Újabb megbetegedések Európában! Terjed a zikavírus?

Forrás: AFP/Christophe Simon -
fejfájás láz Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit esetek után zikavírust azonosítottak egy dán férfi szervezetében, így Dániában ő az első olyan beteg, akiről tudni lehet, hogy a moszkitók által terjesztett kórokozó megfertőzte.

A 20-as évei közepén járó férfi előzőleg Mexikóban és Brazíliában járt, és hazatérése után lázra, valamint fej Dániában.

A Zika-vírust terjesztő szúnyogokat írtják Rio de Janeiroban Forrás: AFP/Christophe Simon

A dán férfin kívül a napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták már a zikavírust, ők szintén jártak Latin-Amerikában. Az AP amerikai hírügynökség szerint Németországban, míg a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Svédországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést. Egészségügyi szakértők szerint valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a kismamákra különösen veszélyes, a gyanú szerint ugyanis mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.