A kolumbiai férfi azért lett beteg, mert rákos lett a benne élő parazita.

Egy kolumbiai HIV-fertőzött férfi láz, köhögés és fogyás miatt fordult orvoshoz. A CT-n látható volt a daganat a 41 éves beteg tüdejében és nyirokcsomójában, a biopszia azonban furcsa eredményt mutatott. 

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

Mint kiderült, a rákos sejtek nem emberiek voltak, és tízszer kisebbek is voltak, mint az ember rákos sejtjei. A férfin ezután több tesztet is végrehajtottak, mire kimutatták a H. nana nevű galandféreg DNS-ét a tumorban. Lenyűgöző, hogy új típusú betegséget találtunk: galandférgek, amik egy emberben nőnek, rákot kapnak, ami terjed az emberben, és daganatokat okoz – mondta el Atis Muehlenbachs a Centers for Disease Control and Prevention's Infectious Diseases Pathology Branch (IDPB) patológusa.

A kutatók szerint a HIV miatt tudott a galandféreg növekedni, anélkül, hogy az immunrendszer közbeavatkozott volna, mutációk alakultak ki, és így lett rákos. A férfi 72 órával a diagnózis után életét veszítette. A nem mindennapi esetről szóló tanulmány a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.