Bilics Edit, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa mesélt a rettegett négybetűs betegségről.

„Az AIDS-betegséget a HIV-vírus okozza. A vírusfertőzés következménye a szervezet védekezőrendszerének – immunrendszerének - a meggyengülése. A négy betű a betegség angol nevének - Acquired Immune Deficiency Syndrome - rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttest jelent.

Forrás: Thinkstock

Mióta ismert az AIDS?

Az első megbetegedések a nyolcvanas évek elején jelentek meg. A vírust 1984-ben írták le.

Hogyan terjed a betegség?

A HIV-vírus vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel terjedhet, ha a vírus közvetlenül egy másik ember szervezetébe kerül. A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. A HIV-vírus leggyakrabban szexuális kapcsolattal, illetve kábítószer-fogyasztóknál közös tűk és fecskendők használatával vihető át.

Hány beteg érintett Magyarországon?

Hazánkban 1985-től 2015. június 30-ig a regisztrált HIV-fertőzött személyek száma 2978 fő. Ez a szám azonban nem a teljes képet mutatja, hiszen a becslések szerint két-három ezren vannak azok, akik nem is tudnak arról, hogy ebben az eleinte tünetmentes betegségben szenvednek.  A vírus Magyarországon elsősorban szexuális úton terjed, a legveszélyeztetettebb korcsoport a 25–39 év közöttiek, de a fertőzöttek száma 2014-ben jelentősen megnőtt a 20–24 éves korosztályban is, és sajnos 2005 óta megduplázódott a hazai HIV-fertőzöttek bejelentett száma is.

Hogyan ismerhető fel a HIV-fertőzés?

Vérvizsgálattal! A HIV-fertőzést követően általában 3 hónap elteltével a teszt már kimutatja a vírus jelenlétét. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, akkor a vizsgált személy fertőzött és fertőzőképes.

Forrás: Thinkstock

Az emberek közötti mindennapi érintkezés során el lehet-e kapni a HIV-fertőzést?

NEM! A vírus az emberi szervezeten kívül (például levegőben, vízben, földön, tárgyakon) nem marad életben. Ezért például uszodákban, folyókban, tavakban vagy a WC-ben a HIV-fertőzés továbbadása nem lehetséges.

Fennáll-e a fertőzés veszélye az orvosnál vagy a fogorvosnál?

NEM! Elég, ha az orvos, illetve fogorvos az általános higiéniai szabályokat betartja.

Transzfúzió, illetve vérkészítmények okozhatnak-e fertőzést?

NEM, mivel Magyarországon a véradókat, a vérkonzerveket és a vérkészítményeket 1986 óta tesztelik.

A tetoválás és az akupunktúra eredményezhet-e fertőzést?

Sem tetoválással, sem akupunktúrával nem fertőződhet meg senki, ha szakember végzi.

Közösségi étkezés

Az ételek főzése és szétosztása, az asztalok takarítása és az edények közös használata során HIV-fertőzés NEM jön létre.

El kell-e különíteni a HIV-et hordozó személyeket, illetve az AIDS-betegeket?

Jelenleg nincs olyan ok, illetve orvosi indok, amely a HIV-vel fertőzöttek, illetve az AIDS-betegek elkülönítését indokolná.

Hogyan előzhető meg a HIV-fertőzés?

Óvszerrel. Az óvszer nemcsak a HIV-vírustól, hanem a nemi betegségektől is véd, ezenkívül a fogamzásgátlás hatékony eszköze.

Forrás: Thinkstock

Tanácsadás, szűrés főbb helyszínei:

-          Országos Epidemiológiai Központ (Bp., IX. ker., Albert Flórián út 2-6.)

-          Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (Bp., XI. ker., Karolina út 35/b.)

-          Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet (Bp., IX. ker., Nagyvárad tér 1.)

-          Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma (Bp., XIII. ker., Váci út 174.)

-          Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika (Bp., VIII. ker., Mária u. 41.)

A Magyar Vöröskereszt, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Civil AIDS Fórum közösen jelennek meg az AIDS világnapján (december 1-jén) a Corvin plázában, ahol 10-17 óráig anonim HIV-szűréssel és tanácsadással, kérdezz-felelekkel (AIDS-szel kapcsolatos kérdések megválaszolásával), interaktív élő társasjátékkal várják az érdeklődőket, továbbá itt zajlik majd a középiskolások AIDS-versenyének országos döntője.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta