Hollywood és Alzheimer – Sztárok, akiket a demencia épített le

Forrás: AFP -
betegség Malcolm Young Omar Sharif Alzheimer-kór Peter Falk sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sikeresek, híresek, ismertek - legtöbbjük sajnos már nem él. Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat: 2010-ben 35 millió embernél diagnosztizálták, a jövőre még nagyobbra becsülik ezt a számot az orvosok. Íme, a sztárok, akiket érint vagy érintett a betegség.

Malcolm Young (1953 –)

A Young testvérek: Angus és Malcolm Forrás: AFP

Az AC/DC zenekar gitárosa és egyik alapító tagja 2014 szeptemberében jelentette be visszavonulását egyre súlyosbodó demenciája miatt. Malcolm családja szerint a zenész már annyira elvesztette a rövid távú memóriáját, hogy nem is emlékezett a családtagokra, miután egy kis ideig nem látta őket. Young betegsége érzékenyen érinti a zenekart, ám amellett, hogy mindenben támogatják, a feloszlás helyett úgy döntöttek, hogy

a rockzenészt unokaöccse, Steve Young fogja pótolni a bandában.

Glenn Campbell (1936 –)

Glenn Campbell Forrás: AFP

Az amerikai származású énekes, gitáros és dalszerző ötven éven keresztül szerepelt a show businessben. 1967-ben történelmet írt azzal, hogy négy Grammy-díjat is bezsebelt country és pop kategóriában. Az előadónál 2011-ben diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, ezután az énekes búcsúturnét tartott; utoljára 2012-ben lépett színpadra, ám betegsége miatt dalszövegeinek néhány mondatát elfelejtette. A végstádiumban lévő előadó április 22-én töltötte be 80. életévét.

Alzheimer-kór: üldöztetéses téveszmék, szorongás, leépülés

Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis?

Akik már nincsenek velünk

Omar Sharif (1932–2015)

Omar Sharif Forrás: AFP

Peter Falk (1927–2011)

Peter Falk Forrás: AFP

Columbo, azaz Peter Falk – akinek felesége a mai napig beszédtéma – ismert volt logikájáról és éles eszéről. A kétezres évekre sajnos a színészt is elérte a betegség.

A vég kezdete volt, amikor 2008-ban öntudatlanul találtak rá,

miután Beverly Hillsben randalírozott; a történtek után már képtelen volt tartani a külvilággal a kapcsolatot vagy magát ellátni, ezért ápolásra szorult. Élete utolsó éveiben nagyon megromlott az állapota, 2011-es halála előtt már szeretteit sem ismerte meg.

Charles Bronson (1921–2003)

Charles Bronson Forrás: AFP

A színészlegenda olyan western- és akciófilmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Bosszúvágy. Szerepeiben mindig rettenthetetlen, minden akadályt legyőző hőst alakított. Az eredetileg litván származású Bronson már tizennégy éves korában bányászként dolgozott, később harcolt a második világháborúban, majd tett egy kis kitérőt bokszolóként, mielőtt 1951-ben színésznek állt. Több híres filmben is szerepelt, sikeres karrierjének és életének az 1990-ben diagnosztizált Alzheimer-kór vetett véget.

Támogatott tartalom

Life.hu tipp

A Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című film Lisa Genova azonos című regénye alapján készült. A filmben Julianne Moore történetén keresztül mutatják meg a nézőknek az Alzheimer-kór lefolyását, sallangok nélkül. A filmvásznon nem egy felejtő, széthulló embert láthatunk, hanem egy nőt, aki még ha reménytelenül is, de küzd visszafordíthatatlan betegsége ellen.
Egy tárgy mindenek felett? – Sajátos módon szereznek örömet maguknakhttp://www.life.hu/drlife/20160427-objektofilia-a-targyakhoz-valo-eros-vonzodas-fuggoseg-betegseg-hazassag-szerelem.htmlKépzeljük el a helyzetet, amikor az ismerősünk egyszer csak azt meséli nekünk, hogy párja színt vallott neki. A vallomás tárgyának fókusza a megcsaláson van, a hűtlenség tárgya egy tárgy. Ez a megmosolyogtató és elsőre átverésnek hangzó történet azonban bármikor előfordulhat. Dr. Life--Sztárok, akiknek egy neurológiai betegség határozza meg a napjaikathttp://www.life.hu/drlife/20160408-parkinson-kor-vilagnapja-michael-j-fox-muhammad-ali-michael-newman-is-erintettek-altala.htmlA Parkinson-kór tüneteit elsőként James Parkinson angol orvos és természettudós írta le. A világon második leggyakrabban előforduló idegrendszeri betegség világnapját 1997 óta minden évben április 11-én tartják. A betegség az elmúlt évtizedekben a hírességeket sem kímélte. Dr. Life--Sztárok, akik szembenéztek a meddőséggelhttp://www.life.hu/drlife/20160321-sztarok-endometriozissal-gyermek-nelkul-is-teljes-az-eletuk-velemenyek.htmlA mellrák mellett az endometriózis a késő harmincas éveikben járó nők egyik „ellensége”. Sok orvos a gyakori előfordulását a nők – az előző generációkhoz képest – egyre későbbi életkorba tolódó szüléseivel magyarázza. Pár sztár azonban ezt sem tartotta magában: a nőket szerető fitneszedzőtől kezdve a világhíres színésznőig néhányan kiálltak betegségükkel a nyilvánosság elé. Persze azért akadnak kivételek: egyikük az állapota ellenére is három gyermeket szült. Dr. LifeAFPNépszerű sztárok ritka betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20160226-morgan-freeman-jessie-j-miley-cyrus-michael-j-fox-mind-ritka-betegsegek-miatt-szenvednek.htmlA ritka betegségek világnapját február utolsó napján tartják meg minden évben, a megemlékezés célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét olyan állapotokra, amelyek a világon csak minden kétezredik embert érintenek. A mai világnap kapcsán olyan világsztárokat gyűjtöttünk össze, akik szintén nem hétköznapi betegségekkel és tünetekkel élnek együtt. Dr. LifeAFPMég fel se fogtuk: sztárok, akiket legyőzött a rákhttp://www.life.hu/drlife/20160118-alan-rickman-lemmy-david-bowie-patrick-swayze-is-rak-miatt-hunyt-el.htmlAlighogy észhez tértünk Lemmy Kilmister tavaly év végi halálhíre után, 2016 első heteiben máris három másik híresség vált a gyilkos kór áldozatává. Az elmúlt években azonban más sztárokat sem kímélt a rák. Dr. LifeAFPSztárok, akik olyan betegségeket éltek túl, amikbe rengetegen belehaltakhttp://www.life.hu/drlife/20150914-lance-armstrong-sharon-osbourne-is-rakban-szenvedett-de-tuleltek.htmlA rák és különböző formái még a sztárokat sem kímélik, míg némelyiküket két fajtája is megtámadta, másikuk az orális élvezeteknek tudja be állapotának eredetét. Mégis szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen mindannyian átvészelték a halálos kórt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.