Nem elég, ha katasztrofálisan sikerül egy randi, de még bennünk is nyomot hagy. A pszichológusok szerint a rossz szájízen és a csalódáson túl a testünkre is negatív hatással bírhat egy balul elsült találkozó.

Dr. Linda Papadopoulos szerint az elrontott randevú hatására jelentkező stressz miatt megnő a szervezet kortizol- és tesztoszteronszintje, előbbi ráadásul az étvágyunkra is befolyással van, utóbbi pedig pattanásokat okozhat. Az ezzel kapcsolatos felmérés során a válaszadók 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a sikertelen randevú után ekcémák és pattanások jelentek meg rajtuk, tízből egy személy pedig azt tapasztalta, hogy megnőtt az étvágya. 

Forrás: Thinkstock

Háromból egy válaszadó depressziósok lett, 23 százalék szorongóvá vált, hétből egy pedig az eseményt követően már nem szívesen találkozott új emberekkel. Többekre az is jellemző ilyenkor, hogy a közeli barátokkal, családtagokkal sem szívesen találkoznak, hogy ne kelljen velük a kellemetlen élményről beszélgetni. 

Más kudarcok, különböző kompenzálások

A rosszul sikerült randi az esetek 64 százalékában a kémia hiányát jelentette, 47 százalékban a felek személyisége nem illett össze, 20 százalékban udvariatlanság állt a háttérben, 11 százalékban az, hogy az egyik fél túl részeg volt, 16 százalékban pedig az, hogy valamelyikük egyfolytában az előző párjáról beszélt. 

Ilyen kudarcélmények után sokan az öngyógyítás útjára lépnek, 24 százalék bevallottan többet kezd inni a szokásosnál, 13 százalék pedig vásárlással igyekszik kompenzálni. 

Forrás: Thinkstock

Dr. Papadopoulos szerint ezekkel a jelenségekkel jó, ha mindenki tisztában van, és igyekszik elkerülni a csapdákat. A rosszul sikerült randevúkat is a javunkra fordíthatjuk, ha arra koncentrálunk, hogy mit tanulhatunk az esetből, mire kell legközelebb jobban odafigyelnünk, és mi az, amit magunkban kell megváltoztatni. Így kikerülhetünk az ördögi körből. 

Ezért nem hívnak randira
„A világ öt elemből áll: föld, levegő, tűz, víz és süket duma” – írta A tizedik parancsolat című könyvében Lawrence Sanders amerikai író. Az idézet igencsak találó, hiszen néha elképesztően nehéz a férfiak közlendőiből leszűrni a nettó valóságtartalmat, abból pedig kihámozni, hogy mi süketelés, és mi az, amiből azért már lehet építkezni. Egy őszinte olvasói levél, a Life.hu szakértője és két pasi visznek minket közelebb a megoldáshoz.