Drámai egyperces kisfilmekkel és három élettörténeten keresztül hívja fel a figyelmet a dohányzás káros következményeire a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja. 

A kisfilmekben látható személyek nem szereplők, velük megtörténtek azok a dohányzás okozta betegségek, amiről mindenki azt hiszi, hogy vele ez biztosan nem fog megesni – nyilatkozta Gui Angéla, a központ vezetője. A kampány szlogenje nem véletlenül lett a „Te meddig akarsz érni?”, Magyarországon ugyanis 21 percenként meghal valaki a dohányzás következtében, évente húszezer embert veszítünk így el. 

Nagyon nehéz döntés lehetett a felkért személyeknek igent mondani arra, hogy kiálljanak a kamerák elé, és saját példájukon keresztül mutassák be, milyen következménye lehet a dohányzásnak. De megtették, és ezért mély hálával és köszönettel tartozunk nekik. 

Éva a forgatás napján tudta meg, hogy a tüdejében maradt daganatok rosszindulatúak. Mindezek ellenére nem mondta le a forgatást, sőt, úgy fogalmazott, hogy ha egy ember leteszi a cigit a kisfilm láttán, akkor már megérte. És rögtön lett ilyen, a videót készítő csapat közül ketten már a forgatás alatt elnyomták az utolsó szálat – fogalmazott Gui Angéla. 

Aki szintén abbahagyná a dohányzást, és ehhez szeretne segítséget kérni, annak a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ ingyenesen hívható  06 80 44-20-44-as számon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre, valamint telefonon keresztül körülbelül két hónapig tartó leszokási programot tartanak. Részletes információk ezen a honlapon érhetők el.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.