egészségkárosodás videó egészségkárosító anyagok dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drámai egyperces kisfilmekkel és három élettörténeten keresztül hívja fel a figyelmet a dohányzás káros következményeire a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja. 

A kisfilmekben látható személyek nem szereplők, velük megtörténtek azok a dohányzás okozta betegségek, amiről mindenki azt hiszi, hogy vele ez biztosan nem fog megesni – nyilatkozta Gui Angéla, a központ vezetője. A kampány szlogenje nem véletlenül lett a „Te meddig akarsz érni?”, Magyarországon ugyanis

21 percenként meghal valaki a dohányzás következtében,

évente húszezer embert veszítünk így el.

Nagyon nehéz döntés lehetett a felkért személyeknek igent mondani arra, hogy kiálljanak a kamerák elé, és saját példájukon keresztül mutassák be, milyen következménye lehet a dohányzásnak. De megtették, és ezért mély hálával és köszönettel tartozunk nekik.

Éva a forgatás napján tudta meg, hogy a tüdejében maradt daganatok rosszindulatúak. Mindezek ellenére nem mondta le a forgatást, sőt, úgy fogalmazott, hogy ha egy ember leteszi a cigit a kisfilm láttán, akkor már megérte. És rögtön lett ilyen, a videót készítő csapat közül ketten már a forgatás alatt elnyomták az utolsó szálat – fogalmazott Gui Angéla.

Aki szintén abbahagyná a dohányzást, és ehhez szeretne segítséget kérni, annak a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ ingyenesen hívható 06 80 44-20-44-as számon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre, valamint telefonon keresztül körülbelül két hónapig tartó leszokási programot tartanak. Részletes információk ezen a honlapon érhetők el.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.