A norvégok élen járnak a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a szívkoszorúér-betegség előfordulása Norvégiában. A csökkenésért csaknem kétharmad részben a megváltoztatható kockázati tényezők, például a mozgás, a vérnyomás és a koleszterinszint változásai felelősek. Minek köszönhető, hogy csökkent az országban a halálozások száma?

A szívkoszorúér-betegség kor és nem szerint korrigált előfordulása évente 3 százalékkal csökkent. Ennek a drámai visszaesésnek oka egyrészt a kórházon kívüli hirtelen, nagy valószínűséggel infarktus miatt bekövetkező halálozások eseteinek ritkább előfordulása, másrészt pedig az ST-elevációs miokardiális infarktus miatt kórházi ápolásra szorulók számának csökkenése volt – derült ki A Circulation című szaklap 2015. november 18-i számában ismertetett kutatásból, mely 1995 és 2010 közötti adatokat vizsgált.

Forrás: Thinkstock

Norvégiában a halálos esetek aránya is jelentősen visszaesett az infarktus miatt kórházban ápolt páciensek körében. A szívkoszorúér-betegség esetszámának csökkenése és a halálos esetek számának csökkenése 43 és 57 százalékos arányban járultak hozzá az országban a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkező halálozás visszaeséséhez – írta kollégáival együtt Dr. Jan Mannsverk, a Tromsø-i University Hospital of North Norway munkatársa.

A legfőbb halálozási indokok kiderülnek a szívderítő.hu cikkéből.