A brit esetek után zikavírust azonosítottak egy dán férfi szervezetében, így Dániában ő az első olyan beteg, akiről tudni lehet, hogy a moszkitók által terjesztett kórokozó megfertőzte.

A 20-as évei közepén járó férfi előzőleg Mexikóban és Brazíliában járt, és hazatérése után lázra, valamint fej Dániában.

A Zika-vírust terjesztő szúnyogokat írtják Rio de JaneirobanForrás: AFP/Christophe Simon

A dán férfin kívül a napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták már a zikavírust, ők szintén jártak Latin-Amerikában. Az AP amerikai hírügynökség szerint Németországban, míg a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Svédországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést. Egészségügyi szakértők szerint valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a kismamákra különösen veszélyes, a gyanú szerint ugyanis mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra.