A házasodni készülők egyre gyakrabban választják a megszokott arany- és ezüstgyűrűk helyett a titánból készült változatokat, mivel ezek nem csupán könnyebbek, de jóval tartósabbak is. Úgy tűnik azonban, hogy ez a rendkívül kemény fém bizonyos helyzetekben problémát jelenthet.

Az Emergency Medical Journal hasábjain a Sheffield’s Northern Általános Kórház sebészei arról számoltak be, hogy míg az ezüst- és aranygyűrűket könnyen levágják a beteg ujjáról, ha éppen arra van szükség, a titánból készült ékszerrel már nehezebben birkóznak meg, fogorvosi fűrészre, fúróra vagy gyémántfogú fűrészre van hozzá szükség, ami a legtöbb kórházban nem elérhető. Ezzel akár negyedórát is veszíthetnek az orvosok, ami bizonyos eseteken – például ha a gyűrű miatt a véráramlás nem megfelelő – súlyos következményekkel járhat.

Forrás: AFP/Frédéric Cirou

A Sheffield orvosi csapata egyedi ötlettel állt elő a probléma megoldására, amikor egy férfi érkezett kórházukba, aki túl sok időt töltött a meleg vizű gyógymedencében, az ujja óriásira dagadt, a titángyűrűje pedig úgy elszorította, hogy a vérkeringése már nem működött rendesen. Próbálkoztak mindenféle módszerrel, hogy eltávolítsák az ékszert, de még a tűzoltók sem birkóztak meg a problémával, pedig elég sokféle eszközzel kísérleteztek. Végül egy – a műtétek során is gyakran használt – erővágóval estek neki, majd egy kórházi nyújtógép és két nagyobb méretű, erős gémkapocs segítségével lefeszítették a gyűrűt a férfiről. Mindez összesen fél percet vett igénybe, és csupa olyan eszközt használtak hozzá, amely a kórházban is kéznél volt.