Görcsöl a hasad? Ez az öt ok állhat a hátterében!

Forrás: Thinkstock -
has betegség IBS görcs görcs2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kellemetlen helyzet, ha az ágyból sem tudsz felkelni, és csak magzatpózban fekve tudod átvészelni a görcsölő hasfájást. Képtelen vagy dolgozni, aludni, létezni. Vajon mi állhat egy ilyen helyzet hátterében?  

IBS

Többféle érzékenység is okozhat alhasi görcsöket és hasmenést. Az IBS (irritábilisbél-szindróma) az egyik leggyakoribb bélbetegség – kialakulásának oka nem ismert –, kezelése sem túl egyszerű, mivel a szakirodalom szerint lelki vagy pszichés eredetű betegség, amelyet a stressz és bizonyos ételek, italok (tejtermékek, koffein, fűszeres ételek) válthatnak ki.

Forrás: Thinkstock

Emésztőrendszeri problémák

A görcsös alhasi fájdalom fakadhat a bélbetegségekből, amik rosszabb esetben akár véres széklettel is megmutatkozhatnak. Az emésztőrendszeri problémák eredményezhetnek gyomorfekélyt, refluxot, de még epekövet is. Ha az altájékod jobb oldala fáj, felmerülhet a vakbélgyulladás gyanúja is!

4 különleges, béltisztító étel

Az emésztőrendszeri problémák sokunkat érintenek - köszönhetően a nem megfelelő táplálkozásnak, az ételekben található mérgező összetevőknek és a stresszes életmódnak. Szerencsére azonban néhány apró dologgal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy tehermentesítsük és megtisztítsuk bélrendszerünket. Íme, néhány étel, ami segíthet ebben.

Nőgyógyászati megbetegedések

A menstruációs görcsök sokszor kisugároznak, azonban ha éppen nem menstruálsz, akkor se zárd ki a nőgyógyászati problémákat. Felfázásnak indult, de komoly húgyúti, esetleg veseprobléma kerekedett belőle: nem egyszer volt már ilyenre példa! A problémák közé sorolható még a petefészek gyulladása, rosszabb esetben az endometriózis, a mióma, sőt a méhen kívüli terhesség is.

Zsigerből jön a fájdalom

Belső szervi (pl. vese, máj, hasnyálmirigy) problémák esetén nemcsak a hányinger, a hányás, a nyugtalanság, de görcsölés is jelezheti a problémát. A belső szervek problémájának egyetlen hátulütője, hogy célirányú vizsgálatok nélkül nem egyszerű lokalizálni az adott esetben változó intenzitású fájdalommal járó probléma pontos forrását.

Allergia és baktériumok

A hasi és gyomorproblémákat sok esetben vírusok, baktériumok okozhatják (akárcsak a szalmonella esetében). Sőt, nem kizárt, hogy az irritációt valamilyen elfogyasztott ételre való allergiás reakció okozza, ide sorolhatjuk a túl sok koffein és alkohol fogyasztását is.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.