Éjjel forgolódsz, többször felébredsz, és reggel fáradtabb vagy, mint amikor lefeküdtél előző este? A szemek alatti karikákat és táskákat elkerülheted, ha pár tippet megfogadva kezdesz bele az ugráló bárányok számolgatásába!

Kognitív viselkedésterápia

„Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja” – írta egykor Epiktétosz görög bölcselő. Nagy vonalakban erről szól a kognitív viselkedésterápia, amit a személyiségformáláson túl az álmatlanság kezelésére is alkalmaznak. Habár tudományos bizonyíték még nem támasztja alá egyértelműen a sikerességét, több alváskutató és neurológus is ajánlja.

Forrás: Thinkstock

Progresszív izomlazítás

A technika először 1915-ben alakult ki, de sosem lesz idejétmúlt. A progresszív izomlazítás egy olyan relaxációs gyakorlat, ami szisztematikusan törekszik arra, hogy ellazuljon a test összes izomcsoportja. A metodikája könnyen végrehajtható: egymást követően meghatározott izomcsoportokat kell feszíteni, rövid ideig megtartani, aztán hagyni elernyedni az izmokat. A technika legnagyobb előnye, hogy viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható. Elősegíti az általános fizikai relaxációt, csökkenti a fáradtságot, az alvás minőségét javítja, és egy tanulmány szerint a nőknél a mellrák kezelésére is alkalmas.

Forró fürdő

Egy gyertyafényekkel telerakott és forró vízzel megtöltött kádban csak az nem tud ellazulni, aki nem akar. Ilyenkor a test hőmérséklete megnő, ami fokozza az alvásra való ingerünket, „kiszív”. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik forró fürdőt vettek minden lefekvés előtt, nemcsak gyorsabban aludtak el, hanem kipihentebbek is voltak.

Meditáció

Ha inkább nyugodt elmére vágysz, ne az izmaidat, hanem a tudatodat lazítsd el. Amennyiben nem akarsz vezetett meditációt végrehajtani, csukott szemmel vegyél néhány mély levegőt, az segít felkészülni az alvásra.

Forrás: Thinkstock

Futás

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány 2013-as felmérése szerint a fizikailag aktívabb emberek sokkal jobban alszanak azokkal szemben, akik nem sportolnak.

Aromaterápia

A levendula illata mindig nyugtató hatással bír, legyen szó illóolajról, arc- vagy szemmaszkról. Két tanulmányban is átfogóan vizsgálták jótékony hatásait: az egyik szerint a levendulát használók jobban aludtak, míg a másik szerint a résztvevő nők könnyebben hajtották álomra a fejüket.

Dohányzás

Gondolnád, hogy még ez a (rossz) szokás is ekkora fajsúllyal bír? A koffeinhez hasonlóan a nikotin is stimuláns, ami alvászavarokat okozhat az éjszaka folyamán. Szintén egy kutatás eredményeiből derült ki, hogy a dohányosok négyszer nagyobb valószínűséggel ébredtek fel vagy voltak fáradtak reggel, mint a nem dohányzók.

Tea

Ha nem akarod a bárányokat nyitott szemmel számolni, akkor felejtsd el, hogy öt órával a tervezett alvás előtt koffeint viszel a szervezetedbe! A koffeinmentes gyógyteák pedig előbb repíthetnek el az álmok földjére. Az alvást segítő összetevők közé tartozik a kamilla és a macskagyökér is. Az elalvás előtti esti program részeként érdemes beiktatni egy bögre forró tea elfogyasztását.

Forrás: Thinkstock
Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos
Nem mindegy, hogy milyen lelkiállapotban, sötétségben vagy világosabb helyen alszunk, a beszűrődő fény ugyanis nagyban befolyásolja a melatonin nevű hormon (ami egyben rákellenes hatású antioxidáns) termelődését. A melatonin sötétben termelődik (mindegy, hogy alszunk, vagy ébren vagyunk) és az az alvásprogramot befolyásolja. Termelődése segíti az elalvást, csökkenése pedig az ébredési idő közeledtét jelzi.

Az orvos elmondása szerint az alvási mintát hullámvasútként képzelhetjük el, ahol a felületes és a mély alvás görbéje hullámvonalként vonul végig az éjszakánkon. Egy-egy ilyen hullámperiódus gyermekkorban kb. 60 perces, felnőttkorban pedig kb. 90 perces. Felnőttkorról beszélve ezekből a 90 perces "programmintázatokból" négy-öt "fut le" egy éjszaka. A mély alvásból nehezebben ébredünk, a felületesből pedig akár spontán is felkelhetünk.