Albert Einstein, Bob Marley, Abraham Lincoln. Mi volt a közös bennük azon kívül, hogy mindannyian sikeresek és a maguk területén világhírűek voltak? Mindannyian olyan betegséggel éltek együtt, amelyet igyekeztek titkolni mások előtt. Mégis előnyt tudtak kovácsolni belőle és még betegségük ellenére is ismertté váltak, akárcsak a cikkben szereplő többi ismert személy. 

Albert Einstein

A világhírű fizikus – akinek a szokásosnál valamivel nagyobb és barázdáltabb agya volt – Asperger-szindrómával, az autizmus egy enyhébb formájával élte le életét. Az eleinte csak autistának elkönyvelt Einstein tünetei megmutatkoztak a gyenge szociális alkalmazkodó képességében, pozitívumként egy adott téma iránti fokozott érdekelődésben is. A szindrómával születettek tipikus példái a visszahúzódó, a sorból kilógó, olvasási és tanulási nehézséggel küzdő kisdiákoknak, akikről a körülötte lévők azt hiszik, nem viszi sokra az életben. Einsteint 1955-ben, 76 éves korában álmában érintette meg a halál szele.   

Forrás: AFP

 

Bob Marley

A világhíres reggae énekes 1976-ban még egy lövöldözésbe is belekeveredett, de nem akkor, hanem 1981-ben, 36 éves korában hunyt el bőrrák miatt. Önéletrajzi filmjében még azt is feszegették, hogy igazából a kedvenc sportja, azaz futball közben szerzett sérülése fertőződött el. Valójában melanómája volt, a kutatók szerint ráadásul egy ritka típusa, az acralis melanoma, amelynek kialakulásában az UV-sugarak nem játszanak szerepet, a genetikai hajlam annál inkább. A sztár hiába kapott kezeléseket, állapota nem javult és habár már nagyon rossz bőrben volt, utolsó koncertjét 1980. szeptember 23-án Pittsburgh-ben „fél lábbal” is végigcsinálta, hogy a közérdemű még ekkor se szerezzen tudomást egyre romló állapotáról. Nyolc hónappal később elhunyt. 

Forrás: AFP

  

Abraham Lincoln

Az Egyesült Államok 16. elnökének 192 cm-es magassága igen eltérő volt az akkori férfiakétól. Nem véletlenül lett ennyire nyúlánk, ugyanis Marfan-szindrómás volt, ez azonban nem gátolta őt céljai elérésében. A veleszületett kronoszómahibán alapuló kórkép elég ritka, extrém hosszú ujjakkal és karokkal, magas, vékony alkattal, laza ízületi szalagokkal és akár suszter vagy tyúkmellkassal jár. Egyes források szerint a betegség mellékága, azaz a szív-és érrendszeri problémák, valamint a szemlencse kimozdulása (rövidlátás) sem kímélhették az egykori elnököt.

Forrás: AFP

 

Diana walesi hercegné

Diana onnantól fogva, hogy Károly herceg felesége lett folyamatosan a média középpontjában állt. A paparazzik imádták a szelíd, mindig csinos, jótékonykodó hercegnét. Az idilli képet még akkor is sikerült fenntartania, miután elváltak férjétől és 1993-ban visszavonult a nyilvánosságtól. Penny Junor életrajzíró szerint az 1997-ben elhunyt Diana a sok stresszel és felelősséggel járó pozícióját állítólag teste sem tudta kezelni és emiatt depresszióval, bulimiával küzdött.

Forrás: AFP

 

John F. Kennedy és Jane Austen

Kennedy a tengerészetnél szolgált, ahol megsérült, emiatt egész életében hátproblémái voltak, ám ennél súlyosabb tüneteket okozott neki autoimmun betegsége, az Addison-kór. Az elnök sok gyógyszert szedett, próbálta titkolni betegségét, de tünetei egy idő után egyértelműen megmutatkoztak. A kór bármilyen életkorban előfordulhat, nőket és férfiakat is érint. A mellékvese károsodása miatt kialakuló betegség feltűnő jelekkel jár: a bőr barnásszürkésre színeződik a hormonháztartás felborulása miatt, amely a melanin (bőrfesték) termelődésére is hatással van. Az ugyanettől a problémától szenvedő írónő, Jane Austen bőre élete végénél járva már teljesen sötét volt.

Forrás: AFP, Wikipédia

 

Hollywood sem tökéletes: nagy sztárok kis testi hibákkal
Csillogás, pompa, dicsfény. Ez jár azoknak az előadóknak, akik reflektorfényben vannak nap mint nap. Néhány sztár pedig testi deformitásaikat is nyíltan vállalja: Ashton Kutcher testi hibájának tudja be kiváló sportteljesítményét, és a fiatal Shailene Woodley sem csinál ügyet saját emberszabású történetéből. ITT írtunk róluk és a többi sztárról!