Manapság szinte divat magunkat és egymást is stresszelni. Majdnem mindenki rohan, aggódik valami miatt, akar valamit, amije nincs, panaszkodik valamiről, és közben már szinte teljesen elfelejt élni. 

Egyre fejlettebb technológiai eszközeink mellett sincs időnk önmagunkra. Pedig aki nem tud kikapcsolni, az előbb vagy utóbb belebetegszik. 

Forrás: Thinkstock

Egyre több a depressziós, a szorongó, a pánikbeteg, a szívinfarktustól vagy daganatos és egyéb lelki eredetű betegségtől szenvedő, ami mind ennek a következménye. Ezzel egy időben az emberi kapcsolatok is válságban vannak, rengeteg a magányos ember, és a párkapcsolatok zöme is boldogtalan, mert a problémák, a félelmek és a konfliktusok megmérgezik. 

Nem csak rózsaszínből áll a világ 

Az életben mindig is lesznek nehézségek, sose lesz minden rózsaszín, épp ezért életbevágó, hogy a stresszt megfelelően tudjuk kezelni. A betegségeink, konfliktusaink és mindennapi stresszünk nagy részét egyszerűen megspórolhatnánk, nem kellene hozzá mást tenni, mint napi szinten időt szánni önmagunkra, érzéseinkre és gondolatainkra. A hozzám fordulóknál szinte mindig azt látom, hogy ez bizony hiányzik. Mindig lenyűgöz, amikor látom, hogy milyen szép változásnak indul az életük, miután elkezdik ezt gyakorolni. 

Persze ehhez néha szükség van egy alapos mentális vírusirtásra. 

Érdemes a pszichénket is karbantartani, így a rohanó világból kilépve megtanulhatunk újra figyelmet szentelni önmagunknak is, és a saját életünket önmagunkhoz hűen, örömteli módon megélni. Ezt kívánom mindenkinek, és ha valaki úgy érzi, hogy ez egyedül nem megy, örömmel segítek tippekkel, tanácsadással és otthon is elvégezhető gyakorlatokkal.

Tóth Dániel, A Pszichológus PasiForrás: archív
A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve a problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, a közösségi oldalak és a videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi