Állandó fáradtság, kimerültség, de csak azért is hajtunk és küzdünk a pozíciónkért. Ha folyamatos stresszben éljük meg a napjainkat, előbb-utóbb kiégünk, betegek leszünk, pontosabban beleesünk a menedzserbetegség csapdájába. A 21. század rákfenéjéről a Life.hu szakértője is véleményt formált.

A számítógép klaviatúráját püfölöd, miközben azt érzed, hogy bármelyik pillanatban inkább lefejelnéd, és elaludnál, de te nyomod tovább, mert kell és muszáj. A főnök bármikor bejöhet, és még több munkát akaszthat a nyakadba. Félsz, rettegsz, de teljesítesz, különben kirúgnak. Táplálod a félelmeidet, a rögeszmédet, és stresszelsz, a nyugtalanság miatt nem eszel, és aludni sem tudsz. A gyomorideg miatt nem tudsz enni, sokszor szédülsz, fáj a fejed, beesett az arcod, sokszor csak döntöd magadba literszámra a kávét, de mintha a kútba öntenéd – egyszóval borzalmas látványt nyújt az ábrázatod.

Forrás: giphy.com

Hiába próbálsz feltöltődni, még egy hétvége sem elegendő hozzá, úgyhogy az újabb hét érkeztével megpróbálsz túlélni.

Ha a szervezetünk fokozott stresszt „él meg” huzamosabb ideig, annak a menedzserbetegség lehet az egyik velejárója. Nevének eredete logikus, hiszen leginkább olyan férfiakat és nőket érint, akik közép- vagy felsővezetői munkakörben dolgoznak, és komoly elvárásoknak kell megfelelniük mindennap.

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológusa számára sem ismeretlen a jelenség:

Teljesítménycentrikus világunkban nem nehéz belekerülni a klasszikus mókuskerékbe. Állandó a rohanás. A munka és a kötelességek a legfontosabb és leghalaszthatatlanabb tevékenységek, ráadásul előfordul, hogy egyszerre több fronton is teljesíteni kell, önmagunkat túllicitálva. Nincs min csodálkozni, ha a látszólag jól működő rendszer egy ponton összeomlik. A menedzserbetegség a maximalizmus kényszeres és kompenzáló hajszolása. Ennek következményeként egy krónikus stresszállapot alakul ki. Tipikus panaszai közé tartozik az állandó fáradékonyság, a feszültség, az aggodalmaskodás, az alvászavar, a fej-, hát-, nyakfájdalom, a koncentráció és a teljesítőképesség csökkenése."

Egy magyar is kutatta mindennapjaink alkotóelemét
Selye János a stresszelmélet világhírű, elismert kutatója. Munkássága során olyan témával foglalkozott, ami a 21. századi emberek népbetegsége, a mindennapjaikba beágyazódott jelenség. Egy felmérés szerint bőven kijut a magyaroknak a stresszből. Cikkünkben erről is írtunk.

Mely életesemények okozhatnak tartós stresszt?

  • Olyan helyezetek, ahol azt érezzük, hogy nincs hatalmunk a dolgok felett,
  • hirtelen vagy váratlan események,
  • megterhelő, sok stresszel járó szituációk,
  • vélt vagy valós problémák miatti folyamatos aggodalom.
Forrás: Thinkstock

„Ha a stresszhelyzetek állandósulnak, belépünk a stresszkörbe. Ez az ördögi kör, amiből már nehezebb kilépni, és lehetséges, hogy itt már pszichológiai segítségre is szükség van. A menedzserbetegség jellemzően azoknál alakul ki, ahol a komoly felelősséggel járó munkahelyi pozícióhoz képest kevesebb a vélt vagy valós megküzdési repertoár, és kevesebb önbizalom társul hozzá. A teljesítménycentrikus beállítódás a munkamorálra ugyan kiváló hatással van, viszont az önkárosító oldalát nem szabad alábecsülnünk. Valószínű, hogy az ilyen életmód mellett a magánélet és az egészség háttérbe szorul, elhanyagolódik. Ez a hosszú távon önkárosító hatású életvitel a későbbiekben megbosszulja magát” – mondja a pszichológus.

Nézd meg, hogy miként kerülhetsz ki az ördögi körből?