A tökéletes test és a vékonyság bizonyos berkekben komoly elvárásnak számít. Néhány sztár azonban szembemegy a dogmákkal, és nyíltan vállalja kerekded alkatát vagy éppen éles véleményét a (tévesen) tökéletesnek kikiáltott lányokról.

Adele

Annak ellenére, hogy Karl Lagerfeld nyilvánosan kövérnek titulálta őt, a népszerű énekesnő nem érzi a nyomást, hogy bárkinek is meg kéne felelnie a testalkatát illetően – ezt tanácsolja a fiatal lányoknak is. Adele szerint a negatívnak látott énkép miatt érzik magukat bizonytalannak a nők, ami az életük minden részére kihat. Az énekesnő maximálisan kiáll amellett, hogy az emberek fogadják el magukat, és számoljanak le a félelmeikkel. A Huffington Postnak így nyilatkozott: "Lehetne testképzavarom, de nem hagyom, hogy ez befolyásolja az életemet. Sokkal nagyobb problémák vannak a világban annál, mint hogy éppen hogyan érzem magam a bőrömben."

Adele a 2013-as Oscar-gálán (balra), a Vogue címlapján (jobbra fent) és az edzőteremben (jobbra lent)Forrás: AFP, Instagram/Adele, VOGUE

 

Rihanna

Szerinte a divatiparban elvárt vékonyság világszerte negatívan befolyásolja a nők saját testképét, ráadásul ezek a konfekcióméretek nem is egészségesek. Az énekesnő azt is állítja, hogy a nagyon vékony lányok nem egészségesek, és egyáltalán nem vonzóak: "A nullás méret a karrierjükhöz tartozik, de nekünk nem kell olyannak lenni, mint nekik. Nem reális, és pláne nem egészséges" - mondta. A modellek "egyenbetegségeiről", a bulimiáról ITT, az anorexiáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rihanna a Dior Magazin címlapján tündököl (balra), a Brit Awards-gálán (jobbra fent) és a nyaralásán (jobbra lent)Forrás: Dior Magazine, AFP, Instagram/Rihanna

Khloe Kardashian

A híresség szintén azok táborát erősíti, akik büszkék a testükre, valamint kerekded idomaikra. Szerinteönmagunk elfogadása egy tanulási folyamat, nem megy egyik pillanatról a másikra, a saját testünket nem más emberekhez kell hasonlítanunk és szabnunk. Egy interjúban viccesen így nyilatkozott:  "Nem gondoltam úgy, hogy a nővérem kövér, egészen addig, amíg nem kezdték el annak hívni az emberek. És én mi vagyok? Az biztos, hogy nem gondolok kövérként magamra." 

Klhoe a Complex Magazine címlapján pózolForrás: Complex Magazine, Instagram/Khloe Kardashian

 

A szakértő véleménye
A testképzavar olyan viselkedészavar, amely során az illető nem tudja helyesen megítélni a saját testét, mert egy természetellenes ideálhoz hasonlítja. A testképzavarok nemcsak kényszerességet, de fokozott megfelelési vágyat és szociális elszigetelődést is eredményezhetnek.

Testképzavarnak nevezzük azt az állapotot, amikor az illetőnek téves, negatív elképzelései vannak a saját testéről. Ehhez társulhat még önbizalomhiány, szégyenlősség, kommunikációs nehézségek is. A probléma gyökere a gyerekkorra vezethető vissza és arra, ha valakit sokszor kudarc ért. Ha nem kapott elég pozitív visszacsatolást, vagy akár egyik vagy másik szülő sokszor öntudatlanul negatív visszajelzéseket adott számára, akkor leértékelő énképet alakíthatott ki az illető. A család mellett a gyerekek is kiközösíthetik kortársaikat valamilyen testi másság miatt, de fontos megemlíteni a média szerepét is az énképek kialakulását illetően. A jelenséget lappangó érzésnek nevezzük, hiszen a személy megszokja, hogy ezzel él együtt, és nem ismeri fel mennyire akadályozza őt ez a céljai elérésében - mondta Somogyi Katalin klinikai szakpszichológus.

Hayden Panettiere

Vlagyimir Klicsko felesége, a Hősök című sorozatból is ismert színésznő egyike azoknak a gyönyörű hírességeknek, akik nyíltan kezelik a testdiszmorfia zavarokat. A terhesség utáni depresszióját őszintén vállaló Panettiere a Sunnak adott nyilatkozata szerintA szépség fogalma egy nézőpont, nem tény.

Hayden Panettiere a Billboard Music Awardson (balra), az InStyle magazin címlapján (jobbra fent) és a Critics' Choice AwardsonForrás: AFP, InStlye Magazine

 

Jennifer Lawrence

Ő az a nő, aki sokak számára inspirációként szolgál, ráadásul bebizonyította, hogy létezik olyan színésznő a show businessben, aki szerint ez az egész nem arról szól, hogy vékony maradjon, és semmit ne egyen. Lawrence kijelentette, hogy ő soha nem fogja éheztetni magát egy szerep kedvéért, valamint tisztában van azzal is, hogy a fiatalabb rajongókra milyen hatással bír, ezért igyekszik pozitív példát mutatni és a testét is szeretni. A témában sokszor nyilatkozott, nekünk a Daily Mailnek adott nyilatkozata tetszett leginkább: Mit csinálsz tulajdonképpen? Éhes vagy mindennap azért, hogy más embereket boldoggá tégy? Ez hülyeség.

Jennifer Lawrence a Glamour (balra), az Elle (jobbra fent) és a GQ Magazine (jobbra lent) címlapjánForrás: Glamour Magazine, Elle Magazine, GQ Magazine
3 sztár, aki megjárta a poklok poklát
Hiába élünk a 21. században, hiába tűnik úgy, hogy bármit megoszthatunk bárkivel, a mentális problémákról beszélni a mai napig tabunak számít. Íme, 3 híresség, akik szembenéztek a démonjaikkal, és ország-világ előtt vállalták is őket azért, hogy ezzel segítenek másokon.