Nem mindegy, milyen a jegygyűrűd - egy titánból készült darab akár az életedbe is kerülhet

Forrás: AFP/Frédéric Cirou -
házasság orvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házasodni készülők egyre gyakrabban választják a megszokott arany- és ezüstgyűrűk helyett a titánból készült változatokat, mivel ezek nem csupán könnyebbek, de jóval tartósabbak is. Úgy tűnik azonban, hogy ez a rendkívül kemény fém bizonyos helyzetekben problémát jelenthet.

Az Emergency Medical Journal hasábjain a Sheffield’s Northern Általános Kórház sebészei arról számoltak be, hogy míg az ezüst- és aranygyűrűket könnyen levágják a beteg ujjáról, ha éppen arra van szükség, a titánból készült ékszerrel már nehezebben birkóznak meg, fogorvosi fűrészre, fúróra vagy gyémántfogú fűrészre van hozzá szükség, ami a legtöbb kórházban nem elérhető. Ezzel akár negyedórát is veszíthetnek az orvosok, ami bizonyos eseteken – például ha a gyűrű miatt a véráramlás nem megfelelő – súlyos következményekkel járhat.

Forrás: AFP/Frédéric Cirou

A Sheffield orvosi csapata egyedi ötlettel állt elő a probléma megoldására, amikor egy férfi érkezett kórházukba, aki túl sok időt töltött a meleg vizű gyógymedencében, az ujja óriásira dagadt, a titángyűrűje pedig úgy elszorította, hogy a vérkeringése már nem működött rendesen. Próbálkoztak mindenféle módszerrel, hogy eltávolítsák az ékszert, de még a tűzoltók sem birkóztak meg a problémával, pedig elég sokféle eszközzel kísérleteztek. Végül egy – a műtétek során is gyakran használt – erővágóval estek neki, majd egy kórházi nyújtógép és két nagyobb méretű, erős gémkapocs segítségével lefeszítették a gyűrűt a férfiről. Mindez összesen fél percet vett igénybe, és csupa olyan eszközt használtak hozzá, amely a kórházban is kéznél volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.