A saját bőröm rabjává váltam – egy tanorexiás nő története

tanorexia sztori szolárium történet függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nicole átlagos tiniként viselkedett, és nem akart eltérni a kortársaitól. A tökéletességre törekedett, és listájáról a napbarnított bőr sem maradhatott le. Eleinte csak napozott, aztán beruházott egy saját szoláriumra, ám szenvedélyét a bőre nem úszta meg szárazon.
Trisha Paytas, a tanorexia egy másik áldozata, aki saját bevallása szerint 50 ezer dollárt költött eddig szenvedélyére Forrás: Northfoto

A tanorexia, más néven szoláriumfüggőség egy igen komoly állapot, amely abból fakad, hogy az érintettek túlságosan fehérnek tartják magukat, ezért a bőrük túlzott barnítása kerül életük középpontjába.

A tanorexiát súlyossága miatt egy kalap alatt lehet említeni a drog- és alkoholfüggőséggel.

Nem telt bele kis időbe, hogy felfedezze a szoláriumokat és a velük járó instant, gyors barnulás élményét, még az sem zavarta, ha olykor rákvörösen, „lángoló” fejjel lépett ki a helyiségből. 17 éves korában jelent meg az első májfolt a szája környékén; azt hitte, bőrrákja van – persze az orvosa megnyugtatta, hogy nincs baja, de óva intette a napozástól, mert komoly veszélyt jelenthet a bőrének. Nicole az eset után - fittyet hányva az orvos szavaira - továbbra is vágyott az aranybarna bőrre:

„Az egyik pillanatban még azt hittem, rákos vagyok, de mivel mégsem voltam az, vettem otthonra egy szoláriumot.”

Az első figyelmeztetés annyira nem érte el a célját, hogy Nicole hetente háromszor akár fél órán keresztül is használta a saját gépét, még az sem hatott rá, amikor megtudta, hogy egy vele egykorú lánynak a szoláriumfüggősége okozta a végzetét. Feketére szolizott bőrével ennek ellenére nem volt elégedett.

A botrányoktól hírhedt Patricia Krentcilt tartják a tanorexiások legismertebb alakjának Forrás: Reddit

Kitiltották a szoliból az első tanorexiást!

A szoláriumfüggő nőt - aki hivatalosan a világ első tanorexiása - kitiltották Amerika összes szoláriumszalonjából. Patricia ennek a káros szenvedélynek köszönheti a világ legrosszabb szülője címet is: 5 éves, fehér bőrű, vörös hajú kislánya leégett a szoláriumban, miután anyja elvitte magával barnulni.

A híres divattervező, Michael Kors is ennek a függőségnek az áldozata volt, ám az utóbbi időben a barnulást inkább barnítókrémekre váltotta. "Egész életemben a strandon süttettem magam, és ennek meg is lett az eredménye" - mondta búsan Kors.

„23 évesen már hatalmas táskák voltak a szemem alatt, és ráncos volt a bőröm. Éppen egy nyaralásra készültem, de már a pakolás közben kétségbeestem: ha egy hétig nem tudok szolizni, a képeken sem fogok jól mutatni – csak erre tudtam gondolni. Mire a gondolat végéhez értem, azonnal bedobtam öt tubus önbarnítót a bőröndömbe.” Sejtjei reagáltak a sok UV-sugárzásra: aktinikus keratózis alakult ki nála. A rák előszobájának hívott állapot pikkelyes, hámló, foltos bőrelváltozásokkal jár. Orvosról orvosra járt, és habár ekkor még nem volt elterjedt a tanorexia kifejezés, de a nő felismerte függőségét.

Nicole felfogva korábbi tetteinek veszélyeit, gyökeresen változtatott az addigi barnulási szokásain. A házi szoláriumát eladta, és ekkortájt ismerkedett meg későbbi férjével, aki szintén jó hatással volt rá. Miután a gyermekeik megszülettek, végleg félresöpörte szoláriumfüggőségét. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kísért a barnulás lehetősége és a barnítók illata, amikor elhaladok egy szolárium mellett, de életben akarok maradni és felnevelni a gyerekeimet” – mondta a ma már 40 éves anyuka, akinek története rosszabbul is alakulhatott volna.

A 32 éves, kétgyermekes családanya, Sarah Willman 14 éves korától függő Forrás: Northfoto

Somogyi Katalin, pszichológus

A tanorexia ritka jelenség, amely valamennyire a testképzavar kategóriájába sorolható: ez egy kényszeres elégedetlenség a saját kinézettel kapcsolatban. Ilyen esetekben az önészlelés is sokszor torz, ha megkérdeznénk a személyt, valójában azt mondaná, hogy úgy érzi, még mindig nem elég barna. Ez a téves elképzelés motiválhatja őt arra, hogy (egészségkárosító módon) tovább napozzon. Egy téves elképzelés nagyon ellenálló tud lenni, hiába érkezik visszajelzés a tükörből vagy más emberektől, ha a függőség rögeszmévé válik, hatástalanokká válnak a külső visszajelzések. Ilyenkor a terápia - ami érzelmi szintű változásokat indukál - sokkal többet segít annál, mintha megpróbáljuk észérvekkel meggyőzni az illetőt.

Felnőttkorodra ott táncolsz a szakadék szélén – a komfortzónád tönkretesz!http://www.life.hu/drlife/20150817-komfortzona-tonkretesz-szakadek-szelen-tancolsz.htmlCsak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha elviselhetetlenül szorít? A történet egy átlagos reggellel kezdődik, aztán még eggyel és egy újabbal. Végül sosem ér véget és belekerülsz a mókuskerékbe, beragadsz a komfortzónádba, ahonnan már nincs menekvés. Vagy mégis?Dr. LifeThinkstockEgy kutatásból kiderült, hogy milyen nőkre buknak a férfiak!http://www.life.hu/drlife/20150806-gyumolcs-zoldseg-vonzalom-ragyogas.htmlÚgy tűnik, a sok szépségápoló termék helyett már jóval egyszerűbb módszerrel is képes egy nő hódítani: ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik! Az erről szóló kutatás során másra is fény derült.Dr. LifeThinkstockA balosok szeretnek inni, félénkek, és másképp hallanak: ma van a balkezesség világnapja!http://www.life.hu/drlife/20150807-balkezesseg-jobkezesseg-siker-muvesz-diszlexia-vilagnap.htmlAugusztus 13-a a balkezesek világnapja. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át” a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. Dr. LifeThinkstockAz illatok a legveszélyesebb fegyverek – egy szippantás után minden megváltozhat!http://www.life.hu/drlife/20150804-illat-parfum-parfumor-fegyver-veszelyes-hatasos.htmlAz illatok mindig hatással voltak ránk, minden egyes embernek van olyan, amit ha megillatol, máris egy emlékkép ugrik be róla. Azonban a szaglásunkra a táplálkozásunk is nagy hatással lehet. A híres magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt segítségével egy kis időre belecsöppenünk az illatok világába.Dr. LifeThinkstockSzőrből lett és szőrré lesz? Ilyen az élet farkasemberkénthttp://www.life.hu/drlife/20150804-szor-hipertrichozis-farkasember-kina-kislany.htmlA Kínában élő kislány élete nem egyszerű. Mindennap, amikor a tükörbe néz, egy mindenhol szőrrel borított arcot és testet lát. Eközben az Indiában élő, ugyanúgy szőrös lányok a szívük legmélyén sem adják fel, hogy valaha ilyen külsővel menjenek férjhez. A hipertrichózis, más néven farkasember-szindróma nem csupán őket érinti, a világon még páran együtt élnek ezzel a genetikai mutációval. Mindegyikük ugyanarra vágyik: a lézeres kezelésre, amely normális életet tudna biztosítani számukra.Dr. LifeNorthfotoHíresek és megszállottak: sztárok fura függőségei 2. részhttp://www.life.hu/drlife/20150803-hiressegek-fuggoseg-betegseg-mentalis-problema.htmlÖt sztár, akiknek ugyanaz a baja: menthetetlenül rá vannak valamire vagy valakire kattanva. Némelyik a házasságát is feláldozza, míg másikuk állandóan a szájában tart valamit, a harmadik pedig folyamatosan rág. Sztárok, akik fura függőséggel élnek együtt, 2. rész.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.