Magyarországon is egyre inkább előforduló jelenség a videojáték-függőség, ám vele együtt jár sok káosz és félreértés is. 

Ha meg akarjuk különböztetni a játékost a függőtől, néhány szempontot érdemes megérteni. Bár a játékválasztás és a játszási motiváció is fontos, a legtöbbet emlegetett szempont a játék időtartama.

Hazai és nemzetközi kutatások alapján megállapítható, hogy a serdülőknél napi 4 óra, míg felnőtteknél a heti 40 óra a határ. Vagyis ez alatt inkább a pozitív, míg e fölött a negatív hatások érvényesülnek. Az életben fontos a szenvedély, de ha valaki egy tevékenység rabja lesz, az már szenvedélybetegségnek számít.

Forrás: Thinkstock

Menekülés, sikertelenség, kényszeresség

A függőnek nevezett problémás felhasználó - az extrém magas játékidő mellett - legfőbb ismérve a kényszeresség. Sokszor a játék már nem is öröm számára, hanem menekülés a magány vagy a sikertelenség érzése elől. Letagadhatatlan ismertetőjegy még az élet többi területének elhanyagolása, amikor a munka, vagy éppen a tanulmányok, a hobbik és az emberi kapcsolatok mind háttérbe szorulnak a játékhoz képest.

Ez pedig egy ördögi kör, mert a sikerélmények és a támogató emberi kapcsolatok védelmet is jelenthetnek a függőséggel szemben; hasonlóképpen az önbizalom, a stresszkezelés és a kommunikációs készségek is mind segítséget nyújthatnak, akárcsak a célok a mindennapokban. Ezek hiányában nemcsak a videojátékokkal, de akár a droghasználattal szemben is veszélyeztetettebbé válunk. A jó hír, hogy ez fordítva is igaz, tehát ezek fejlesztésével a függőknek is lehet segíteni.

Tóth DánielForrás: archív
A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi