A wales-i kislány fél szívvel született: A kicsi túlélt egy szívműtétet, és bár orvosai nem voltak túl bizakodóak, most mégis a 2. születésnapi tortája mellett vigyorog.

Harriet Summerhill egy veleszületett szívfejlődési rendellenességgel jött világra, amit a tüdőverőér elzáródása okoz, így a szívének jobb oldalába nem tud beáramlani a vér. Bár születése előtt az orvosok nem jósoltak neki túl sok esélyt a túlélésre,

most második születésnapját ünnepli.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Édesanyját, Emma Summerhillt, és férjét Leightont még a várandósság idején nehéz kérdés elé állították az orvosok. Felajánlották nekik az abortusz lehetőségét, a szülés utáni "természetes" halált, vagy a szívműtétet.

A szülők az utóbbi mellett döntöttek, Harriet pedig azóta is él és virul.

"Nem volt kérdés, hogy megtartjuk a babát, és mégha fél szívvel is, de minden esélyt meg akartunk adni neki az életre" - mondta az édesanya. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan ünnepelte Harriet a születésnapját, akkor kattints ide!

Atreria pulmonalis veleszületett elzáródása
A szív veleszületett olyan elváltozása, melyben a jobb kamrából jövő oxigénben szegény vért szállító artéria (artéria pulmonalis) lumene elzáródik, és a felfrissülésre váró vérmennyiség nem tud a tüdőbe eljutni. Az artéria pulmonalis atréziájához társulhat kamrai sövény hiánya, de van olyan veleszületett szívfejlődési rendellenesség is, ahol nincs kamrai sövény hiány. Mindkét esetben születés utáni első napokban megjelenik a cyanosis (szürkeség) és a nyugalmi nehézlégzés (dyspnoe).