Autizmus, bulimia, bőrelszíneződés: egykori hírességek és mások előtt titkolt betegségeik

betegség Bob Marley John F. Kennedy Abraham Lincoln szindróma titok Jane Austen Diana hercegnő Albert Einstein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Albert Einstein, Bob Marley, Abraham Lincoln. Mi volt a közös bennük azon kívül, hogy mindannyian sikeresek és a maguk területén világhírűek voltak? Mindannyian olyan betegséggel éltek együtt, amelyet igyekeztek titkolni mások előtt. Mégis előnyt tudtak kovácsolni belőle és még betegségük ellenére is ismertté váltak, akárcsak a cikkben szereplő többi ismert személy. 

Albert Einstein

A világhírű fizikus – akinek a szokásosnál valamivel nagyobb és barázdáltabb agya volt – Asperger-szindrómával, az autizmus egy enyhébb formájával élte le életét. Az eleinte csak autistának elkönyvelt Einstein tünetei megmutatkoztak a gyenge szociális alkalmazkodó képességében, pozitívumként egy adott téma iránti fokozott érdekelődésben is. A szindrómával születettek tipikus példái a visszahúzódó, a sorból kilógó, olvasási és tanulási nehézséggel küzdő kisdiákoknak, akikről a körülötte lévők azt hiszik, nem viszi sokra az életben. Einsteint 1955-ben, 76 éves korában álmában érintette meg a halál szele.

Forrás: AFP

Bob Marley

A világhíres reggae énekes 1976-ban még egy lövöldözésbe is belekeveredett, de nem akkor, hanem 1981-ben, 36 éves korában hunyt el bőrrák miatt. Önéletrajzi filmjében még azt is feszegették, hogy igazából a kedvenc sportja, azaz futball közben szerzett sérülése fertőződött el. Valójában melanómája volt, a kutatók szerint ráadásul egy ritka típusa, az acralis melanoma, amelynek kialakulásában az UV-sugarak nem játszanak szerepet, a genetikai hajlam annál inkább. A sztár hiába kapott kezeléseket, állapota nem javult és habár már nagyon rossz bőrben volt, utolsó koncertjét 1980. szeptember 23-án Pittsburgh-ben „fél lábbal” is végigcsinálta, hogy a közérdemű még ekkor se szerezzen tudomást egyre romló állapotáról. Nyolc hónappal később elhunyt.

Forrás: AFP

Abraham Lincoln

Az Egyesült Államok 16. elnökének 192 cm-es magassága igen eltérő volt az akkori férfiakétól. Nem véletlenül lett ennyire nyúlánk, ugyanis Marfan-szindrómás volt, ez azonban nem gátolta őt céljai elérésében. A veleszületett kronoszómahibán alapuló kórkép elég ritka, extrém hosszú ujjakkal és karokkal, magas, vékony alkattal, laza ízületi szalagokkal és akár suszter vagy tyúkmellkassal jár. Egyes források szerint a betegség mellékága, azaz a szív-és érrendszeri problémák, valamint a szemlencse kimozdulása (rövidlátás) sem kímélhették az egykori elnököt.

Forrás: AFP

Diana walesi hercegné

Diana onnantól fogva, hogy Károly herceg felesége lett folyamatosan a média középpontjában állt. A paparazzik imádták a szelíd, mindig csinos, jótékonykodó hercegnét. Az idilli képet még akkor is sikerült fenntartania, miután elváltak férjétől és 1993-ban visszavonult a nyilvánosságtól. Penny Junor életrajzíró szerint az 1997-ben elhunyt Diana a sok stresszel és felelősséggel járó pozícióját állítólag teste sem tudta kezelni és emiatt depresszióval, bulimiával küzdött.

Forrás: AFP

John F. Kennedy és Jane Austen

Kennedy a tengerészetnél szolgált, ahol megsérült, emiatt egész életében hátproblémái voltak, ám ennél súlyosabb tüneteket okozott neki autoimmun betegsége, az Addison-kór. Az elnök sok gyógyszert szedett, próbálta titkolni betegségét, de tünetei egy idő után egyértelműen megmutatkoztak. A kór bármilyen életkorban előfordulhat, nőket és férfiakat is érint. A mellékvese károsodása miatt kialakuló betegség feltűnő jelekkel jár: a bőr barnásszürkésre színeződik a hormonháztartás felborulása miatt, amely a melanin (bőrfesték) termelődésére is hatással van. Az ugyanettől a problémától szenvedő írónő, Jane Austen bőre élete végénél járva már teljesen sötét volt.

Forrás: AFP, Wikipédia

Hollywood sem tökéletes: nagy sztárok kis testi hibákkal

Csillogás, pompa, dicsfény. Ez jár azoknak az előadóknak, akik reflektorfényben vannak nap mint nap. Néhány sztár pedig testi deformitásaikat is nyíltan vállalja: Ashton Kutcher testi hibájának tudja be kiváló sportteljesítményét, és a fiatal Shailene Woodley sem csinál ügyet saját emberszabású történetéből. ITT írtunk róluk és a többi sztárról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.