!

Malária

Napjainkban is az egyik legtöbb áldozatot a malária szedi. Főként olyan országokban fordul elő, ahol magas a páratartalom. Szúnyogcsípéssel terjed, és sosem azonnal jelentkeznek a tünetek. Van, hogy egy hét, van, hogy egy hónap múlva tör ki a betegség. Magas láz, hidegrázás, súlyos izomfájdalmak és hányás a legjellemzőbb tünetei. A maláriás betegeknek megnagyobbodik a mája és a lépe, és ha nem kezelik időben vagy helyesen a tüneteket, akár vesekárosodást is szenvedhetnek.

Érdemes moszkitóhálóval felszerelt szállást választani, hosszú ujjú ruházatban járni a természetben, és fontos felíratni a fertőzés kivédésére gyógyszereket az oltóközpontban. Egyelőre védőoltás nincs a betegség ellen.

Kórházba került Kambodzsában Vámos Erika

Nem volt elég elővigyázatos télen, a kambodzsai nyaralásán a műsorvezető, így betegen tért haza. Erika csapvizet ivott, de most már tudja, ez végzetes hiba volt, mert az ország maláriafertőzött területnek számít. Ezért Erika útja, amint leszállt a repülőről, egy budapesti kórház trópusi osztályára vezetett.

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett, kórokozók által kiváltott betegség Forrás: Wikipedia

Sárgaláz

Az influenzaszerű, sárgaságot okozó betegség tipikus trópusi járvány. Főként Brazília, Dél-Amerika és Afrika területén fordul elő. Ahogy a malária, ez is szúnyogcsípéssel terjed, majd pár nap után magas láz és izomfájdalom jelentkezik. A máj és a vese begyullad, és vérhányás, vérző orr és száj is jellemző. A sárgalázas beteg nem tudja elviselni az erős fényt, és fokozatosan kómába esik.

Védőoltással megelőzhető a súlyos betegség, a vakcina 10 év teljes védettséget ad. Egyes országokba való utazás előtt kötelező beadatni.

Tifusz

Főként a trópusi országokban jellemző betegség a tífusz, de árvíz idején máshol is előfordulhat. A folyók által sodort szennyező anyagok, szennyvíztárolók vize, vízben úszó tetemek, hulladék is terjesztheti a betegséget, komoly fertőzést okozva. Szennyezett étellel, itallal terjed a betegség. Fertőzés után két hét múlva jelentkeznek az első tünetek: láz, fejfájás, gyors szívverés. A máj és lép megnagyobbodik.

Szerencsére a tífusz ellen létezik védőoltás, ezáltal elkerülhető a fertőzés. Ha Dél-Amerikába, Ázsiába vagy Afrikába indulsz, feltétlenül kérd az injekciót!

Forrás: Thinkstock

Dengue-láz

Ha Afrikába, Dél- vagy Közép-Amerikába vagy Ázsiába készülsz, legyen nálad megfelelő ruházat, hogy elkerüld a rovarcsípéseket, amelyek Dengue-lázat okozhatnak. Nem éjszaka, hanem nappal, főleg sekély állóvizekben, mocsarakban, lápokban csípnek a vírust terjesztő szúnyogok. Fejfájás, gyengeség, láz, izomfájdalmak jelentkeznek hirtelen, és nagyjából egy hétig tart a betegség. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, és kiütések is előfordulhatnak.

Fontos az öltözet Forrás: Thinkstock

Védőoltás egyelőre nem létezik, de a vírus tünetei kezelhetőek. Riasztószerekkel fel lehet készülni a szúnyogok ellen.

Így készülj, ha külföldre mész!

Mindig olvass az országról! Könyveken, fórumokon hasznos információkhoz juthatsz, illetve kérdezz ismerősöket arról, hogy mire érdemes számítani, ha oda utazol!
Sose igyál csapvizet. Akár a legtisztább országban is előfordulhat, hogy a gyomrod nincs hozzászokva az ottani vízhez.
Vigyél magaddal kézfertőtlenítőt, és alkalmazd minél gyakrabban!
Ha utcai árusnál eszel, győződj meg róla, hogy friss alapanyagokból süti meg az ételedet.
Mindig legyen nálad hosszú és rövid ruha, rovarok, illetve durva hőség ellen.

Kolera

Az Ázsiába utazók gyakran hallanak a koleráról, ugyanis arrafelé jellemző betegség. Kiszáradást, jelentős vérnyomáscsökkenést, ájulást okoz, akár egy-két órával a megfertőződés után. Leggyakrabban csapvízivással terjed, így jobb, ha mindig palackozott ásványvizet fogyasztunk idegen országokban, még fogmosásra is. A szállodákban, éttermekben sose kérj jégkockát az italodba azokon a helyeken, ahol kétséges a csapvíz minősége, hiszen a jeget is abból készítik.

Óvatosan a vízzel, csak előre csomagolt, palackozott ajánlott! Forrás: Thinkstock

Ha durva hasmenést észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz, és pótold a sót és cukrot a szervezetedben. Antibiotikummal kezelhető az alattomos betegség, illetve védőoltás is kérhető ellene, de az csak rövid ideig hatásos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.