A szűrővizsgálatok célja egyrészről a megelőzés, másrészről egyes betegségek lehetőleg még időben történő diagnosztizálása. Sok dolgot „házilag” mi magunk is szűrni tudunk, de vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyekért időről időre érdemes szakembert felkeresnünk.

Egy 2014-ben készült felmérésből kiderült: tudjuk, hogy szükség van a szűrésekre, de sok indokot találunk arra, hogy elhalasszuk, elmulasszuk őket. Pedig az egészségünk a tét! 

Önvizsgálat 

Több betegség előjele lehet, ha duzzanatot fedezünk fel a mellünkben, de nem minden esetben jelenti a legrosszabbat. Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos sokszor találkozik emiatt aggódó páciensekkel, akik a hónaljukban csomókat találtak, amelyek a legtöbbször – bár kellemetlenek – csupán a szőrtelenítés után begyulladt szőrtüszők miatt vannak. „Természetesen senkinek nem kell tudnia elkülöníteni otthon egy kóros nyirokcsomót a gyulladt szőrtüszőtől, ezért mindenkit arra biztatnék, hogy inkább keressen fel egy orvost” – mondta. 

Forrás: Thinkstock

Hallás- és látásvizsgálat 

Habár nem helyettesíti a szakvizsgálatot, de az orvos szerint még egy baráti összejövetel során is adódhat olyan eset, amikor tesztelhetjük érzékszerveinket: „Tücsökciripelős csillagos estéken két »szűrővizsgálatot« is elvégezhetünk magunkon. Ha halljuk a ciripelést, akkor a magasabb frekvenciájú hangokkal valószínűleg nincs gondunk (volt olyan eset, hogy egy páciens úgy fedezte fel magán a kezdődő hallásgyengülést, hogy a baráti társaságából egyedüliként nem hallotta a ciripelést). A másik szűrés a látáshoz kapcsolódik, egészen pontosan a Göncölszekér rúdjának második csillagához. Egy idősebb szemészorvos mesélte ezt a ma már inkább csak orvostörténeti érdekességet, de azért használható: ha látjuk a kevésbé fényes közeli csillagot az említett mellett, akkor nagy baj nincs a látásunkkal.”  

Vérnyomás 

„A vérnyomás az ereknek olyan, mint a forgalom az utaknak. Minél nagyobb, annál inkább látható a nyoma. Ezeken a kis ereken látható elváltozások az egész szervezet szintjén jelen vannak, de itt lehet őket a legjobban és legegyszerűbben megfigyelni” – folytatja az orvos. A vérnyomás ellenőrzését szintén mi magunk is megtehetjük. Legideálisabb ébredéskor és lefekvés előtt mérni. „Vérnyomásmérőből lehetőleg olyat vásároljunk, ami a felkaron mér. A kezeletlen vagy nem megfelelően karban tartott magas vérnyomás hosszú távon növeli a szív- érrendszeri betegségek kockázatát, így például a szívizominfarktus és az agyvérzés esélyét."

Forrás: Thinkstock

Testtömegindex 

Szintén egy egyszerű állapotfelmérésnek számít a testtömegindex (BMI) meghatározása. Ez a szám a test kilogrammban mért súlya, osztva a testmagasság méterben vett négyzetével. 20–25 között normális. 25 feletti értéknél már túlsúlyról beszélhetünk, 30 feletti értéknél pedig már elhízásról.

35 éves kor felett 

35 éves kor felett kétévente ajánlott a mammográfiás szűrés, férfiaknak pedig kb. 50 év felett érdemes urológushoz elmenniük prosztatavizsgálatra. 50 éves kor felett már a vastagbéltükrözés is a képbe kerülhet, de családi érintettség esetén (rosszindulatú vastagbéldaganat a családban) akár jóval korábban is. 

Forrás: Thinkstock
Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos
Van tehát pár dolog, amit mi magunk is „előszűrhetünk", de vannak olyan vizsgálatok, amelyekkel időről időre szakembert kell felkeresnünk. Ha az embernek különösebben nincs panasza, akkor is érdemes évente elvégezni egy rutin vér- és vizeletvizsgálatot, anyajegyszűrésen részt venni, készíttetni egy EKG-t, a hölgyeknek javasolt továbbá évente a nőgyógyászati vizsgálat és szűrés.