Hiába akarunk, nem tudunk örökké boldogok lenni

boldogság életkor életszakasz kutatás idős boldog felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A boldogság mindenkinek jár élete során, csak éppen nem minden életszakaszában – derült ki egy friss kutatásból. A boldogságunk elméletileg a korunktól és egy U alakú görbétől függ, ráadásul három különböző boldogságtípus is létezik. 

„Az élettel való elégedettség huszonéves korban csökkenni kezd, 40 éves korig a görbe mélyén van, majd 65 éves kor után ismét növekszik” – mondta dr. Ioana Ramia, az ausztráliai University of New South Wales munkatársa. A felmérés legfőbb célja az volt, hogy megkönnyítse a bizonyos korcsoportokkal kapcsolatos politikai döntéshozatalt.

Dr. Ramia és kollégái szerint

15 és 24 éves korunk között vagyunk a legboldogabbak,

illetve a 75. születésnapunk után.

Forrás: Thinkstock

A boldogsággörbe megfelelt az előzetes feltételezéseknek; még az olyan részletekben is egyezések voltak, miszerint a párok az első gyermek érkezése előtt a legboldogabbak, és a kicsi hatéves kora körül kezdenek megint elégedettek lenni az életükkel.

A szakember hozzátette, hogy a boldogtalanabb életkor ideje összefüggésben áll a munkaerőpiaci viszonyokkal és az anyagi helyzettel, hiszen olyankor általában „a pénz és a munka a legfontosabb”. A lakáskörülmények kevéssé befolyásolták a fiatalabbak boldogságát, ám így is meg lehetett állapítani, hogy boldogabbak, akik közelebb élnek a munkahelyükhöz, a barátaikhoz és a kikapcsolódási lehetőségekhez. „A boldogság akkor kezd ismét növekedni, amikor az emberek a pénzen és a munkán kívül más dologra is koncentrálnak” – összegezte dr. Ramia.

Egy magyar is kutatta mindennapjaink alkotóelemét

Selye János, aki a stresszelmélet világhírű, elismert kutatója volt. Munkássága során olyan témával foglalkozott, ami a 21. századi emberek népbetegsége, a mindennapjainkba beágyazódott jelenség. Egy felmérés szerint bőven kijut a magyaroknak a boldogság egyik ellenségéből, a stresszből.

Boldogság: fogalom, eszmény vagy valóság?

Korán reggel, amikor csipás szemünket kinyitva csak egy kávéra vágyunk, nem biztos, hogy a legboldogabbnak érezzük magunkat. A boldogságszintünk akkor sem a legmagasabb, ha szervezetünket „megerőszakolva” széthajtjuk magunkat, és együtt pörgünk a mókuskerékkel.

Forrás: Thinkstock

Húsz ország bevonásával készült az a nem reprezentatív kutatás, amelynek során a résztvevők háromhavonta töltötték ki a hozzá tartozó kérdéssort. A négy éven keresztül végzett felmérésből így egyértelműen követni lehetett az országok lakói hangulatának változásait.

A kutatók megállapítása alapján háromféle „boldogságtípus” létezik.

Az egyik a hedonikus, aki folyamatosan arra törekszik, hogy jól érezze magát a bőrében, a másik a flow-típus, aki sodródik, és megéli a pillanatokat, míg a harmadik embertípus az összefüggéseket és az élet értelmét keresi.

Hogyan érjük el az áramlást és a boldogságot?

Go with the flow! – sokszor halljuk vagy használjuk ezt az angol kifejezést, mégsem tudjuk mindig pontosan, hogy mire vagy miért. Az elvről, ami egy magyar származású pszichológustól származik, ITT írtunk.

Apró örömök – nagy pillanatok, avagy mitől boldog a nő?http://www.life.hu/drlife/hirdetes/20151119-apro-oromok-nagy-pillanatok-avagy-mitol-boldog-a-no-1.htmlA Richter Gedeon Nyrt. Nőnek lenni jó felütéssel egy pozitív értékekre építő, a nők elismerésének és a női önbecsülés növelését célzó mozgalmat indított útjára Richter a Nőkért programján belül, amellyel mintegy tükröt tartva, segít megerősíteni a nőket a női lét pozitív megélésében. Ezzel egyidejűleg, a Richter reprezentatív felmérést is készített a hazai női lakosság körében, arra keresve a választ, hogy a magyar nők hogyan vélekednek nőiségük megéléséről, miért jó nőnek lenni. Hirdetés5 dolog, amelyeket most azonnal megtehetsz azért, hogy boldogabb legyél!http://www.life.hu/drlife/20151106-5-egyszeru-otlet-azert-hogy-boldogabb-legyel.htmlA legtöbb ember téved, amikor szóba kerülnek azok a tényezők, amelyek a harmonikus és kiegyensúlyozott élethez kellenek – legalábbis Paul Dolan boldogságkutató szerint. Dr. Life--5+1 apró dolog, amitől boldogabb lesz az életedhttp://www.life.hu/drlife/20151021-dicserd-magad-eld-meg-a-pillanatot-es-legyel-a-csaladoddal-boldogabb-leszel-altala.htmlApróságok, amiket ha mindennap megtennénk, sokkal jobban éreznénk magunkat a bőrünkben.Dr. Life--Áramolni, élvezni, eksztázisba esni – ennyitől függ a boldogságunk?http://www.life.hu/drlife/20150928-a-flow-elmelet-megalkotoja-sikeres-magyar-szarmazasu-pszichologus.html„Go with the flow!” – sokszor halljuk vagy használjuk ezt az angol kifejezést, mégsem tudjuk mindig pontosan, hogy mire vagy miért. Az elv egy magyar származású pszichológustól származik, aki nem mellesleg ma ünnepli 80. születésnapját. Dr. LifeThinkstockEz a három szokás boldogabbá fog tennihttp://www.life.hu/drlife/20150821-ime-harom-szokas-ami-boldogabba-tesz-a-kutatok-szerint.htmlAz elmúlt évek kutatásai alapján elkészült a lista, amelyen azokat a szokásokat sorolták fel, melyek a boldog emberek sajátjai. Íme, három közülük. Dr. LifeThinkstockTetoválóművész ekkora boldogságot még nem okozott! Egy beteg kislányon segített!http://www.life.hu/drlife/20150710-tetovalomuvesz-festette-ki-a-beteg-kislany-labmerevitoit.htmlA nyolcéves Hope, aki koraszülöttként jött a világra, bénulással és epilepsziával is küzd. A beteg lánynak egy tetoválóművész okozott földöntúli boldogságot.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.