A mellrák már nem csupán a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Egy új kutatás eredménye szerint egyre több mellrákos amerikai férfi távolíttatja el műtéti úton a másik, daganatmentes emlőszövetét is.

A közlemény szerzői szerint ez az első olyan tanulmány, amely a férfiak körében is kimutatja ezt a tendenciát, amely egyébként az amerikai nők körében már két évtizede megfigyelhető – írja a medicalnewstoday.com

Emlőeltávolítás utánForrás: brentstirton.com

Nem bizonyított a nagyobb túlélési esély

„Ennek a költséges és igen komoly műtéti beavatkozásnak az aránya paradox módon éppen akkor kezdett emelkedni, amikor egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségi betegellátásra az onkológiai gyakorlatban, ráadásul semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az operáció túlélési előnyt jelentene a betegek számára” – mondta a kutatást vezető Dr. Ahmedin Jemal.

A vizsgálatba több mint 6300 olyan férfit vontak be, akiknél 2004 és 2011 között daganat miatt az egyik emlőt megoperálták. Ez idő alatt 3 százalékról 5,6 százalékra növekedett azoknak a férfiaknak az aránya, akiknél a másik, daganatmentes emlőszövetet is eltávolították.

A daganatmentes emlőt érintő operációt leginkább fiatal, fehér bőrű férfiaknál végezték, akiknek magánbiztosítása volt.

 „Az egészségügyi szolgáltatóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a daganat által nem érintett emlő műtéti eltávolítása már nemcsak a nők körében fordul elő, és az orvosoknak alaposan fel kéne világosítaniuk a betegeket a műtét előnyeiről, hátrányairól és költségéről ahhoz, hogy a páciens megfelelő döntést tudjon hozni a kezelésével kapcsolatban” – mondta Dr. Jemal a sajtóközleményében.

Az Egyesült Államokban az emlőrákos betegeknek mindössze 1 százaléka férfi.

/1509/F_rfi201599122016

1988 és 2011 között 2 százalékról 11 százalékra növekedett azoknak a mellráktól szenvedő nőknek az aránya, akiknek a daganatmentes mellét is eltávolították. Ez mindannak ellenére történt, hogy a második műtéti beavatkozás is kockázattal jár, és nincs bizonyíték arra, hogy javítja a daganatos betegek túlélési esélyeit.

Tudod, hogy mit és hogyan kell kérdezned, ha felébred benned a gyanú?
Az emlő havonta elvégzett önvizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizd az egészséged. A művelet nem bonyolult, nem fájdalmas, és csak néhány percig tart. Ezzel kapcsolatban számos anyagot találhatsz, amelyek lépésről lépésre, akár videóval segítik a pontos folyamat elvégzését. Ám mi történik akkor, ha találsz valamit?