A korábban orvosként dolgozó államfő épp Párizsba repült, amikor valaki bajba került a gépen. A politikus nem habozott segíteni.

Gyakorolhatta régi hivatását Tabaré Vázquez uruguayi államfő, aki múlt hétfőn Párizsba repült, hogy találkozzon Francois Hollande francia elnökkel. A járaton ugyanis rosszul lett egy allergiás francia lány, aki fulladozni kezdett - tájékoztat az Origo.

Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

A pilóta a hangosbemondón megkérdezte, hogy van-e orvos a fedélzeten, mire az elnök és háziorvosa azonnal felkelt, hogy segítsen. A 17 éves lánynak először szájon át adtak gyógyszert, amikor azonban nem javult az állapota, egy intravénás injekciót adtak be, ami segített a betegen.

Az elnök magánorvosa, Mario Zelarayán elmondta, hogy a helyzet meglehetősen komoly volt, a lány torka szinte teljesen blokkolva volt.Ha nem cselekedtünk volna azonnal, nem tudjuk, mi történhetett volna"idézte a doktort a MercoPress.

A lány egy hokibajnokságon vett részt Argentínában, és valószínűleg olyan ételt evett, amely diót tartalmazott, ez váltotta ki nála az allergiás rohamot. Az Air France pilótái konzultáltak a két doktorral, hogy leszálljanak-e Brazíliában, mert épp az Atlanti óceán átszelésére készültek, de a beteg állapotának javulása miatt abban maradtak, hogy folytatják az utat.

Tabaré Vázquez (jobbra) később talákozott Francois Hollande francia államfővelForrás: AFP/Alain Jocard

Zelarayán elárulta, hogy az uruguay elnöknek ez már a harmadik esete volt, amikor egy repülőúton szükség volt a segítségére. A másik két eset a 2005-től 2010-ig tartó első elnöksége alatt történt.