A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet csatlakozott a 2015. szeptember 12-én megrendezendő Energia Naphoz. Az izgalmas témákat feszegető rendezvényen személyes tanácsadással és szűréssel is várnak minden érdeklődőt.

Az Energia Napon minden a tudatos energia felhasználásról szól, az ember belső, vitális energiájától a környezetünk megújuló, zöld energiájáig. A szervezők hidat építenek az emberek belső és külső világa között, rávilágítanak, hogy az egyén és a társadalom jövője is a tudatos felelősségvállalástól és az összefogástól függ. Az eseményről Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetőjét kérdeztük abból az alkalomból, hogy a NEFI-EEK is részt vesz a rendezvényen.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az Energia Napon az intézet munkatársai az alábbi tanácsadásokkal várják az érdeklődőket:

1. Energia-egyensúly tanácsadás: Kötetlen formában adunk egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket, mérjük a testösszetételi adatokat, úgymint BMI, testzsír-százalék, vázizom, alapanyagcsere, vicerális (hasi) zsír. Emellett hasznos tanácsokat adunk az étkezés és fizikai aktivitás, azaz az energiaegyensúly témakörében.

2. Stressz-szint mérés és stressz kezelési tanácsadás:

A résztvevők pszichológus szakemberrel konzultálhatnak és részt vesznek egy általános stressz tanácsadáson/szűrésen. Ez egy állapotfelméréssel indul, melynek során a résztvevő egy személyes beszélgetés során jellemzi a saját stressz-szintjét, majd ezt követően kerül sor az észlelt-stressz kérdőív felvételére. A kérdőív kitöltése után mindenki visszajelzést kap az eredményekről és megbeszélheti egyéni kérdéseit, problémáit a segítségére lévő szakemberrel.

3. HIV/AIDS és felelős szexuális magatartással kapcsolatos beszélgetés és tanácsadás: Hasznos tanácsokat kapnak fiatalok és idősek az egészséges életmóddal kapcsolatban, illetve a biztonságos szexuális magatartás témakörben.

4. Dohányzás prevenciós foglalkozás: Hordozható, érintőképernyős számítógép segítségével, játékos formában a fiatal korosztály számára is könnyen érthető módon hívjuk fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Kövérebbek vagyunk, mint az amerikaiak

„Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul többek között a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje. Az egészségtelen táplálkozás miatt 10,  a mozgásszegény életmód miatt pedig 35 percenként meghal egy ember hazánkban. Európában mi vagyunk a legkövérebbek, és egy friss kutatás szerint sajnos túlsúlyban megelőztük az amerikaiakat is.

Forrás: Thinkstock

Ha nem mozogsz, ugyanúgy betegségek várnak rád, mint a dohányzókra

A helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya olyan betegségeket hozhat magával – szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, daganatok – amellyek a korai halálozás kockázatát hordozzák. Az adatok szerint ugyanannyi ember hal meg a dohányzás miatt, mint ahány áldozatot a mozgásszegény életmód szed - ha az emberek elkezdenének rendszeresen mozogni, hét hónappal nőne meg a várható élettartam. Mi magyarok kifejezetten inaktívak vagyunk, 44 százalékunk egyáltalán nem sportol. A „lustaság” így ugyanolyan rizikófaktornak tekinthető, mint a dohányzás vagy az elhízás. Rendszeres testmozgással fokozható a szív és a tüdő teljesítőképessége, csökkenhet a vérzsírszint, a vérnyomás, a vércukorszint. Napi 2000 lépéssel, vagyis már napi 20 perc gyaloglással jelentősen csökkenthető a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő páciensek szívrohamának és agyvérzésének kockázata.

Az Energia Napot 2015. szeptember 12-én Budapest a III. kerületben, a Flórián téren látogathatják meg az érdeklődők 09:00 és 20:00 óra között.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta. 

Támogatott tartalom.