Kellemetlen helyzet, ha az ágyból sem tudsz felkelni, és csak magzatpózban fekve tudod átvészelni a görcsölő hasfájást. Képtelen vagy dolgozni, aludni, létezni. Vajon mi állhat egy ilyen helyzet hátterében?  

IBS

Többféle érzékenység is okozhat alhasi görcsöket és hasmenést. Az IBS (irritábilisbél-szindróma) az egyik leggyakoribb bélbetegség – kialakulásának oka nem ismert –, kezelése sem túl egyszerű, mivel a szakirodalom szerint lelki vagy pszichés eredetű betegség, amelyet a stressz és bizonyos ételek, italok (tejtermékek, koffein, fűszeres ételek) válthatnak ki.

Forrás: Thinkstock

Emésztőrendszeri problémák

A görcsös alhasi fájdalom fakadhat a bélbetegségekből, amik rosszabb esetben akár véres széklettel is megmutatkozhatnak. Az emésztőrendszeri problémák eredményezhetnek gyomorfekélyt, refluxot, de még epekövet is. Ha az altájékod jobb oldala fáj, felmerülhet a vakbélgyulladás gyanúja is!

4 különleges, béltisztító étel
Az emésztőrendszeri problémák sokunkat érintenek - köszönhetően a nem megfelelő táplálkozásnak, az ételekben található mérgező összetevőknek és a stresszes életmódnak. Szerencsére azonban néhány apró dologgal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy tehermentesítsük és megtisztítsuk bélrendszerünket. Íme, néhány étel, ami segíthet ebben.

Nőgyógyászati megbetegedések

A menstruációs görcsök sokszor kisugároznak, azonban ha éppen nem menstruálsz, akkor se zárd ki a nőgyógyászati problémákat. Felfázásnak indult, de komoly húgyúti, esetleg veseprobléma kerekedett belőle: nem egyszer volt már ilyenre példa! A problémák közé sorolható még a petefészek gyulladása, rosszabb esetben az endometriózis, a mióma, sőt a méhen kívüli terhesség is.

Zsigerből jön a fájdalom

Belső szervi (pl. vese, máj, hasnyálmirigy) problémák esetén nemcsak a hányinger, a hányás, a nyugtalanság, de görcsölés is jelezheti a problémát. A belső szervek problémájának egyetlen hátulütője, hogy célirányú vizsgálatok nélkül nem egyszerű lokalizálni az adott esetben változó intenzitású fájdalommal járó probléma pontos forrását. 

Allergia és baktériumok

A hasi és gyomorproblémákat sok esetben vírusok, baktériumok okozhatják (akárcsak a szalmonella esetében). Sőt, nem kizárt, hogy az irritációt valamilyen elfogyasztott ételre való allergiás reakció okozza, ide sorolhatjuk a túl sok koffein és alkohol fogyasztását is.

Támogatott tartalom.