A depressziót a mentális betegségek "náthájának" tartják, számos embert érint élete során. A pszichiátria figyelmének középpontjában manapság mégis inkább a bipoláris zavar áll. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is. Nem egy olyan sztárról tudunk, akik testközelből élték át, vagy élik a mai napig a bipoláris zavarral járó érzéseket.

Chris Brown 

2014 elején az énekesnél bipoláris zavart és poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak. Az orvosok szerint a betegség kezeletlenségével is magyarázható Chris eddigi agresszív viselkedése és súlyos alvászavarai. A bipoláris zavar II-es típusával diagnosztizált sztár azóta felhagyott az öngyógyítással, keményen dolgozik ismét, és igyekszik rendbe szedni az életét. 

Forrás: AFP/Isaac Brekken

Macy Gray 

Macy a 2000-es évek elején futott be, többen ismerték és szerették dalait, ám idővel alábbhagyott a körülötte lévő felhajtás, és inkább mentális zavarával foglalkozott a sajtó. A pletykák után egy 2007-es interjúban tette tisztába a bipoláris zavaráról terjedő pletykákat: „Gyógyszert szedek, és azóta nem jelentkeznek a bipoláris tünetek, azt hiszem, meggyógyultam.” 2010-ben ismét kiújult mentális betegsége, akkor már kevésbé megnyugtatóan nyilatkozott: „Ellentétes a személyiségem, szélsőségesen reagálok és viselkedem helyzetekben, egyszer örömet, máskor bánatot érzek” – mondta. 

Forrás: AFP/Jason Merritt

Jean-Claude Van Damme 

Az akciófilmek ismert színészének amennyire szárnyalt a karrierje, annyira nem működött a magánélete: négyszer vált el, családi erőszak és a kokainfüggőség is volt a háttérben. A híres csípőmozgásáról is ismert Jeant sem kímélte a rengeteg megpróbáltatás, hamar kiderült, hogy bipoláris zavarban szenved.

Forrás: AFP/Robyn Beck

Catherine Zeta-Jones 

Catherine Zeta-Jones 2011-ben klinikán kezeltette magát II. típusú bipoláris zavarral, a betegség megjelenésének valószínűleg köze volt a férje rákjához is. Azóta már a nyilvánosság előtt beszélt a betegségéről, hogy általa mások is bátorságot kapjanak a kezelés megkezdésére. 

Forrás: AFP/Jason Merritt

Kurt Cobain 

A 27 évesen öngyilkosságot elkövetett rocksztár Lithium című számára való hivatkozással (a betegség kezelésében használt hangulatstabilizátor) is felkerült a Time magazin "mániás zsenijeinek" listájára, akik az újság szerint kiemelkedő szerepet játszottak a zenében, a művészetekben vagy az irodalomban, és emellett bipoláris zavarban szenvedhettek. 

Forrás: AFP/Richard A. Brooks
Az érzelmi hullámvasút, amiből nehéz kiszállni

A bipoláris zavar egy kétpólusú hangulati betegség, az érintett hol lehangolt, máskor a fellegekben jár – jó értelemben. A pszichiátriai kórkép esetében nem ritka, hogy a két szakasz váltása között akár évek is eltelhetnek. A tünetmentes időszakok idején a betegség „lappang”, ám az illető ekkor sem nevezhető gyógyultnak, ugyanúgy fontos jelleggel bír olyankor is a terápiás megközelítés. A szakirodalmak a bipoláris zavart különválasztják az egypólusú depressziótól és a személyiségzavaroktól is. Két típusa ismert: az I-es zavar esetén a depressziós időszakok között mániás időszakok is előfordulnak, míg a II-es típusnál a mániás szakasz enyhébb kilengést jelent, amit inkább kreatívan él meg a beteg, a depressziós szakasz azonban gyakoribb. A bipoláris zavar veszélyessége még abban rejlik, hogy enyhébb változatai nem annyira szembetűnőek az érintett és a környezete számára, ezért sokszor kezeletlenül maradnak a betegek.

A történelem nagy alakjai sem úszták meg 

Napóleon 

Napóleon erős személyiségéről volt híres, ám nála is jelen volt az „egyszer fent, egyszer lent” állapot, források szerint többször volt levert még akkor is, ha épp sikeres hadjáratot tudhatott maga mögött. Mi több, rendkívüli intelligenciáját is a bipoláris zavarnak tulajdonítják, mondván kapcsolat lehet a kettő között. 

Forrás: Wikipédia

Vincent van Gogh 

A saját fülét levágó festő is hihetetlen hangulatingadozásairól volt ismert. Az ő korában még semmit sem tudtak a bipoláris zavarról, de utólag egyértelműen diagnosztizálható – nem csak ezen – tünetei alapján.

Forrás: Wikipédia

Ludwig von Beethoven 

A zeneszerző májelégtelenség miatt hunyt el 1827-ben, aminek oka az lehetett, hogy az öngyógyítást alkohollal végezte hosszú évekig. A róla fennmaradt források alapján a kutatók arra gyanakodnak, hogy őt sem kímélhette ez a pszichiátriai kórkép. Voltak időszakok, amikor a zeneszerző több művet is komponált úgy, hogy a barátai is jelen voltak közben, míg máskor már az öngyilkosság gondolatával játszott, senkit sem engedett közel magához, és külső megjelenését is elhanyagolta.

Forrás: Wikipédia
Veszélyben vannak a kreatív tinédzserek is!
Korábbi megfigyelések szerint a művészi hajlamú tinédzserek között jóval magasabb számban találunk depresszióra hajlamos gyerekeket, mint azok között, akik érdeklődésének előterében a sport áll. Nagyon fontos tehát a környezetünkben vagy családunkban élő művészeteket kedvelő gyerekek sorsát, viselkedését figyelni, nyomon követni!