A futásról télen sem kell lemondanunk, sőt! A sérülések elkerülése érdekében azonban ilyenkor mindenképpen érdemes néhány tanácsot megfogadnunk. Mit tehetünk, hogy a kocogás télen is öröm legyen?

A kényelmes futáshoz a réteges öltözködés hideg időben kulcsfontosságú. Fontos ugyanakkor, hogy megmaradjon a könnyed mozgás érzése is. A rétegek közti levegő biztosítja a meleget. A megfelelő hőmérséklethez a felsőtestre általában három, a lábra pedig két réteget kell felvenni.

Forrás: Thinkstock

Alsó réteg: ez a legfontosabb, ugyanis ha megfelelő, melegen és szárazon tart. Válassz testhez simuló, hosszú ujjú ingeket és hosszú, műszálas alsóneműt, amelyek felszívják és elpárologtatják a nedvességet. Hőtartó rétegnek könnyű, meleg és nedvszívó ruhadarabok ajánlottak, míg legfelülre szélálló dzseki javasolt.

A futásnak kicsit fázva érdemes nekiindulni, a mozgás során a test ugyanis jelentős mennyiségű hőt termel. Ha túl melegen öltözünk fel, hosszabb futásnál később akár fázhatunk is, hiszen a fokozott izzadás átnedvesíti a ruhákat. A bőr védelmére érdemes ajakvédő krémet használni, a fedetlenül hagyott bőrfelületet pedig zsíros kenőccsel bekenni. A vízalapú krémek nem hatékonyak a fagyás elkerülésében.

További tippeket és edzési tanácsokat a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz.