Melltapintás, altájékcsekkolás és társai: 5+1 szűrés, amit évente el kellene végeztetnünk

Forrás: Thinkstock -
mell önvizsgálat hallás megelőzés vérnyomás egészség látás szűrővizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szűrővizsgálatok célja egyrészről a megelőzés, másrészről egyes betegségek lehetőleg még időben történő diagnosztizálása. Sok dolgot „házilag” mi magunk is szűrni tudunk, de vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyekért időről időre érdemes szakembert felkeresnünk.

Egy 2014-ben készült felmérésből kiderült: tudjuk, hogy szükség van a szűrésekre, de sok indokot találunk arra, hogy elhalasszuk, elmulasszuk őket. Pedig az egészségünk a tét!

Önvizsgálat

Több betegség előjele lehet, ha duzzanatot fedezünk fel a mellünkben, de nem minden esetben jelenti a legrosszabbat. Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos sokszor találkozik emiatt aggódó páciensekkel, akik a hónaljukban csomókat találtak, amelyek a legtöbbször – bár kellemetlenek – csupán a szőrtelenítés után begyulladt szőrtüszők miatt vannak. „Természetesen senkinek nem kell tudnia elkülöníteni otthon egy kóros nyirokcsomót a gyulladt szőrtüszőtől, ezért mindenkit arra biztatnék, hogy inkább keressen fel egy orvost” – mondta.

Forrás: Thinkstock

Hallás- és látásvizsgálat

Habár nem helyettesíti a szakvizsgálatot, de az orvos szerint még egy baráti összejövetel során is adódhat olyan eset, amikor tesztelhetjük érzékszerveinket: „Tücsökciripelős csillagos estéken két »szűrővizsgálatot« is elvégezhetünk magunkon. Ha halljuk a ciripelést, akkor a magasabb frekvenciájú hangokkal valószínűleg nincs gondunk (volt olyan eset, hogy egy páciens úgy fedezte fel magán a kezdődő hallásgyengülést, hogy a baráti társaságából egyedüliként nem hallotta a ciripelést). A másik szűrés a látáshoz kapcsolódik, egészen pontosan a Göncölszekér rúdjának második csillagához. Egy idősebb szemészorvos mesélte ezt a ma már inkább csak orvostörténeti érdekességet, de azért használható: ha látjuk a kevésbé fényes közeli csillagot az említett mellett, akkor nagy baj nincs a látásunkkal.”

Vérnyomás

„A vérnyomás az ereknek olyan, mint a forgalom az utaknak. Minél nagyobb, annál inkább látható a nyoma. Ezeken a kis ereken látható elváltozások az egész szervezet szintjén jelen vannak, de itt lehet őket a legjobban és legegyszerűbben megfigyelni” – folytatja az orvos. A vérnyomás ellenőrzését szintén mi magunk is megtehetjük. Legideálisabb ébredéskor és lefekvés előtt mérni. „Vérnyomásmérőből lehetőleg olyat vásároljunk, ami a felkaron mér. A kezeletlen vagy nem megfelelően karban tartott magas vérnyomás hosszú távon növeli a szív- érrendszeri betegségek kockázatát, így például a szívizominfarktus és az agyvérzés esélyét."

Forrás: Thinkstock

Testtömegindex

Szintén egy egyszerű állapotfelmérésnek számít a testtömegindex (BMI) meghatározása. Ez a szám a test kilogrammban mért súlya, osztva a testmagasság méterben vett négyzetével. 20–25 között normális. 25 feletti értéknél már túlsúlyról beszélhetünk, 30 feletti értéknél pedig már elhízásról.

35 éves kor felett

35 éves kor felett kétévente ajánlott a mammográfiás szűrés, férfiaknak pedig kb. 50 év felett érdemes urológushoz elmenniük prosztatavizsgálatra. 50 éves kor felett már a vastagbéltükrözés is a képbe kerülhet, de családi érintettség esetén (rosszindulatú vastagbéldaganat a családban) akár jóval korábban is.

Forrás: Thinkstock

Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos

Van tehát pár dolog, amit mi magunk is „előszűrhetünk", de vannak olyan vizsgálatok, amelyekkel időről időre szakembert kell felkeresnünk. Ha az embernek különösebben nincs panasza, akkor is érdemes évente elvégezni egy rutin vér- és vizeletvizsgálatot, anyajegyszűrésen részt venni, készíttetni egy EKG-t, a hölgyeknek javasolt továbbá évente a nőgyógyászati vizsgálat és szűrés.

Fontos az önvizsgálat! Minden, amit a mellrákról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20150914-a-mellrak-a-noknel-gyakori-rakfajta.htmlMagyarországon évente több ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot. A statisztikák szerint egyre kevesebben halnak bele. Minél korábban ismerik fel a kórt, annál nagyobbak az esélyek a túlélésre és a gyógyulásra.Dr. Life--Demcsák Zsuzsa megijedt az orvosi vizsgálat eredményétőlhttp://www.life.hu/drlife/20150908-demcsak-zsuzsa-a-tv2-musorvezetoje-megijedt-a-nogyogyaszati-vizsgalat-eredmenyetol.htmlA műsorvezetőnél egy korábbi, általános nőgyógyászati vizsgálaton daganatot találtak, ezért nagyon odafigyel szervezete jelzéseire.Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoMérföldkőhöz ért a női szívek vizsgálata: ezért sok a szívbeteghttp://www.life.hu/drlife/20150708-szivbetegseg.htmlAzoknak a nőknek, akik traumatikus eseményeket szenvedtek el, vagy poszttraumás stressz szindrómával küzdenek, sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségek alakuljanak ki náluk. Dr. LifeThinkstockAnyák napja: Vizsgálatok, melyekre feltétlenül kísérd el az édesanyádathttp://www.life.hu/drlife/20150502-anyak-napja-ime-harom-vizsgalat-amire-vidd-el-az-anyukadat-hogy-sokaig-lehessen-veled.htmlAhogy arról áprilisban a Life.hu beszámolt, Taylor Swift anyukájánál rákot diagnosztizáltak. Az énekesnő, aki különösen közel áll az édesanyjához, azt kérte karácsonyi ajándékként Andreától, hogy menjen el egy szűrővizsgálatra, hogy megnyugodjanak, nincs semmi baj az egészségével. Így derült ki a betegsége...Dr. Life--Betöltötted a negyvenet? Közelít az ötven? A legfontosabb szűrővizsgálatokra még ma jelentkezz be!http://www.life.hu/drlife/20150310-egeszsegugyi-ellenorzesek-negyven-ev-felett-miert-fontosak.html“Csak egészség legyen!” - halljuk elégszer, de aztán a mindennapi rohanásban pont csak ezek a mondatok maradnak, a lényeg viszont elsikkad. Az egészségmegőrzés egyik alappillére a rendszeres szűrés. Negyven éves kor fölött még inkább oda kell figyelned erre. Milyen vizsgálatokra érdemes bejelentkezned még ma? Összegyűjtöttük.Dr. Life--Ilyen egy nőgyógyászati vizsgálathttp://www.life.hu/drlife/20131128-lepesrol-lepesre-ilyen-egy-nogyogyaszati-vizsgalat.htmlNemcsak tiniknek ajánlott ez a videó, amelyben lépésről lépésre mutatja be a videoklinika szakértője a nőgyógyászati vizsgálat menetét.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.