Egy friss kutatás szerint azoknak sem kell aggódniuk egészségi állpotukért, akik infarktuson estek át, számukra minden intim együttlét és a velejárók ugyanúgy fontosak és végrehajthatóak. 

Egy kutatásból - amelyben 128 infarktuson átesett beteget kérdeztek szexuális szokásaikról - kiderült, hogy a megkérdezettek 80 százaléka az infarktus utáni első évben szexuálisan is aktív volt, és legtöbbjük elégedett volt a szexuális életével. Más tanulmányok azonban a férfi és női szexuális zavarok magas arányát mutatták ki az infarktust és más szív- és érrendszeri eseményeket követően. Egy tanulmány szerint 401, angiográfiával igazolt szívkoszorúér-betegségben szenvedő férfi (akik átlagos életkora 53 év volt) közül 186, vagyis 48,6 százalékuk küzdött merevedési zavarokkal.

Forrás: Thinkstock

Az infarktus utáni szexuális életet az orvosok általában biztonságosnak tartják a hemodinamikailag stabil és a gyenge terhelésre (pl. egy saroknyi sétára) képes páciensek számára. Az infarktusok kevesebb, mint 1 százaléka hozható kapcsolatba szexuális tevékenységgel. Az infarktus becsült kockázata heti egy óra szexuális tevékenység esetén évente és 10 000 személyenként 2-3 eset. Ráadásul a szex használ az egészségnek: csökkenti a halálozási kockázatot, a szív- és érrendszeri események, valamint a depresszió gyakoriságát.

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy a szex hasznos lehet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében. Hogy mit állapítottak meg a korábbi kutatásokban? A Szívderítő.hu cikkéből kiderül!