A Maffiozók sztárja, Jamie-Lynn Sigler a People magazinnak adott interjúban vállalta fel a nyilvánosság előtt gyógyíthatatlan betegségét, amit 15 éve diagnosztizáltak nála.

A színésznő mindössze 20 éves volt, amikor szembesülnie kellett azzal: gyógyíthatatlan betegségben szenved. Most azért vállalta fel az egész világ előtt, hogy megváltoztassa az emberekben kialakult képet a szklerózis multiplexről.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alison Buck

A színésznő kollégái előtt is sokáig titkolta a betegségét: "Néha szükségem lett volna öt-tíz perc pihenőre, feltöltődésre, de nem akartam kérni, nehogy elkezdjenek gyanakodni" – mondta. 

Mi az a szklerózis multiplex?

A szklerózis multiplex rendkívül alattomos, krónikus, a központi idegrendszer fehérállományára ható gyulladásos betegség. A gyulladás következtében az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett mielin károsodik. Jellemzően fiatal életkorban, a kamaszkor végén, vagy nagyon fiatal felnőttkorban alakul ki, és az esetek ötven százalékában vissza nem fordítható szövetkárosodás jön létre, amely súlyos következményekkel jár. Mozgáskoordinációs problémák miatt a beteg tolószékbe kényszerül vagy ágyhoz köti a betegség.