A gégerák viszonylag ritka, és jól gyógyítható rákfajta, ha időben diagnosztizálják. Sajnos azonban egyáltalán nem mondható veszélytelennek. Val Kilmer betegsége kapcsán összegyűjtöttünk néhány hírességet, akik a gyilkos kórban szenvedtek.

Val Kilmer

A világhírű színész Val Kilmer gégerákban szenved, már csak hetei lehetnek hátra. Orvosa már elfekvőbe akarta utalni, de a nyáron műtött Val Kilmer ebbe nem egyezett bele. Nemrég egyébként annyira rosszul volt, hogy hetekig az intenzív osztályon feküdt. Itt fulladása miatt gégekanült is kapott. A színész egyik barátja így nyilatkozott: "Nem hiszem, hogy most már bármi is segíthetne rajta." Az orvosok szerint már nem sok ideje van hátra, ennek ellenére Val Kilmer a nyilatkozataiban még mindig tagadja, hogy gégerákja van.

Forrás: AFP/Andy Kropa

Michael Douglas

Catherine Zeta-Jones férjének sikerült legyőzni a gégerákot. Egy ideig az a pletyka járta, hogy a színésznek az orális szex okozta betegségét, de sajtósa cáfolta, hogy az Oscar-díjas színész-producer az orális szexet tette volna felelőssé torokrákja kialakulásáért. Douglasnél 2010-ben állapították meg a betegséget. Sugárkezelést és kemoterápiát kapott, amelyekre jól reagált szervezete, és hamarosan bejelenthette, meggyógyult.

Forrás: AFP/Jesse Grant

 

A gégerák
A gégerák leggyakoribb oka a dohányzás. A kockázat mértéke az elszívott cigaretták számával nő, és a mértéktelen alkoholfogyasztás is gégerákhoz vezethet. Az besztrostok belégzése ugyancsak növeli gégerák kialakulásának kockázatát. Éppen ezért igen fontos, hogy az azbeszttel dolgozó munkások szigorúan betartsák a munkavédelmi rendelkezéseket és használják az előírt védőfelszereléseket - írja a daganatok.hu.

Celine Dion férje, René Angélil

1999-ben diagnosztizálták először, majd 2014-ben újult ki Celine Dion 72 éves férjének gégerákja. "Nem tud enni, ezért én etetem. Etetőcsöve van. Naponta háromszor kell megetetnem" - mondta könnyek között egy interjúban az énekesnő. Az orvosok nem tudják, mennyi ideje van még hátra René Angélilnek. 

Forrás: AFP/John Shearer

Sylvia Kristel

A francia Emanuelle című sorozat sztárja gégerákos volt, amelyet nem a korai fázisban diagnosztizáltak. A színésznő betegsége annyira súlyos volt, hogy nem tudták meggyógyítani. 60 évesen, alvás közben halt meg.

Sylvia Kristel színésznő Emmanuelle szerepébenForrás: AFP/Roger-Viollet

Lugosi László

64 évesen, súlyos gégerákban hunyt el a Beatrice dalszerzője és egykori gitárosa, Lugosi László. Kevesen tudták, hogy 3 éve gégerákot diagnosztizáltak Lugosi Lászlónál, a Beatrice zeneszerzőjénél. Utoljára márciusban állt színpadon, a P Mobil klubkoncertjén meghívott vendégként zenélt. 2015. októberében a szobájában elájult, és meghalt.

Fotó: Origo