A leghidegebb évszak már a nyakunkon van - Előzd meg a vele járó betegségeket!

Forrás: Thinkstock -
betegség gyógyszer nátha megfázás tél influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nátha és influenza: ha ezt a két szót halljuk, automatikusan a téli betegségekre gondolunk. Azonban a kora tavaszi időszakokban is előfordul, sőt egyesek annyira „szerencsések”, hogy állandóan ezektől szenvednek. Megoldás és gyógyír persze létezik!

Mindkét betegséget a légúti nyálkahártyába kerülő vírusok okozzák.

A nátha tünetei senki számára nem lehetnek ismeretlenek, hiszen évente akár többször is elkaphatjuk a ragályos betegséget. A torokfájással és azzal párhuzamosan köhögéssel, orrdugulással, száraz köhögéssel, olykor szövődményekkel és magas lázzal járó nátha fájdalomcsillapítókkal, orrcseppekkel mérsékelhető.

Az influenza a klasszikus értelemben ledönthet egyik óráról a másikra a lábadról. Az influenzavírusok gyorsan változnak és mutálódnak, és így alakulnak ki az újabb és újabb altípusok. Komolyabb tünetekkel (láz, kimerültség, izomfájdalom) is jár, és akár tíz napig is eltarthat, szövődményei között borítékolható a hörghurut és a tüdőgyulladás.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

2010-es adatok szerint Amerikában a szezonális influenza következtében évente nyolcezren halnak meg.

A stressz hatására termelődő stresszhormonok hatására is csökken az immunrendszer védelme. Emiatt a szervezet kevésbé lesz ellenállóbb a betegségekkel (így az influenzával és a megfázással) szemben.

A szaunázás és a sport nem tesznek jót ilyenkor, az előbbi különösen nem, hiszen a magas hőmérséklet nagyon megterheli a szervezetet.

Hogyan vértezzük magunkat?

  • Egészséges életmód: egy erős immunrendszer nehezebben fertőződik meg. Kiskorunkban sokszor hallottuk azokat a mondatokat, hogy mindig jól öltözzünk fel, vegyünk magunkhoz C-vitamint, és együnk sok gyümölcsöt, zöldséget annak érdekében, hogy a szervezetünk bírja a harcot a hidegben.
  • Szellőztetés: ha már megjártuk az orvost, pirulát is kaptunk, de még mindig nem akar javulni a helyzet, pár apró praktikát is bevethetünk. A sok pihenés és a vitaminok bevitele mellett érdemes óránként pár percig szellőztetni a lakást.
  • Házi (beváló) praktikák: egy bögre mézes vagy igazi gyömbérből készült tea és a kamillateával való inhalálás szintén felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát. A fokhagymát se feledjük el, hiszen kiváló baktérium- és vírusölő növény, ezért érdemes napi fél fejet megenni belőle.
  • Védőoltás: segíthet a betegség megelőzésében, azonban csak orvos utasítására lehet beadatni. A védettség nagyjából egy évre szól, ezért érdemes évente megismételtetni.

    Ha nem voltál előrelátó, ezeket edd, hogy gyorsabban meggyógyulj!

    Érdemes tájékozódni, milyen ételekkel és italokkal teheted elviselhetőbbé a betegség időszakát, illetve gyorsíthatod a gyógyulás folyamatát. Erről ITT írtunk!

    Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.