Sikeresek, híresek, ismertek - legtöbbjük sajnos már nem él. Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat: 2010-ben 35 millió embernél diagnosztizálták, a jövőre még nagyobbra becsülik ezt a számot az orvosok. Íme, a sztárok, akiket érint vagy érintett a betegség.

Malcolm Young (1953 –)

A Young testvérek: Angus és MalcolmForrás: AFP

Az AC/DC zenekar gitárosa és egyik alapító tagja 2014 szeptemberében jelentette be visszavonulását egyre súlyosbodó demenciája miatt. Malcolm családja szerint a zenész már annyira elvesztette a rövid távú memóriáját, hogy nem is emlékezett a családtagokra, miután egy kis ideig nem látta őket. Young betegsége érzékenyen érinti a zenekart, ám amellett, hogy mindenben támogatják, a feloszlás helyett úgy döntöttek, hogy a rockzenészt unokaöccse, Steve Young fogja pótolni a bandában.

Glenn Campbell (1936 –)

Glenn CampbellForrás: AFP

Az amerikai származású énekes, gitáros és dalszerző ötven éven keresztül szerepelt a show businessben. 1967-ben történelmet írt azzal, hogy négy Grammy-díjat is bezsebelt country és pop kategóriában. Az előadónál 2011-ben diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, ezután az énekes búcsúturnét tartott; utoljára 2012-ben lépett színpadra, ám betegsége miatt dalszövegeinek néhány mondatát elfelejtette. A végstádiumban lévő előadó április 22-én töltötte be 80. életévét.

Alzheimer-kór: üldöztetéses téveszmék, szorongás, leépülés
Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis?

Akik már nincsenek velünk

Omar Sharif (1932–2015)

Omar SharifForrás: AFP

A Golden Globe-díjas színész 1962-ben lett világszerte ismert az Arábiai Lawrence című filmben nyújtott alakítása miatt, majd karrierje 1965-ben kapott újabb hatalmas lökést Doktor Zsivágó megszemélyesítése után. Sharif még a kétezres évek elején is forgatott annak ellenére, hogy egészségi állapota már nem volt túl jó. A színész idősebb korában is naponta két doboz cigarettát szívott, de miután 1992-ben egy bypassműtéten esett át, felhagyott rossz szokásával. Néhány évvel ezelőtt fia már azt nyilatkozta a sajtónak, hogy édesapja betegeskedik, emiatt visszavonult a színészettől – a színész ekkor már gyakran összekevert neveket, és nem emlékezett helyekre, általa alakított szerepekre. Végül kiderült az igazság: Apának Alzheimere van. Azt nehéz lenne megállapítani, milyen stádiumban van, de az biztos, hogy jobb már nem lesz, csak rosszabb - mondta fia a színész állapotáról. Mivel Sharif nem volt hajlandó együttműködni, állapota rohamosan romlott. Végül 2015. július 10-én, szívroham miatt halt meg.

Peter Falk (1927–2011)

Peter FalkForrás: AFP

Columbo, azaz Peter Falk – akinek felesége a mai napig beszédtéma – ismert volt logikájáról és éles eszéről. A kétezres évekre sajnos a színészt is elérte a betegség. A vég kezdete volt, amikor 2008-ban öntudatlanul találtak rá, miután Beverly Hillsben randalírozott; a történtek után már képtelen volt tartani a külvilággal a kapcsolatot vagy magát ellátni, ezért ápolásra szorult. Élete utolsó éveiben nagyon megromlott az állapota, 2011-es halála előtt már szeretteit sem ismerte meg.

Charles Bronson (1921–2003)

Charles BronsonForrás: AFP

A színészlegenda olyan western- és akciófilmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Bosszúvágy. Szerepeiben mindig rettenthetetlen, minden akadályt legyőző hőst alakított. Az eredetileg litván származású Bronson már tizennégy éves korában bányászként dolgozott, később harcolt a második világháborúban, majd tett egy kis kitérőt bokszolóként, mielőtt 1951-ben színésznek állt. Több híres filmben is szerepelt, sikeres karrierjének és életének az 1990-ben diagnosztizált Alzheimer-kór vetett véget.

Támogatott tartalom

Life.hu tipp
A Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című film Lisa Genova azonos című regénye alapján készült. A filmben Julianne Moore történetén keresztül mutatják meg a nézőknek az Alzheimer-kór lefolyását, sallangok nélkül. A filmvásznon nem egy felejtő, széthulló embert láthatunk, hanem egy nőt, aki még ha reménytelenül is, de küzd visszafordíthatatlan betegsége ellen.