A boldogság mindenkinek jár élete során, csak éppen nem minden életszakaszában – derült ki egy friss kutatásból. A boldogságunk elméletileg a korunktól és egy U alakú görbétől függ, ráadásul három különböző boldogságtípus is létezik. 

„Az élettel való elégedettség huszonéves korban csökkenni kezd, 40 éves korig a görbe mélyén van, majd 65 éves kor után ismét növekszik” – mondta dr. Ioana Ramia, az ausztráliai University of New South Wales munkatársa. A felmérés legfőbb célja az volt, hogy megkönnyítse a bizonyos korcsoportokkal kapcsolatos politikai döntéshozatalt. 

Dr. Ramia és kollégái szerint 15 és 24 éves korunk között vagyunk a legboldogabbak,  illetve a 75. születésnapunk után. 

Forrás: Thinkstock

A boldogsággörbe megfelelt az előzetes feltételezéseknek; még az olyan részletekben is egyezések voltak, miszerint a párok az első gyermek érkezése előtt a legboldogabbak, és a kicsi hatéves kora körül kezdenek megint elégedettek lenni az életükkel. 

A szakember hozzátette, hogy a boldogtalanabb életkor ideje összefüggésben áll a munkaerőpiaci viszonyokkal és az anyagi helyzettel, hiszen olyankor általában „a pénz és a munka a legfontosabb”. A lakáskörülmények kevéssé befolyásolták a fiatalabbak boldogságát, ám így is meg lehetett állapítani, hogy boldogabbak, akik közelebb élnek a munkahelyükhöz, a barátaikhoz és a kikapcsolódási lehetőségekhez. „A boldogság akkor kezd ismét növekedni, amikor az emberek a pénzen és a munkán kívül más dologra is koncentrálnak” – összegezte dr. Ramia. 

Egy magyar is kutatta mindennapjaink alkotóelemét
Selye János, aki a stresszelmélet világhírű, elismert kutatója volt. Munkássága során olyan témával foglalkozott, ami a 21. századi emberek népbetegsége, a mindennapjainkba beágyazódott jelenség. Egy felmérés szerint bőven kijut a magyaroknak a boldogság egyik ellenségéből, a stresszből. 

Boldogság: fogalom, eszmény vagy valóság?

Korán reggel, amikor csipás szemünket kinyitva csak egy kávéra vágyunk, nem biztos, hogy a legboldogabbnak érezzük magunkat. A boldogságszintünk akkor sem a legmagasabb, ha szervezetünket „megerőszakolva” széthajtjuk magunkat, és együtt pörgünk a mókuskerékkel. 

Forrás: Thinkstock

Húsz ország bevonásával készült az a nem reprezentatív kutatás, amelynek során a résztvevők háromhavonta töltötték ki a hozzá tartozó kérdéssort. A négy éven keresztül végzett felmérésből így egyértelműen követni lehetett az országok lakói hangulatának változásait. A kutatók megállapítása alapján háromféle „boldogságtípus” létezik.  Az egyik a hedonikus, aki folyamatosan arra törekszik, hogy jól érezze magát a bőrében, a másik a flow-típus, aki sodródik, és megéli a pillanatokat, míg a harmadik embertípus az összefüggéseket és az élet értelmét keresi. 

Hogyan érjük el az áramlást és a boldogságot?
Go with the flow! – sokszor halljuk vagy használjuk ezt az angol kifejezést, mégsem tudjuk mindig pontosan, hogy mire vagy miért. Az elvről, ami egy magyar származású pszichológustól származik, ITT írtunk.