Nátha és influenza: ha ezt a két szót halljuk, automatikusan a téli betegségekre gondolunk. Azonban a kora tavaszi időszakokban is előfordul, sőt egyesek annyira „szerencsések”, hogy állandóan ezektől szenvednek. Megoldás és gyógyír persze létezik!

Mindkét betegséget a légúti nyálkahártyába kerülő vírusok okozzák.

A nátha tünetei senki számára nem lehetnek ismeretlenek, hiszen évente akár többször is elkaphatjuk a ragályos betegséget. A torokfájással és azzal párhuzamosan köhögéssel, orrdugulással, száraz köhögéssel, olykor szövődményekkel és magas lázzal járó nátha fájdalomcsillapítókkal, orrcseppekkel mérsékelhető. 

Az influenza a klasszikus értelemben ledönthet egyik óráról a másikra a lábadról. Az influenzavírusok gyorsan változnak és mutálódnak, és így alakulnak ki az újabb és újabb altípusok. Komolyabb tünetekkel (láz, kimerültség, izomfájdalom) is jár, és akár tíz napig is eltarthat, szövődményei között borítékolható a hörghurut és a tüdőgyulladás.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
2010-es adatok szerint Amerikában a szezonális influenza következtében évente nyolcezren halnak meg.

A stressz hatására termelődő stresszhormonok hatására is csökken az immunrendszer védelme. Emiatt a szervezet kevésbé lesz ellenállóbb a betegségekkel (így az influenzával és a megfázással) szemben.

A szaunázás és a sport nem tesznek jót ilyenkor, az előbbi különösen nem, hiszen a magas hőmérséklet nagyon megterheli a szervezetet.

Hogyan vértezzük magunkat?

  • Egészséges életmód: egy erős immunrendszer nehezebben fertőződik meg. Kiskorunkban sokszor hallottuk azokat a mondatokat, hogy mindig jól öltözzünk fel, vegyünk magunkhoz C-vitamint, és együnk sok gyümölcsöt, zöldséget annak érdekében, hogy a szervezetünk bírja a harcot a hidegben.
  • Szellőztetés: ha már megjártuk az orvost, pirulát is kaptunk, de még mindig nem akar javulni a helyzet, pár apró praktikát is bevethetünk. A sok pihenés és a vitaminok bevitele mellett érdemes óránként pár percig szellőztetni a lakást.
  • Házi (beváló) praktikák: egy bögre mézes vagy igazi gyömbérből készült tea és a kamillateával való inhalálás szintén felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát. A fokhagymát se feledjük el, hiszen kiváló baktérium- és vírusölő növény, ezért érdemes napi fél fejet megenni belőle. 
  • Védőoltás: segíthet a betegség megelőzésében, azonban csak orvos utasítására lehet beadatni. A védettség nagyjából egy évre szól, ezért érdemes évente megismételtetni.
    Ha nem voltál előrelátó, ezeket edd, hogy gyorsabban meggyógyulj!
    Érdemes tájékozódni, milyen ételekkel és italokkal teheted elviselhetőbbé a betegség időszakát, illetve gyorsíthatod a gyógyulás folyamatát. Erről ITT írtunk!

     Támogatott tartalom.