Az alacsony nők körében gyakori a koraszülés

Forrás: Thinkstock -
koraszülés koraszülött szülés alacsony család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha alacsony az anya, kétszer nagyobb esélye van arra, hogy koraszülött babát hoz a világra, derül ki egy friss nemzetközi kutatásból.

Az alacsony anyák (155 cm alatt) 9,4 százaléka korábban szült a kelleténél (a 37. hét előtt), és 1,1 százalékuk babája nagyon korán született (a 32. hét előtt). A magas anyáknál (179 cm fölött) ezek a számok 4,7 és 0,5 százalék körül alakultak.

Forrás: Thinkstock

Az Aucklandi Egyetem és az Uppsalai Egyetem munkatársai svéd nők egy nagyobb csoportjának adatait vizsgálták, hogy megértsék, mi minden történt a nők életében a terhesség előtt, illetve után. A szakemberek 1991 és 2009 között több mint 192 ezer, 18 éven felüli svéd nő adatait vizsgálták. Korábban már több kutatás rávilágított az anya testmagassága és a gyerek korai születése közötti összefüggésekre.

A koraszülés világszerte komoly problémát jelent, és rövid- és hosszútávon számos egészségügyi kockázattal jár. Új-Zélandon 2014-ben 4421 baba (7,4 százalék) túl korán jött a világra, közülük 748-an (1,3 százalék) a terhesség 32. hete előtt.

„A koraszülések nagyjából fele spontán történik, általában komplex és többnyire ismeretlen okok miatt. Azt viszont több kutatás is állítja, hogy az az anya alacsony testmagassága hatással lehet a koraszülésekre. Tovább bonyolítja azonban a helyzetet, hogy feltehetően egyéb tényezők is számítanak: többek között pl. az anya etnikai hovatartozása is" – mondja a kutatást vezető Dr José Derraik.

/1602/L_leg201621112430

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.