Ha naponta egy üveg olívaolajat meginnánk, megelőznénk a betegségeket és jóval tovább élnénk - állítják brit tudósok. Persze nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen az ajánlott napi mennyiség könnyen megfekszi a gyomrot. 

A King’s College London munkatársai megállapították, hogy a bőséges olívaolaj bevitel csökkenti a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a depresszió és a mellrák – továbbá a legtöbb rákfajta – kialakulásának esélyét, így hosszabb élethez vezet írja a Daily Mail.

A kutatást vezető Tim Spector professzor kipróbálta ezt az olajban gazdag étrendet, reggelente egy üveg olívaolajat ivott. Ettől kissé rosszul lett, egyik alkalommal a fodrásznál ült, amikor hirtelen elájult, így egy idő után felhagyott a sajátos rítussal.

Forrás: Thinkstock

“Rosszul voltam, hányingerrel küzdöttem és szédültem, pedig csak egy héten át ittam napi egy üveg olívaolajat a reggelihez. Fél órával az elfogyasztása után egy alkalommal el is ájultam a fodrásznál. Úgy tűnik, hogy ez a fajta étrend hiába egészséges hosszútávon, a gyomor számára nagyon komoly megterhelést jelent” – állítja a szakember, aki mediterrán étrendet ajánl mindenkinek a hosszabb, egészséges élet érdekében.

Ezzel együtt érdemes kisebb dózisban beépíteni az extraszűz olívaolajat az étrendünkbe: a diétát követő spanyol nők körében 68 százalékkal alacsonyabb a mellrák kialakulásának esélye. Így ha nem is iszunk meg naponta egy üvegcsével, a főzéshez és az ízesítéshez bátran bőséggel használhatjuk az olívát.