Az ember és a ló kapcsolata nem csupán a sportra hegyeződik ki, a gyógyításban is hatalmas szerepet játszhatnak egymás életében. Az ókori alapokon nyugvó lovasterápia nem csak a rászoruló gyermekek (vagy felnőttek) kedélyállapotára, de azok teljesítményére is pozitív hatással bír.

A terápiás lovaglás egy összetett rendszeren alapuló gyógymód, amelyben hatalmas szerepe van a lovaknak. A görögök már ókorban használták a lovakat mozgásfejlesztés céljából. Az azóta már továbbfejlődött lovasterápiának három különböző ágazata van, amelyeknek módszerei, terapeutái és célcsoportja is eltérők.

Forrás: Thinkstock

Az úgynevezett hippoterápiás foglalkozásokat gyógytornász végzettségű terapeuták végzik mozgásukban akadályozott gyermekekkel tartási és mozgásfunkciók javítása, korrekciója érdekében. A második ág a pszichológiai lovasterápia, amelyet pszichológus alapvégzettségűek vezetnek főleg hangulati, táplálkozási zavarokkal, magatartási problémákkal küzdő gyermekeknek. A harmadik ág a gyógypedagógiai lovaglást és lovastornás foglalkozásokat foglalja magába. A lovardai környezet teret biztosít és lehetőséget ad a sérült gyerekek és felnőttek társadalmi beilleszkedéséhez.

Terápiás kutyák – a legjobb antidepresszánsok
Sokan még nem is hallottak a kutyás terápiáról, pedig Magyarországon már 15 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a négylábú doktorok. Kipróbáltuk, a módszer tényleg bevált.

Egy korábbi cikkünkben nem csupán a lovasterápiát, de Eliotot is bemutattuk, aki jelenleg gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna segítségével gyógyul, de korábban részt vett már hippoterápiás foglalkozásokon is. A foglalkozások során a pónija nyugodtan tűri azt, amikor a kisfiú ráhasal, törökülésben lovagol rajta vagy éppen kosárra dob az állatról. Bozori Gabriella, a fóti Lovasterápiás Központ vezetője pedig részletesen mesélt a kezelések széleskörű alkalmazásáról.

Eliot a lovasterápián lóháton golfozikFotó: Margitay Klára/Life.hu

Agydaganata sem gátolta a fejlődésben

Kata kisfia, a kilenc éves Milán ötéves korában jelentkezett agydaganata miatt elvesztette látásnak 90 százalékát. A kisfiú nem csak írni és olvasni tanult meg hatékonyabban a lovak segítségével, de kitartását, kreativitását is fejlesztette a terápia. „A férjemmel alternatív megoldást akartunk találni annak érdekében, hogy a kisfiúnk ne induljon sokkal nagyobb hátránnyal, a kortársaihoz képest. Egy ismerősünk hívta fel a figyelmünket az állatok gyógyító hatására. Kutakodtunk és nem telt bele sok idő, mire rátaláltunk a lovasterápiákra. Eltelt négy év és az idő is minket igazolt: Milán életvidámabb lett és állapota ellenére sem maradt le annyira az osztálytársaihoz képest" – mondta tapasztalatait Milán édesanyja.

Lovak találkozója a fővárosban
Idén is ellepik az ország lovasai a Hősök terét! A hagyományőrző, történelmi emlékeket felelevenítő, magyar tradíciókon alapuló Nemzeti Vágtát 2015. szeptember 18-20. között rendezik meg. A színes programkínálat gyermekeknek és szüleiknek egyaránt tartogatnak érdekességeket.